2009/07/15

GAZA + ISRAEL = ÖVERVÅLD


Det är mycket lätt att sätta ett likhetstecken mellan den Israeliska operationen i Gaza i vintras och begreppet övervåld. För trots att jag är en vän av Israel och landets folk kan man inte sitta tyst och blunda för det som faktiskt hände i Gaza.

Självklart har staten Israel lika stor rätt som alla andra länder att få leva i trygghet, sorgligt nog så har det inte funnits en minut av denna känsla sedan år 1947 då staten Israel grundades. Visst har Israel lika stor rätt som alla andra länder att försvara sig, och det är ju betydligt svårare när man slåss mot en "fiende" som finns mitt ibland civilbefolkningen i Gaza, på sjukhus och i skolor med sina Qassam-raketer - raketer som man låter regna ner bland israeliska civilister.

Naturligtvis kan inte Israels ledning stillatigande sitta och titta på när delar av befolkningen tvingas bo i skyddsrum på grund av terrorister, men frågan som måste ställas - Var det verkligen så smart att gå in med kraft, med övervåld och med den hänsynslöshet som IDF gjorde? I mina ögon är svaret nej. Det enda Israel åstadkommer är att man får ännu större problem med sin egen trygghet och sin säkerhet för decennier framåt. De palestinska barn som sett sina mödrar skjutas ihjäl, eller sina syskon sprängas i småbitar lär knappast växa upp till de vuxna människor som kan känna någon empati för Israels rätt att existera. Långt bättre hade det varit ifall man från Israels sida hade skickat in specialförband som helt sonika sökte upp och eliminerade de som aldrig kunde förmå sig att sluta skjuta raketer mot Israel.

Hatet frodas, våldsverkarna blir fler och inget ljus kommer man att kunna se i den evigt mörka tunneln som är Mellanöstern. Köerna framför rekryteringslokalerna hos Hamas och Jihad kommer ringla långa, martyr efter martyr kommer att vilja ta med sig några sionister till andra sidan - och i Israel kommer detta medföra att vettvillingarna på den sidan får ännu mer vatten på sina kvarnar när man skriker om hårdare tag...

Det måste till en tvåstatslösning, för först när Palestina känner sig som en jämbördig granne till Israel och inte som en ockuperad och förtryckt nation kan man i mina ögon gå vidare. Självklart måste denna Palestinska stat medföra att Israels säkerhet stärks, och att man inte skall behöva oroa sig för krig med ytterligare ett grannland. Finns det någon fråga där skillnaden mellan Bush och Obama kan tänkas betyda något radikalt så måste det vara förhoppningen om att USA kan sätta press på sin bundsförvant att avbryta bosättningspolitiken, att få det trätande tu till förhandlingsborden och hitta den lösning som världen skrikit efter i decennier.

Länkar: SvD, DN

4 kommentarer:

Jonas sa...

Fortfarande tror folk att om bosättningarna upphör så blir det det fred, det var inte fred innan bosättningarna och det kommer inte bli det efter de tagits bort. Bosättningar är inte grundproblemet det är palestiner och vissa arabländer vill inte att Israel ska existera och så länge dessa vill utplåna Israel så kommer konflikten inte få en lösning, så istället för att bara sätta press på Israel så borde man sätta press på palestinerna, istället för att ge dem massa bidrag som de använder för att bekämpa denna enda demokratin i regionen.

Tokmoderaten sa...

Visst är det som du skriver Matte.
Men om man blickar framåt istället för bakåt så kan vi väl avar ense om att Israel är mer hotat inifrån just nu, av självmordbombare och extremister än av sina grannar. Israel är och kommer vara militärt överlägsna arabstaterna för lång tid framåt, och bör förhandla utifrån den styrkan. Palestinierna är förödmjukade, desillusionerade och behöver få framtidstro - de enda som kan ge dem det är just Israel.

Harry Harrysson sa...

Den organisationen har fått miljoner från EU, engelska ambassaden i Tel Aviv och andra för att säga vad donatorerna vill att de ska säja, lämpligen ord som påståtts komma från helt anonyma killar......

Detaljer och fakta här

Non-g sa...

De enda som kan ge palestinierna framtidstro är palestinierna själva. Om de väljer att fredligt bygga upp sitt land vore det en god början. Du är ingen "tokmoderat" utan i högsta grad politiskt korrekt.