2009/11/20

ALLT MUTERAR FÖRR ELLER SENARE


Dagens nyhet är naturligtvis att den så kallade "Svininfluensan" muterat, och att detta skett i Norge av alla gudsförgätna platser på jorden. Den muterade "Svininfluensan" har enligt uppgift ett vildare och mer brutalt sjukdomsförlopp och kan böka sig lite längre in i lungorna, in i de små sköra alveolerna - sålunda är det inte mer än rätt att den muterade varianten får namnet "Norsk Vildsvinsinfluensa".

Tidningarna tävlar om att skrämma upp folket, och visst är det både läskigt och djupt tragiskt att till synes friska individer i sin bästa ålder snabbt förvändlas till respiratorkrävande vårdtagare på något av våra sjukhus. Det finns de i bekantskapskretsen som har nära och kära som drabbats hårdare än de flesta andra av influensan, men det är fortfarande sällsynt och när kvällstidningens löp har rubriken "Så överlevde vi Svininfluensan!" och tre bilder på tidigare sjuklingar så kan man ju lätt få för sig att det är unikt att överleva sjukdomen som sådan. Så är ju inte fallet, för de flesta är det som vilken vanlig influensa som helst - den är inte ens mer dödlig än den vanliga säsongs-flunsan som dyker upp varje men med skillnanden att det är hyfsat unga som stryker med nu, medan den andra tar gamla och sjuka.

Sanningen är ju den att både säsongsflunsan och vinterkräksjukan skördar fler liv än vad man gissar sig till att Svininfluensan kommer att göra, men det skrämmer ju inte upp folket lika mycket. Och när nu viruset muterar slås det på stora trumman för att väcka alla som somnat in i tristessen över att behöva läsa sida upp och sida ner om det här. Det tillhör liksom livets gång att allt muterar och förändras för att klara av nya utmaningar.

Se bara på politiken, där mitt Moderata parti har muterat från Moderaterna till de nya Moderaterna och blivit det nya arbetarpartiet. Partiet behövde förändras, och mutationen tog fart och vi lyckades "smitta" fler - med en så pass bra smittspridning så att vi vann valet 2006. Centern är ett annat parti som muterat, från landsbygdens förkämpar till en nischad gruppering med viljan att kontaminera hela centrala Stockholm med transor och festande - där verkar dock smittspridningen ha stoppats genom "Federley"-vaccinet...

Både Folkpartiet och Kristdemokraterna håller som bäst på att mutera, tecknen syns redan nu på liberalernas landsmöte i Växjö medan KD vill smitta ner Verklighetens Folk. Här återstår att se hur stor spridningen blir, om det finns hopp om en pandemisk effekt på väljarna?

Socialdemokratin försöker mutera, och det går väl sisådär... Man håller fast vid skattehöjningar som den enda vägens politik, och när man vägrar att anpassa sig till den verklighet som finns så är ju varje hopp om att kunna utvecklas i takt med tiden en hopplös process. Det finns dom som påstår sig ha muterat, men där orginalet är så pass fasansfullt att det inte går att bli värre, och det är Vänsterpartiet. Vänstern påstår sig ha muterat och gjort upp med sitt kommunistiska förflutna, men när själva roten till sjukdomen finns kvar och bara byter skepnad för att det skall se bättre ut så är det ingen förändring eller mutation. Vänstern med Ohly är inte bättre än APK-viruset med Rolf Hagel som en gång i forntiden blev resultatet av en kommunistisk celldelning. Försvinner Ohly, ja då kan man med största sannolikhet mutera sig till framgång igen.

Allt muterar - folk, länder, språk, kulturer och sjukdomar. Det är så att säga livets gång, det är bara att gilla läget och anpassa sig. "Improvise, Overcome, Adapt!" som den amerikanska marinkåren har som ett inofficiellt men ack så sant motto. Det som gäller i krig, gäller i livet och gäller i kampen mot sjukdomar och andra politiska partier.

Länkar: SvD, SvD2, DN1, DN2, AB, Expr

Inga kommentarer: