2009/11/13

BODSTRÖMS FLYTTLASS STARTAR EN LAVIN


Är han inte fantastisk så säg? Thomas Bodström alltså, vilken stjärna på den annars så igendimmade svenska politikerhimlen. Det finns väl knappast en enda människa i Sveriges avlånga land som klarar av så många olika arbetsuppgifter på dygnets 24 timmar och ändå klarar av att vara en god familjefar, eller finns det någon någonstans? Om jag får gissa så struntar Thomas Bodström i den överskattade sömnen, det skulle isåfall kunna förklara den ständigt vilda kalufsen och den dimmiga, nästan hjärndöda blicken som han har...

Thomas Bodström kommer att placeras på plats nummer ett på valsedeln för sosseriet i Stockholms Län, vilket inte kan förvåna någon med den minsta insikt om hur SAP:s valmaskineri fungerar. Bodström skall med sin dimmiga blick få alla sexuellt frustrerade kvinns som uppnått myndighetsåldern att välja just SAP - partiet med en karlakarl med en lika karlakarlisk kåt blick som nummer ett på valsedeln och som pin-upp:a på valaffischerna. Det hade väl kanske kunnat vara en bra idé om nu inte mångsysslaren bestämt sig för att flytta till USA dagarna efter valet. Nu skall han få som etta på valsedeln försöka få väljarnas stöd för att låta en ersättare ta hans plats i riksdag och en, må gud förbjuda, en eventuell regering.

Thomas har iallafall haft det goda omdömet att fråga sin ledare Mona om det är OK att han sticker ifrån landet, väljarna och partivännerna för att ungarna hans skall ha sig en chans att lära sig engelska på plats som är den officiella förklaringen. Mona har haft det vanliga dåliga omdömet att tycka att det är OK att han sticker ifrån landet, väljarna och partivännerna - men hade någon förväntat sig något annat från grannen i Nacka?

Det som inte framkommer är ifall Bodström har förankrat sin landsflykt med kollegan på advokatbyrån Claes Borgström, med VD:n och styrelsen för Pysslingen, med sin gruppledare i Kyrkofullmäktige hemma i Nacka, med sin förläggare och med den ansvarige för den röda riksdagsgruppens fotbollslag? Troligtvis inte, alla dessa blev nog varse att deras ankare och arbetsmyra hade för avsikt att fly västerut genom Aftonbladets löp i morse.

Den officiella förklaringen till att Bodström åker till det frias land och de modigas hem är alltså att ungarna hans skall få lära sig engelska på plats. Själv skickades jag till Felixstowe, en genuin brittisk arbetarfamilj under fem veckor där jag fick vattkoppor och lärde mig säga "pardon?" utan föräldrar på plats. Det var ju jag det, men lik förbannat höjde jag mitt betyg i engelska särskild kurs från en trea till en femma...

Den inofficella förklaringen till landsflykten är en helt annan, och den har jag fått mig återberättad av folk inifrån rörelsen som tycker att Bodström särbehandlas och "åker räkmacka" i partiet. sanningen är tydligen den att Bodströms undermåliga böcker säljer uselt och att han därför åker över havet för att tjäna sig en hacka som processjurist.

Det talas nu om att flera höga sossar planerar att sticka utomlands eller flytta till andra platser efter valet och att dessa fått sin ledighet beviljad av en under kongressen alltför påstrucken Mona Sahlin. Till exempel kommer Ibrahim Baylan flytta till Göteborg och få herrklubben "Chat Noir" som ny postadress medan Sven-Erik Österberg kommer flytta till Pyongyang i Nordkorea för att få gå en unik kurs i hur man agerar i TV arrangerad av den nordkoreanska statstelevisionen. Jens Orback kommer också flytta västerut, till sin mormors syster och hennes häst i Kanada för att fördjupa sig om HBT-frågor, och Jan Emanuel Johansson har äskat ledigt för att återvända till Pulau Besar och platsen Robinson 2001.

Thomas Bodström är ett unikum i svensk politik. Ingen annan har väl kunnat ta så lättvindigt som just han på det uppdrag han fått av väljarna, att representera dom i vår folkvalda Riksdag men ändå växa till sig som en galjonsfigur för landets för närvarande största parti. Visst kan det vara bra att ha en fot kvar i verkligheten ute bland folk, men mig veterligen så har Bodström bara två ben, två ben som är märkta av en fotbollskarriär och inte åtta ben som Imse Vimse spindel...

Länkar: SvD, DN, AB1, AB2, AB3, AB4, Expr1, Expr2

Inga kommentarer: