2009/11/17

DUBBELÖRNEN HAR LANDAT


I kväll landade han här i Sverige, "president" Medvedev av Ryssland. In i det längst var det oklart ifall han skulle orka komma hit, till ett land som varit öppet kritiskt mot att ryssarna invaderade Georgien. Men när så miljöminister Carlgren slog den sista spiken i kistan och godkände gasledningen och alls dess följdeffekter för vår Östersjö, ja då gick det plötsligt bra att flyga över samma hav...

För min egen ryssofobiska del kunde gott Medvedev stannat hemma, stannat i Ryssland tills dess han befriat sig från sin mentor och Rysslands informelle ledare Putin. Den Medvedev som besöker oss dessa dagar må vara hoppet om ett ett bättre Ryssland, ett friare Ryssland - men tyvärr är detta bara drömmar i stil med Obamas eviga hallucinerande. Den dagen Medvedev bryter sig loss från höken Putin, den dagen kommer även jag dra en lättnandens suck - men innerst inne vet jag att den aldrig, någonsin kommer...

Det finns några textrader av Martin Gore, besjungna i "The Darkest Star" som på något sätt speglar mina hur jag ser på Medvedev, Ryssland i mitt tillstånd av 39-gradig feber.

"Oh, you sad one
Playing the Angel
Isn't so easy where you're from

Oh you wild one
Devil's companion
You won't stay satisfied for long

I don't want you to change anything you do
I don't want you to be someone else for me

Oh, you dark one
Eternal outsider
Caught in the spider's web you've spun

Oh you blind one
Gentle and kind one
Seeing the world as a loaded gun

I don't want you to change anything you do
I don't want you to be someone else for me

Stay as you are the Darkest Star
Shining for me
Majestically

I don't want you to change anything you do
I don't want you to be someone else for me" - Martin Lee Gore

Länkar: SvD1, SvD2, SvD3, DN, DN2, DN3, DN4, AB, Expr

13 kommentarer:

Anonym sa...

På vilket vis är gasledningen en nackdel för Sverige? Att Tyskland , i och med gasledningen garanteras oavbrutna gasleveranser , är ju en fördel för EU och därmed Sverige...

Varför ska Medvedev ge Putin sparken? Han är ju demokratiskt vald av folket.
Dessutom har Putin höjt ryssarnas levnadsstandard, vilket väl är en politikers huvuduppgift...
Att Putin är stark är väl bara bra, vilket land vill ha en svag ledare?
Sverige?

Tokmoderaten sa...

Att Tyskland blir mer och mer beroende av ett land som ingen vet var man har gynnar inte Sverige eller EU, inte ens Tyskland. På vilket sätt är det bättre för Sverige att ryssens militära närvaro och uppträdande kommer öka och hårdna?

Medvedev ska inte ge Putin sparken, han skall försöka slå karln i nästa presidentval.
Putin må ha höjt många ryssars levnadsstandard, men till priset av noll pressfrihet, minskad frihet överhuvudtaget.

Putin är en stark ledare, men det var Hitler, Mussolini och Stalin också - hyllar du dom också för deras ledarskap? En stark ledare behöver inte vara en diktator för att vara bra...

Anonym sa...

Misstänker att Tyskland vet vad dom gör...ser inga nackdelar med att Ryssland och Tyskland samarbetar.

Det är ju Tyska och Ryska flottan ihop som ska skydda gasledningen...dessutom så är det väl i internationellt vatten..

Putin är ingen diktator, han är demokratiskt vald...jag menar att , vilket land vill ha en svag ledare?Känner inte till något sådant land....det går ju inte att jämföra Putin med Hitler å dom andra grabbarna..en annan kaliber på dom.

Tokmoderaten sa...

Hitler valdes också. Att sedan inte Putin börjat massmörda någon värnlös minoritet än skiljer väl förvisso de två - om man inte frågar en tjetjen...

Och en stark ledare behöver inte begränsa friheter för att vara just stark. Mina förebilder bland starka och bra ledare är Thatcher och Reagan, en helt annan kaliber på dom två en på Putin?

Anonym sa...

Tjetjener är likadana terrorister som talibanerna är nu i Afganistan...
När ryssarna var i Afganistan så var talibanerna frihetskämpar å ryssarna grymma erövrare.
Nu när USA inför "demokratin" (ohederliga val) i Afganistan, ja då är plötsligt talibanerna terrorister.
Samma sak var det i Tjetjenien, tjetjenska terrorister mördar hejvilt , tar gisslan , mördar ryska oskyldiga...då är dom frihetskämpar å ryssarna hemska förtryckare....en galen president börjar krig mot Ryssland(Georgien), EU har ju genom en oberoende undersökning sagt att : Georgien började kriget.
Ändå får vissa det till att det var ett bevis på rysk aggression...

