2010/09/03

OM SLUMPEN OCH SANNOLIKHETER


Det är ingen kupp, allt är bara en osannolik slump, att Mona Sahlin och Ylva Johansson kommer ha en presskonferens dagen efter det att SVT haft stora bilder på doktor Jörg bakom två uppeldade utfrågare.

På samma sätt är det naturligtvis bara en slump att det 6 minuter innan sändningen kom ett pressmeddelande från sosseriet där man bjöd in till en pressträff om "Lex Jörg" som av händelse var precis samma man som syntes på TV lite senare när SVT behövde en passande person att dra fram när sjukförsäkringen skulle diskuteras.

Sossarna pratar denna morgon väldigt mycket om slumpen. I Aftonbladet försöker Ylva Johanssons pressekretare få oss andra att tro på att sossarna inte har full koll på vilka pressmeddelanden som skickas ut när. När frågan dyker upp om det här pressmeddelandet med Jörg dök upp så kommer slumpen som ett svar på posten: "Det var en medarbetare på kontoret som skickade ut det. Men vi visste inte att han skulle vara med i utfrågningen"...

Monas presschef börjar också förklara att det som hänt är något som borde få alla sansade människor att börja ifrågasätta sannolikhetsläran, där allt som kan slumpa sig på ett visst sätt faktiskt slumpar sig så i detta nu. "Det var en tjänsteman hos oss som kontaktade honom (Jörg. egen anm) för en vecka sedan. Och hon visste att han (Jörg. egen anm) hade haft kontakt med SVT, men inte att han skulle vara med i utfrågningen med Reinfeldt"

Klart som korvspad att allt bara måste vara en serie av slumpmässiga händelser. Att SVT och SAP hittar samma doktor i Mora, samtidigt, och att båda dessutom tycker att just Jörg skulle passa bra att skicka i ansiktet på Reinfeldt - klart att det är en slump. Att det där pressmeddelandet kommer 6 minuter innan i utfrågningen av Reinfeldt på SVT måste ju också vara en slump. Att just Jörgs ansikte ligger i bakgrunden medan Hedenmo och Knutsson pratar allvar med Reinfeldt samtidigt som landets journalister lär sig namnet "Lex Jörg" hemma i soffan är ju också en slump. Klart att "man inte kan kalla det en kupp. Det här är planerat sedan en vecka tillbaka. Han är ett tydligt exempel på hur snett det kan gå" - och visst gick det snett.

Det gick snett för SVT som numera är klassade som ett redskap för oppositionen, det gick snett för sosseriet när man visade föraktet för tänkande människor genom att börja svammla om slumpen när allt var planerat in i minsta detalj. Folk fattar, folk ser, folk är inte så korkade som SAP vill tro. Slutledningsförmåga är faktiskt en förmåga som de allra flesta människor bär med sig, och det kan inte vara svårt att dra sina slutsatser av det som hänt - slump eller spel.

Sällan har maktfullkomlighetens maskineri varit så vilse som nu, och sällan har väl SVT:s rykte som den fria televisionen klingat så falskt som idag när "Lex Jörg" skall presenteras på Sveavägen 68.

Ber att få tacka den sköne Tobbe Rosén för en finare bild att pryda inlägget med - TACK!


Länkar: AB1, AB2, AB3, Expr1, Expr2, Expr3, SvD, SvD2,

11 kommentarer:

Anders sa...

Det spelar väl ingen roll om det är en slump eller inte, du flyttar ju fokus från fakta. Det faktum att det som drabbat Jörg är ditt och dina partikamraters ansvar ta den bollen istället för att anklaga SVT. Spelar väl ingen roll om använder ett fall från verkligheten då det är det som hänt är rena fakta. Då kan väl alla medier, organisationer, politiska partier m.fl använda sig av det. Reinfeldt skall väl kunna svar på frågan oavsett vem som ställer den, eller?

Anders

Tokmoderaten sa...

Fokusförskjutning? Jag förstår inte... ;-)

JonasE sa...

Mona S blev ju utsatt för samma sak, när den där änkemannen som skulle få höjd skatt på sin villa kom till tals.
Det visade sig vara Gustaf Holmius som fick komma till tals, och han är ordförande för Villaägarnas Riksförbund i Solna och tjänar 600 000 kronor per år.

STACKARE!!!, det är verkligen synd om den höginkomsttagaren!!.

TRIDENT sa...

Ja du JonasE....

