2009/11/12

EN SNABB LÖSNING FINNS I ÖSTER


En dag har gått sedan banditer och rövarband sprängde en svensk "Galt" med besättning i luften. Fem svenska soldater sårades mer eller mindre allvarligt och en lokalt rekryterad tolk fick sätta livet till. En fråga som ställs lite här och där efter en sådan här händelse är hur i helvete det kunde dröja 2 timmar innan helikoptrar anlände till platsen för att evakuera de sårade, även jag undrade just det när jag satt framför datorn sent igår kväll...

Att bara gnälla och kasta skit på den Försvarsmakt vi har, som tillsammans med sin stödorganisation FMV och ansvariga statsråd bär ansvaret för att Konungarikets väpnade styrkor inte har en enda lämplig helikopter att sända till Afghanistan för att förstärka just den sjukvårdsorganisation som uppenbarligen går på knäna, är ju föga konstruktivt egentligen. Min ambition har en dag som denna varit att hitta en utväg ur detta kaos, en hållbar lösning som skulle kunna tillfredsställa de basala kraven som våra soldater i Afghanistan borde kunna kräva när det gäller snabbhet och reaktionstid när skador uppkommer.

Eftersom Försvarsmakten och FMV gång på gång uppvisat att man inte är kapabel att utrusta våra trupper i Afganistan på rätt sätt så måste man söka andra utvägar, kontroversiella sådana. När något inte fungerar, som i detta fall Sveriges förmåga att trolla fram en eller några lämpliga helikoptrar för transportuppdrag och MEDEVAC, så får man titta utanför den egna organisationen för att hitta lösningen. Sverige bör alltså leasa, hyra eller kontraktera helikoptrar från andra aktörer för att råda bot på den brist som medförde att 5 svenskar fick vänta i två timmar på en hjälp som borde ha varit omedelbar.

Skall Sverige och dess Försvarsmakt hyra in helikoptrar så måste det vara tillsammans med besättningar och markpersonal. I annat fall skall vi själva omskola och dressera våra piloter för att flyga någon helt ny och främmande luftfarkost - och det går ju inte heller för sig. Försvarsminister Tolgfors uttjatade motto är ju "Här och Nu!" och det är precis vad som borde vara fallet även när det gäller "svenska" helikoptrar till Afghanistan.

Eftersom myndigheten Försvarsmakten bevisat sin inkompetens när det gäller att se till att det finns helikoptrar "Här och Nu!" så är mitt förslag enligt följande:

Bemanningsföretaget Manpower får i uppdrag av Försvarsdepartementet att ordna fram besättningar och markpersonal som är utbildade på MI-24 HIND, en i Afghanistan välkänd silhuett på himlen. Samtidigt som Manpower rekryterar besättningar i de forna Sovjetrepublikerna sänds Anders Björck i väg till samma område för att snabbt förhandla fram ett hyresavtal där Sverige hyr 3 st HIND av något fattigt, underutvecklat land i stort behov av västvaluta men med sådana helikoptrar som det rika landet Sverige inte har...

Besättningar och markpersonal erbjuds 2 Trisslotter per dag, Rikskuponger samt 2 helrör Absolut och 1 Bingolott per vecka för att tjäna sin nya uppdragsgivare. Dessutom tillkommer extra Trisslotter för varje lyckat utfört uppdrag för flygande personal. Med denna belöningsmodell och med tanke på att flera av de gamla fina piloterna hos vår gamla arvsfiende nu befinner sig i utanförskapet så borde det gå fort att få ihop de människor som behövs.

En lokal entreprenör får sedan i uppdrag att på en vecka måla om och dekorera helikoptrarna med de vackra Tre Kronorna samt bygga om de tidigare fruktade attackhelikoptrarna till sjukvårdshelikoptrar med aggressiv självförsvarsförmåga. Detta görs lämpligast med vit och röd färg i ett välkänt mönster... Också detta borde gå att få billigt eftersom prisnivån i till exempel Kazakhstan eller Uzbekistan är betydligt lägre än i Sverige eller något annat västland. Tiden från beslut till insats bör alltså kunna bli extremt kort, och dessutom så mycket mer ekonomisk än någon annan lösning på helikopterfrågan - något som är bra med tanke på att Försvarets ekonomi inte är den bästa...

En annan positiv aspekt är att många av de bästa piloterna, förvisso lätt överåriga, har en genuin kännedom om området de skall verka i efter Sovjetunionens kamp mot samma typ av rövarband som numera spränger Svenssons och Smiths istället för Ivan. Att sedan HIND:en efter denna era i Afghanistans historia är en fruktad silhuett på himlen av de som överlevt så länge är ju en ren bonus.

Skulle inte Manpower klara av denna stora möjlighet till nya affärsmöjligheter på grund av våra stelbenta arbetsmarknadslagar, förordningar och det sevanliga svenska moraliska hyckleriet i kombination med en kontraproduktiv fackföreningsrörelse så finns ju andra utförare vid namn Blackwater och Aegis Defense att fråga om hjälp...

Länkar: SvD1, SvD2, SvD3, DN1, DN2, AB, Exp1, Exp2

1 kommentar:

Daniel sa...

Usch vilken vacker bild!!!

/Halldin