2010/09/03

MAKTFULLKOMLIGHETENS MASKINERI


Tänk om det hade varit så här den där kvällen då Mona Sahlin träffade utfrågarna på SVT...

Anna Hedenmo börjar prata om varför RUT är så fel när ROT är så bra, om det har något att göra med att rörmokare och byggare är manliga, riktiga och fina jobb till skillnad mot städerska eller fönsterputsare. Mona Sahlin börjar förklara att det minsann bara är borgarbrackorna som köper hushållsnära tjänster av de där över 10.000 nyanställda arbetarna i en ny tjänstesektor som underlättar vardagen för de flesta. Mats Knutsson presenterar då Berit Brydd, en kvinna som gått från bidragsberoende till ett avlönat arbete som ger henne de marginaler i livet hon tidigare saknat. Varför skall inte Berits arbete subventioneras med skattekronor när hennes man Birgers jobb som rörmokare gör det? Varför är det skillnad på jobb och jobb? Mona tappar tråden och vill inte kommentera just den här specifika situationen.

Kanske hade vi redan då och där fått höra Mona ta hedern av alla de som hittat nya jobb i en expanderande bransch, samma nedlåtande kommentarer som strömmade ur den Sahlinska käften i Aktuellt igår kväll: "Det kanske finns andra sektorer där de kan jobba. Det kanske finns utbildningsinsatser som de behöver nås av. (...) De kanske behöver bättre ersättningssystem så att de också kan leva på ett värdigt sätt. (...) Det finns andra sätt än att städa hos varandra."

Efter sändningen uppdagas det att ett pressmeddelande skickats ut sex minuter innan SVT lyfte frågan i direktsändning, ett pressmeddelande om att Maud, Fredrik och någon mer skall ha en pressträff morgonen efter programmet - och där skall kvinnan som växlat överfrån bidragsberoende till ett riktigt arbete, Berit Brydd, vara med. Tänk så det kan slumpa sig...

Hur skulle då de professionella gråterskorna på Sveavägen 68 ha reagerat tro? Skulle inte bilden målas upp av en statstelevision utan objektivitet eller neutralitet? Skulle det inte heta att hela jävla TV-huset ute vid Gärdet var emot arbetarrörelsen i allmänhet och Mona Sahlin i synnerhet? Mats Knutsson och Anna Hedenmo fattar ingenting av vad som hänt, säger de två utfrågarna, men ingen sosse vill tro på deras ord.

Att det skulle bli så när Mona uppträdde på SVT, som numera är Socialdemokratins Television istället för Sveriges dito, är ju bara fria fantasier och något som aldrig skulle kunna hända. Men när statsminister Fredrik Reinfeldt denna kväll satt i exakt samma stol som Mona satt i häromkvällen hände precis det som jag beskrivit ovan - men med en läkare i rampljuset istället för en städerska, och sjukförsäkringsfrågan som ämne istället för RUT-avdraget. Sex minuter innan sändning skickar sosseriet ut ett pressmeddelande där doktorn som tas upp som exempel av (S)VT uppenbarligen skall sitta i knäet på Mona Sahlin och Ylva Johansson imorgon.

Så var det med (S)VT:s förmåga att inte ta parti, att inte hjälpa något enskilt parti med att föra ut sin retorik och argumentation helt okritiskt. Jag tycker Maud borde fundera på att bojkotta en insats i public service-kanalen där det är public service att hjälpa oppositionen med sin kampanj.

(S)VT nekar i detta nu ihärdigt till att ha känt till att man spelade en biroll i sosseriets scen om den strokedrabbade doktorn, en biroll som Anna Hedenmo spelade med den äran och med fler repliker än de som fanns i manus. (S)VT borde fundera på hur man sköter sitt uppdrag och om det verkligen skall vara så lätt att manipulera en aktör som säger sig vara oberoende att dansa efter ett partis magiska pipa. Man kan se på (S)VT på två sätt i detta nu - som dumma i huvudet eller som en del av maktfullkomlighetens maskineri. Oavsett vad, så skall (S)VT skämmas...

Länkar: AB, AB2, AB3, AB4, Expr1, Expr2, SvD
Bloggar: Kent, Böhlmark

5 kommentarer:

Claes sa...

Både SVT och (s) förlorar nog på den här soppan. SVT förlorar i trovärdighet och för (s) kommer fokus på person istället för sak.

Frågan är om det påverkar Alliansen och opinionen?

Det är ganska roligt att läsa i Expressens intevju med Teichert:
"Du ska vara med på en presskonferens imorgon tillsammans med Mona Sahlin?
- Det vet jag inte.
Men det står ju i pressmeddelandet: Lex Jörg - medverkar gör också överläkare Jörg Teichert.
- Ja, det kan vara så, säger Jörg Teichert."

Mattias Lönnqvist sa...

Jag har inget större förtroende för SVT, och Hedenmo har ju tidigare visat att hon sympatiserar med sossarna och är beredd att göra vad hon kan för en valvinst för dem.

Men, jag tror inte att SVT var införstådda här. Sossarna spelade SVT och SVT föll på dålig bakgrundskoll.

Britta_S sa...

Är det nån som begriper vad du skriver......

?????

Tokmoderaten sa...

@Britta. Förmodligen inte.

Unknown sa...

Britta,

Är du säker på att det genom din kommentar är Tokmoderaten du får att framstå som dum?