2010/07/13

MATEMATISKA MANIPULATIONER


Så kom den där undersökningen, en undersökning som är ett beställningsjobb om hur förtroendet för statsminister Fredrik Reinfeldt har påverkats av den så kallade "Littorin-affären". En nyhet som handlar om matematiska manipulationer, siffror som kan tolkas efter eget bevåg, blir dagens stora nyhet. Rubrikmakarna på Aftonbladet gnuggar händerna på ett extatiskt sätt när man nu får i uppgift att med stora, svarta bokstäver förstärka bilden av Reinfeldt som en "loser"...

"Nu rasar Reinfeldt" kan man läsa högst upp på Aftonbladet med bokstäver så stora att inte ens en gravt synsvag åldring skall kunna missa nyheten. Självklart så är det den LO-färgade tidningens uppgift att lyfta sådana här nyheter, men när man läser siffrorna så ser man att "raset" beror på att de som inte alls tror på Reinfeldt eller den politik som regeringen driver blir ännu lite mer skeptiska.

Den som Aftonbladet trollar fram likt en kanin ur den stora röda hatten för att kommentera undersökningen är den sosse-stämplade statsvetaren Ulf Bjereld. Precis som Aftonbladet gör sitt jobb så gör även Bjereld det från sin position i det politiska schackspelet. Med ord som travas på andra ord och som bildar meningar och budskap så målar Bjereld gärna upp bilden av en statsminister där katastrofen är nära förestående - där raset inte går att stoppa. Problemet är ju att raset sker hos de som redan bestämt sig för att Reinfeldt inte är rätt man att leda landet...

"Minskat förtroende för Reinfeldt" är en lite mer måttfull rubrik på SvD, med lite mindre bokstäver och med en nyansering som Aftonbladets huvudartikel saknar. Där Bjereld i Aftonbladet utvecklar sitt resonemang för att få ännu lite mer spinn på själva förtroendefrågan så är Peter Esaiasson på SvD betydligt mer opartisk. Som Esaiasson säger, "Littorin-affären" har inte varit bra för regeringen och Almedalen blev inte den triumf man hade tänkt sig. Men... samtidigt är det inga uppseendeväckande siffror som lyfts fram med tanke på hur man hade skruvat frågan.

Inte ens jag kan ju med högburet huvud stå och säga att man inte kunde ha skött hela den här historien bättre, för det kunde man minsann ha gjort från regeringen. Där man lyckades bra med att förvandla Littorin från offentlig till privat så lyckades man sämre med att räta ut alla frågetecken till utropstecken. Mycket kunde ha gjorts annorlunda, rent av bättre men gjort är gjort. Mitt förtroende för regeringen handlar mer om förmågan att lotsa Sverige genom en svår kris på ett sätt som får omvärlden att kasta beundrande blickar mor Reinfeldt och Borg. Mitt förtroende för regeringen handlar om så mycket, mycket mer än att Reinfeldt lät Littorin sitta själv på sin presskonferens.

Mitt förtroende är orubbat, ty jag vet vad alternativet är... Valet kommer inte att avgöras av vem som inte satt bredvid vem på en presskonferens. Valet kommer inte att avgöras av att de redan skeptiska blir ännu lite mer skeptiska. Valet kommer att avgöras av en kombination av sakpolitik, politiska alternativ, förtroenden och några snaskiga reportage från den tredje statsmakten som kan slå åt olika håll. Inget är avgjort, ingenting är säkert...

Länkar: AB1, AB2, AB3, SvD, DN, Expr

4 kommentarer:

magnus sa...

Det undersökningen visar är väl att 3 av 4 inte påverkats i förtroende för Reinfeldt. De är förmodligen sällan de som annars uttrycker att de har förtroende för Reinfeldt, utan kanske sura sossar...

Det enda intressanta är den vanliga undersökningen om förtroendet för partiledarna och vad den visar. Sådana här undersökningar som inte ger någon jämförelse men siffror som mottagarna kan tolkas uselt av en kriktigt korkat alternativt demogogisk mottagare.

Aftonbladet tolkar att Reinfeldts antagonisters påstådda minskade förtroende innebär att Reinfeldts fötroendesiffror rasat.

Att Ulf Bjereld ger sig på just den tolkningen är typiskt honom och verkligen allt annat än hedrande! Kanske även typiskt för Göteborgs statsvetare, som ibland har ...vänstermedias objektivitet.

anybody sa...

När det gäller krishantering så är det intressant att läsa om Aftonbladets egen krishantering av den sk "Nazistaffären" 1999, då Aftonbladets egen journalist fabricerade både hot, bevis och upprörda artiklar. Han blev totalt övergiven, utfryst och isolerad trots att det fanns all anledning att tro att Aftonbladets dåvarande chefredaktör Anders Gerdin borde ha förstått hur det låg till

Läs gärna Dan Josefssons artikel "Aftonbladets förlorade heder" .. finns som pdf-fil på nätet

Jah Hollis sa...

Minus är väl ändå fortfarande minus hur man än ser på det? Eller har Alliansen en ny mattereform på gång?

magnus sa...

Jan Hollis.

Ja, minus är alltid minus. Men dessa minus påverkar alltså inte röstande på Reinfeldt eftersom -- jag repeterar... -- det är de som stöder rödgröna som säger att de har minskat förtroende för Reinfeldt.

Om du inte begriper det eller låtsas som att du inte begriper är du antingen korkad eller billig propagandist.

Dessutom påpekade jag att det saknas jämförande undersökning, så vi vet inte hur många av de rödgröna som skulle sagt sig ha minskat förtroende för Reinfeldt om inte Aftonbladet kört detta. Vi kan vara säkra på att det *alltid* bland rödgröna finns de som säger att de har mindre förtroende för Reinfeldt. Men oavsett hur det är med detta sista gäller ändå att minus här är från de som inte röstar på Reinfeldt.

Iofs bra att du med din kommentar medger att du inte begriper det, oavsett om du spelar eller verkligen är dum. ;)