2009/11/15

EN HELT NY KARRIÄR...

Favorit i repris...

Det är ju inte alltför vanligt att mobilen börjar skaka och vibrera som tantens massagstav runt 23-tiden på kvällen, sena timmar brukar vara fredad tid även för mig - men denna kvällen så började den lilla rackaren till K850i skaka frenetiskt. Ett SMS låg fint paketerat i inkorgen och den innehöll något som fick mitt självbekräftelsebehov att tillfredsställas och det rejält.

Min skånske vän Ulrik hade suttit framför datorn och helt plötsligt tappat sina lilla haka då han fick läsa nyheten att Sten Tolgfors, landet försvarsminister, uppenbarligen hade läst min blogg om hur konungariket Sverige skulle lösa problemen med de uteblivna helikoptrarna i Afghanistan. Sten Tolgfors mer eller mindre beordrade generaldirektörerna för Försvarsmakten och FMV att följa Tokmoderatens rekommendationer att leasa/hyra in helikoptrar. Så läste Ulrik nyheten, så läser jag nyheten och jag har redan lagt till "Rådgivare i försvarsfrågor" på min visitkortsbeställning hos Vistaprint...

Häromdagen lanserade nämligen lilla jag och ingen annan möjligheten att hyra både helikoptrar, piloter och stödfunktioner från något gudsförgäten republik som tidigare varit en del av vår tidigare tilltänta fiende i Stormakt Röd. Det spelade liksom ingen roll om det var Kazakhstan, Uzbekistan, Turkmenistan eller Ukraina man undersökte, överallt fanns det ett överflöd av helikoptrar - helikoptrar som var bepansrade, beväpnade och som snabbt skulle kunna målas och byggas om enligt bilden ovan. Att det på samma platser finns gamla piloter och en stor mängd markpersonal fjättrade i utanförskapets bojor borde ju också underlätta rekrytering och finansiering enligt den marknadspolitiska trollformeln att tillgång och efterfrågan sätter prislappen.

Det borde sålunda bli både billigt, bra och snabbt att införskaffa ett antal helikoptrar ur den före detta sovjetiska numerären som stöd för våra trupper. Ombyggda MI-24 HIND-D:s skulle ge vår kontignent i ISAF ett fantastiskt verktyg i den unika attacksjuktransporthelikoptern. Utan problem skulle vi kunna få tag på 3,4,5 eller fler för att på det sättet förstärka hela ISAF:s förmåga att skyddat och utan rädsla för markeld flyga ut skadade soldater från dalgångar och byar.

Eftersom Sten Tolgfors uppenbarligen måste läsa min blogg så spaltar jag för enkelhetens skull upp antalet MI-24 HIND som finns i malpåse i olika före detta Sovjetrepubliker och som snabbt skulle kunna hyras, byggas och målas om:

Kazakhstan: 43 stycken
Kirgisistan: 31 stycken
Uzbekistan: 9 stycken
Tadjikistan: 8 stycken
Turkmenistan: 4 stycken
Azerbadjan: 24 stycken
Armenien: 12 stycken
Ukraina: 92 stycken

Sålunda borde det vara som att skicka in en Göran Persson som svultit några timmar i en godisaffär att skicka FMV-folket i Österled för att fylla våra behov när det gäller helikoptrar. Tack för förtroendet Sten Tolgfors, tack för att du suger åt dig av mina inlägg - nu väntar jag bara på att du skall ta åt dig om det jag skrivit om vårt försvar på hemmaplan också. Det är liksom dags nu, här och nu!

Länkar: SvD1, SvD2, DN, Expr

4 kommentarer:

TRIDENT sa...

Nja....

Personligen tror jag inte internationell lagstifting och konventioner tillåter röda kors-märkning av attackhelikoptrar, och invändigt är HINDEN inte överdrivet stor. Minns jag inte helt fel går det med nöd och näppe att klämma in en skyttegrupp dvs kanske en bårplats plus utrustning och sjukvårdspersonal.

Det finns ju helikoptrar som byggdes om till NBG 08 som står torrluftade och kostar pengar, varför inte använda dessa?

Sen kanske man inte ska glömma vems felet är...

...det är ju dina partibröder som satt sista spiken i kistan och i sann socialdemokratisk anda låtit Försvarsmakten vara budgetregulator. Tolgfors är inget annat än en strykrädd hund under Borgs stövel.
Vad du och dina partibröder ständigt tycks glömma är att det är med soldaternas liv ni spelar ert spel...

Hur mycket är en sevensk soldats liv värt hos en moderat? Tydligen inte ens så mycket att det andelas nog med resurser för att soldatens vardaliga arbete så säkert som möjligt. Men hemskast av allt är att man ständigt försöker skylla på Försvarsmakten.

Jag skulle vilja se Tolgfors bli ivägskickad till affären av Borg med en femkrona i handen och order att köpa en liter mjölk...

...en omöjlig uppgift för mjölken kostar det dubbla...

...och det är så ni moderater behandlar försvarsmakten - uppgifterna ni tilldelar överstiger vida de ekonomiska medel som avdelas.

CS sa...

Även om jag finner förslaget både intressant och roligt så tror jag inte att det är möjligt att genomföra.


Men man kanske skulle kunna få någon av dessa öststater att engagera sig i ISAF och då med sin fulla helikopterkapacitet. Med lite bistånd/bidrag från övriga västländer borde det inte vara helt omöjligt.

chefsingenjören sa...

He, he. Jag gillar konceptet. Inte nog med att man kan hämta upp skadade, man kan åstakomma dom också! Lite grand som den där grabben som pangar rutor som sedan pappa fönstermakaren kan laga.

Jag misstänker dock att Röda Korset skulle bli lite sura på oss. faktum om man ska hårddra det hela så har SVerige genom alla år brutit mot regelverket avseende Rött Kors. Ett fordon som bär denna dekal får enbart användas för sjuktransporter...

TRIDENT sa...

Nä du ingenjörn.....

Det har inte brutits mot några konventioner - för i de fall fordonet använts till annat har presseningsbiten med ett rött kors stuvats undan, och de renodlade sjtpfordonen har enkom använts till det de är tänkta för.