Tokmoderaten sa...

Sitter du på Gjörwellsgatan och fantiserar ihop det där om att Georgien startade kriget?

Visst, Georgien gick in i sin provins vid namn Sydossetien - som ligger inom de interantionelelt erkända georgiska statsgränserna. Man gick in i Sydossetien, och det var korkat eftersom det var precis det ryssarna ville och hade laddat upp för. Man gick in i Sydossetien efter månader av provokationer från separatister och ryska hjälparbetare medelst eldöverfall och artillerield. Georgien startade kriget om man tycker det är krig att vilja sätta stopp för aggression och få ordning på sitt eget territorium. Sydossetien och Abkhazien hade ju med benäget bistånd av Putin etniskt rensats på just etniska georgier...

God natt!

Anonym sa...

OK, God Natt...

Daniel sa...

Mister X: Så om nu USA skulle ta till samma metoder i Talibankontrollerat område som Ryssland gjort i tjetjenien så skulle du inte protestera?

Iofs kan inte USA göra så, för de ger faktiskt sina soldater LÖN så de inte behöver kidnappa civila och kräva lösen. Men att döda 200 000 människor genom att jämna en hel stad med marken kan de ju göra. Antagligen skulle de nog bara förlora en bråkdel av de soldater som Ryssland förlorade i samma sorts operationer.

/Halldin

Lennart Nilsson sa...

Det är grymt sorgligt att ingen under detta möte kommer att diskutera Rysslands massakrer i Tjetjenien och dess hot och övergrepp mot sina grannländer. Jag hade mycket hellre sett att Reinfeldt hade bjudit in Finland, Baltikum, Polen, Ukraina och Georgien till ett möte där man diskuterar vad man ska göra för att förhindra den nya Molotov-Ribbentroppakt som nu utvecklas i form av bl.a. en ny gasledning (med den svenska regeringens medgivande).
Men jag är väl bara paranoid och har läst för mycket historia, Ryssland har säkert förändrats och dess ledare är snälla och vänliga själar...

Tokmoderaten sa...

Lennart, hade vi stått upp och tagit de frågor som du nämner så hade han ju aldrig dykt upp. Sympatiserar fullt ut med dina funderingar!

Halldin: Tack! På han bara... ;-)

Anonym sa...

"Jag hade mycket hellre sett att Reinfeldt hade bjudit in Finland, Baltikum, Polen, Ukraina och Georgien till ett möte där man diskuterar vad man ska göra för att förhindra den nya Molotov-Ribbentroppakt som nu utvecklas i form av bl.a. en ny gasledning (med den svenska regeringens medgivande)."

Jo, Tyskland skulle säkert välkomna en sådan konferens, om hur dessa länder ska sabotera Tysklands energiförsörjning. Om nu inte tex. Ukraina vill ha rysk gas, ja det problemet löser sig genast genom att Ukraina slutar betala för gasen..då stängs den ju av, som alla vet så stängs tex. elen av , om man inte betalar för den.
Det är ju inget tvång att köpa ryska gas ...
Ryssland är inte beroende enbart av försäljning till EU, Kina och Ryssland har skrivit under ett avtal om ryska gasleveranser , ca. 70 miljarder kubik per år...hur ska nu den här påtänkta konferensen stoppa det? Förstår ju inte varför dessa länder ska sabotera gasförsäljning från Ryssland för...vad är finessen?

Anonym sa...

Nej, jag skulle inte protestera alls om USA gör så.Har inget emot varken USA eller Ryssland...dom ihop har ju räddat världen från vissa saker,tex. Tyskland.Och nuförtiden så samarbetar ju USA och Ryssland för att stoppa Irans eventuella kärnvapen

Anonym sa...

"Medvedev ska inte ge Putin sparken, han skall försöka slå karln i nästa presidentval.
Putin må ha höjt många ryssars levnadsstandard, men till priset av noll pressfrihet, minskad frihet överhuvudtaget. "

Sverige har ju snart gått förbi ryssarna i övervakningsfrågor..
FRA innebär ju rätt stora ingrepp i människors privata liv, inte bara i Sverige..utan Norge och Finland med..FRA kan läsa all e-mail till dessa länder..är inte det ett grovt ingrepp i folks privatliv?