...det är väl lika synd om stackars Jörg som "bara" skulle få 75% av sin lön som gissningsvis ligger på 60 - 80 000 kr per månad...

Personligen tycker jag att det är lite väl magstarkt att kräva att skattebetalarna ska skjuta till minst 15 000 kr per månad till den "stackars" Jörg!

Claes sa...

Är det mer synd om Jörg the Doctor som är läkare och troligen tjänar i samma härad?

Anders sa...

Suck, är det ingen som kan se det sjuka!!!

Här har vi en läkare som är förmodar jag är bra på det han gör. Vi behöver läkare för de växer tyvärr inte på träd. Han klarar av att arbeta 75% som läkare men inte 100% de nya reglerna gör att han skall säga upp sin tjänst som läkare och jobba som lönebidragare på någon golfklubb istället för att hjälpa sjuka som det är det han är utbildad för. hur mycket han tjänar är av ringa betydelse.

Fokus bör således ligga på hur sjukt vårt socialförsäkringssystem är med de nya reglerna som förvisso har fått bort 400 ur långvarig sjukskrivning men skapat 15000 i nytt utanförskap pga att de kan göra något annat.

Vi tänker så här:
Jag utbildar mig till kirurg drar på mig studieskulder om ca 1,5 miljoner kronor för 10 års studier för jag vill bli specialist. Jag får ett jobb med en lön på ca 125000:- i månaden och köper hus för ett antal miljoner och skaffar barn, bildar familj m.m på lördagen är jag ute och går med hunden och blir påkörd av ett rattfyllo. Efter 3 år av rehab kan jag jobba 25% igen men aldrig mer som kirurg för att min ena arm gick av när jag blev påkörd. Med försäkringskassans tak och med diverse sjukpensioner från pensionsbolag m.m så blir min ersättning ca 20000:- i månaden detta gör att jag klarar av att hålla min villa, betala mina studieskulder och mina barn på samma plats jag behöver inte rycka upp familjen och sälja huset kanske med förlust bara för att jag kan jobba som telefonförsäljare åt ett fiskoljebolag och tjäna 8500:-/mån.

Alla skall behandlas lika i sjukförsäkringen, det är inget bidrag det är en försäkring!!

hur sjukt skulle det vara om ditt försäkringsbolag frågade efter det att ditt hus brunnit ner. _ har du någonstans att bo? och du svarade - Ja hos min bror. Och fick till svar: - bra, då behöver du ju ingen ny bostad så du får inte ut det på försäkringen.

varje timme vi arbetar så betalar vi in till socialförsäkringarna låt oss få tillbaka när vi behöver det. Det är detta som är viktigt och vi skall hålla fokus på.

Anders

Unknown sa...

Anders,

Inga regler i världen säger detta. Jag känner till många läkare som inte arbetar hundra procent. Vad AF säger har kloka människor aldrig vunnit på att lyssna till.

Nej, det här är en glädjens skörd för S, men knappast ett problem för läkare i allmänhet, med eller utan förlamning efter stroke.

TRIDENT sa...

Visst är det en försäkring som ger GRUNDTRYGGHET. Vill man ha ut lika mycket som innan får man teckna en privat försäkring.

Kan man nu som läkare arbeta 75% så finns det inget som hindrar en att man just arbetar 75%, men vill man hellre arbeta 100% på SAMHALL så får man väl göra det istället.

75% av 60 000kr blir 45 000 kr per månad - och jag är ganska säker på att det även räcker till för att betala av på studielånet

waste sa...

Vilka jobb skall då anses som så "fina" att personerna skall kunna få deltids sjukersättning? Jag är ingenjör och mitt jobb håller Sverige igång. Skulle Jörg vara viktigare än mig? Det är ingen mänsklig rättighet att få jobba som läkare, än mindre att få ut ersättning om man inte orkar jobba heltid.

Intelliwell sa...

Det är väl bra att killen får jobba hos Samhall. Eller skall en strokepatient stå och operera? Frivillig till op-bordet? Någon?

Om han hade kapacitet att jobba som läkare hade han fått det - ben han brister uppenbarligen. Det visar uppföljning och stöd fungerar bra.

Unknown sa...

Fredrik,

Du har missuppfattat. Han arbetar 75% som överläkare. Dock är han utförsäkrad och är nu sur för att han inte får sjukersättning på 25%, samt för snobbig och/eller lat för att söka heltid på andra delar av arbetsmarknaden där han skulle klara av heltiden (där Samhall är ett möjligt alternativ).