2010/09/05

LIMLUKTEN LIGGER TUNG ÖVER FURUSUND...

Farbror Lim-å-klister flankerad av två vapendragare som bara sniffar...

Han är en spännande motståndare, den där rospiggen och nätroten Westerholm i Furusund. Allt som oftast överseriös och torr så det knastrar i sitt bloggande, men så kommer det små ögonblick då man känner Westerholms limluktande fingrar leta efter ett oskyldigt offer att klistra på någon annans oförrätter på - och nu är han i farten igen...

Westerholm utmanar mig och en handfull Alliansbloggare att uttala oss om det faktum att ett antal romer till sina "hemländer" i EU utvisats av olika anledningar. Klart som fan att Westerholm tar till storklubban och försöker klistra och limma på oss i Alliansen bilder som föreställer Satan, Lucifer och andra mindre tilltalande illustrationer när han jämför det som sker i Sverige med Frankrikes massdeportationer av samma folkslag.

Eftersom det verkar vara så att vi moderater från och med nu skall vara överdrivet snälla mot sosseriets företrädare så faller det sig naturligt att jag svarar på Westerholms uppmaning, en uppmaning som bakom den första känslan av billiga politiska poänger har mycket mer allvar i sig. Frågan om "Zigenarna", Romerna, är en av de mörkaste kapitlen i Europas gemensamma historia och då inkluderas även Sverige.

Det värsta med denna historia är den inte bara är historia, utan den fortsätter, fortsätter och fortsätter utan en tillstymmelse till slut. Romerna är folket som föll mellan stolarna, som ingen bryr sig om och som ingen vill veta av. Överallt är man otrygga, ingenstans hör man hemma och den känslan kanske förklarar varför de har så fruktansvärt svårt att ta för sig och komma in i den sociala gemenskap där de flesta andra lever och verkar. Romerna hade några år efter det andra världskriget, ett krig då man förföljdes på samma sätt som judarna, då man hade det marginellt mindre oanständigt.

Men den tiden då man tyckte synd om romerna för de vidrigheter de fick genomlida under kriget är sedan längesedan förbi. Judarna fick sitt land, Israel, av ett världsamfund med kollektiva skamkänslor men vad fick romerna? De fick sin rotlöshet tillbaka, de fick folkens hatiska blickar och känslan av att inte vara välkommen någonstans. Någonstans gick allt fel när det skulle kunna ha blivit lite bättre iallafall, och ingenstans oavsett regim eller regering har någon haft förmågan att integrera den romska folkgruppen i samhällsbygget. Skall man vara ärlig så har väl inte Alliansregeringen lyckats göra något som inte heller alla dessa otaliga sosse-regeringar inte heller lyckats med - att ta hand om ett problem som är en tragedi som är en varböld som är det värsta beviset på levande historia...

Så visst stör jag mig på när man gör avkall på en av de heligaste av de heliga principerna i EU, dem om den fria rörligheten över gränserna. Vi är ju alla medborgare i den Europeiska Unionen, oavsett om vi råkar vara Svensson från Svedala, fransmannen från Provence, sicilianaren från skuggan av Etna eller romen från en husvagn på en p-plats i närheten av Balatonsjön på flykt undan aggressiva bybor.

Den fria rörligheten är helig och en av grundstenarna i det bygge som skall vara ett samhällsbygge för frihet, för demokrati och allas lika rätt och varför är det då som vanligt dessa romer som skall stryka på foten först när man börjar nagga denna rättighet i kanten - i Italien, i Ungern, i Frankrike och i Sverige?

Som den halvestländare jag är så blev jag upprörd när Göran Persson, socialdemokrat och självutnämnd landsfader körde upp sin avsiktsförklaring i stolgången på alla de balter och andra östeuropéer som var på väg in i de fina salongerna, vår välmående del av världen. Jag har inte glömt det ännu, ljudet från den där intervjun i Ekot ekar i mitt kranium varje gång jag hör någon ifrågasätta den rätt som är allas rätt i EU - "Fri rörlighet för arbetskraft vill vi ha, men inte social turism. Där får vi inte vara naiva"( Göran Persson, socialdemokrat. 2003)

Självklart har Johan Westerholm en diabolisk baktanke när han i valrörelsens elfte timme vill ha oss till att kritisera den politik som regeringen för, och skulle vi vara tysta så får vi limmet på oss. De problem vi har med en folkgrupp som lever med oss men ändå inte är inte enbart ett resultat av de senaste fyra årens politik och det vet Westerholm. Men lik förbannat sitter han bakom sin dator och vill att vi skall tycka till i valrörelsens elfte timme om en fråga som är lika aktuell den 20 september som nu. Därmed inte sagt att inte romernas situation är lika aktuell hela tiden - 1946, 2003 eller i valspurten 2010.


Westerholm kommer från ett parti där en suck av kritik mot det egna partiet eller den egna politiken är förbjudet oavsett om det är valrörelse eller rutin - men vi förväntas leva upp till hans kravspecifikation bara för att vi sitter på andra sidan. Nu skall vi tycka till, gärna rätt men kanske ännu hellre fel och tycker vi ingenting så kommer vi vara inhumana oavsett vad vi råkar tycka inåt. Nu hade Westerholm tur att detta var dagen då vi skulle vara snälla mot sossar, så jag anammade min utåtagerande personlighet den här kvällen - lite lätt road att nästan alla dessa rabiata nätrötter skrev exakt samma sak. Och alla, luktade de som klister...

1 kommentar:

Beelzebjörn sa...

... Fast nu handlar det ju om att Reinfeldt gjort klart att han inte ämnar ta upp romerna med Sarkozy, detta efter att EU-ministern kritiserat Frankrike. Valrörelse eller inte, är inte det mer än en smula fegt?

Varför ska det INTE tas upp i valrörelsens elfte timme, förresten?