2010/09/29

KVAR PÅ PERRONGEN STÅR TÅGMÄSTARE OHLY


Att skriva ner namnet Lars Ohly på samma rad som plitar ned ordet ansvarstagande känns väldigt, väldigt fel. När alla partier i Riksdagen, bortsett från de två extremerna, känner att ett blocköverskridande samarbete om integrations- och migrationspolitiken skulle sitta fint för att slå undan benen på det ena extrema partiet så skriks det från ledaren i det andra extrema partiet. Återigen visar sig Ohly vara en konfrontationspolitiker ut i fingerspetsarna, med inte ett kryddmått av samarbetsvilja. Återigen visar det sig att ett rödgrönt samarbete är viktigt i Lasse Ohlys värld bara när det passar honom...

För rimmar det inte väldigt falskt när mannen som gav det självständiga tänkandet i det rödgröna gänget ett ansikte nu gapar om att de måste hålla ihop? Lars Ohly som genom alla sina säregna utspel under valrörelsen fick till och med de mest naiva önskedrömmarna i oppositionen att tvivla på sitt regeringsalternativ.

Och rimmar det inte alldeles särdeles illa när det är Lars Ohly som brölar om att hålla ihop, när valanalys efter valanalys visar att det var Ohly, och Ohly ensam, som skrämde bort massor av presumtiva väljare från både sossarna och miljöpartiet. När väljarna visste att man fick Lars Ohly på köpet så tvekade man av förståeliga skäl att fortsätta med att vara sossar, eller att rösta på ett rödgrönt regeringsalternativ. Så när Lasse Ohly nu ylar om att hålla ihop oppositionen i ur och skur så är det väldigt goda nyheter för oss som ser ett mer frihetligt alternativ vid makten - nästan lika goda nyheter som att Ohly tänker stanna kvar som ledare för vänstern...

Själv tycker jag att såväl Mona Sahlins sossar som firma Wetterstrand/Erikssons miljömuppar visar att de förstår det viktiga i att trycka tillbaka de främlingsfientliga krafterna i deras hjärtefråga - det hedrar oppositionens ansvarstagande partier. Det handlar om ett samarbete i en fråga där en klar linje oavsett vilka som styr landet är av godo. Kontinuitet är A och O.

Lasse Ohly däremot, står vid sidlinjen och gapar om konfrontation, om egna förslag och en koalition av ovilliga som han utnyttjar när det passar honom, och bara då. Lars Ohly är lika mycket lagspelare nu som när han inte spelade med Nacka Skoglund...

Länkar: AB1, AB2, Expr1, Expr2, Expr3, SvD1, SvD2, DN1, DN2

3 kommentarer:

Niklas sa...

Intressant att han vill fortsätta med samarbetet när han faktiskt har sagt att om de inte vann skulle samarbetet upphöra. Ännu konstigare är varför han vill fortsätta samarbetet när han inte vann någonting och partiet till och med backade i antal röster. Hela samarbetet har ju varit en katastrof för dem.

Jah Hollis sa...

Gianni: Marscheterbyxor? Byxor brukar nog för övrigt ge dålig smak i munnen. De ska inte ätas.

Ja, det var väl en himla tur att så många moderater sympatiröstade på Hägglund och hans homofobanstrukna filadutter. Annars hade Moderaterna haft ett parti mindre som stöd i regerandet. Måddan fick visst också hjälp med att hålla sig kvar.

Anonym sa...

Ansvar är det nyaste nya modeordet. Föreslår att du tränar och lär dig det utantill. Ja, Åkesson introducerade ju det på valdagen, så nu gäller det att överträffa varandra i att använda ordet ansvar, helst i betydelsen: Jag tar ansvar, men jag tänker inte berätta vad jag tar ansvar för eller vad jag kommer att göra för åtgärder.