2009/07/11

NORDKOREA - LANDET MED ADHD...


Nordkorea är ett mycket intressant land, ett unikum i världspolitiken sedan Khaddaffis Libyen sansat sig. Kim Jong-Il är ledare i ett utfattigt land där folk äter gräs, grus och kvistar eftersom risskörden år efter år bara räcker till de unga herrar som fullgör sin värnplikt på 6-7 år. Den Demokratiska Folkrepubliken Korea må vara litet, obetydligt och fattigt men man har en krigsmakt som tillhör världens 5 största till numerären trots att man inte ens platsar som ett av världens 50 folkrikaste länder. Att man dessutom har lyckats utveckla kärnvapen och hyfsade robotar gör ju att blir lätt fascinerad av det kommunistiska drömsamhället i Fjärran Östern...

Nordkoreas innevånare saknar internet av lättförståeliga skäl, eftersom det ligger i partiets intresse att låta folket tro att de lever i det där drömsamhället, ett drömsamhälle som får Orwells 1984 att framstå som Edens Lustgård. Men trots att datorvanan bland det nordkoreanska folket måste betraktas som något som påminner och IT-analfabetism så har man uppenbarligen lyckats träna upp ett stort antal "hackers" som nu har gett sig på IT-strukturen i USA och Sydkorea. En hel brigad med datanördar sitter och sprider sina virus till myndigheter och förvaltningar hos ärkefienderna, och Nordkorea fruktar inte längre det svar som komma bör.

Man har sina kärnvapen, man har sin gigantiska men antika krigsmakt och man har en åkomma som måste klassas som en variant av ADHD, ett land med hela spektrat av symptom - det är Nordkorea det.

- Koncentrationssvårigheter - förvisso inte när det gäller kärnvapenforskning...
- Dålig impulskontroll - mest hela tiden
- Hyperaktivitet
- Glömska
- Problem med att tolka sinnesintryck
- Hetsigt humör och trots

Man är ett litet land som glömmer att man har varit och är beroende av omvärlden för att föda sitt folk, som sätter sig upp mot en svagare stormakt likt en trotsig unge och som har ett hetsigt humör och hyperaktivitet i avtryckarfingrarna som trycker på avfyrningsknapparna till Taepodong-missilerna. Kim Jong-Il och hans politrucker bajsar världsamfundet i ansiktet mest hela tiden, och kommer undan med det varje gång - ty man har rustat sig till en oförtjänt respekt.

Så medan Obama skakar hand man maskerad-token Khaddaffi strömmar det in Nordkoreanska virus i Vita Husets datorer... Och vad blir svaret? Ingenting som kommer att göra tillvaron lättare för Nordkoreas förtryckta folk är jag rädd. De lever i ett helvete redan nu, och det enda som kommer förändras är tempraturen på lågorna.

Länkar: SvD1, SvD2, SvD3, DN

7 kommentarer:

Joachim Holmqwist - Din konservativa röst! sa...

Som vanligt roande och synnerligen läsvärt Fredrik!

Ha en fortsatt skön lördag tavaritj

//JH

Anonym sa...

Jag kan i stort hålla med din beskrivning av Nordkoreas karaktär. Men detta har komplexa orsaker. Koreahalvöns problem är bland annat dess geografiska placering som försvårar konfliktlösningar då landet länge har delats upp av Kina, Japan, Ryssland och USA. Detta har bidragit till att gränsen mellan syd och nord är världens mest militariserade gräns.
Dessutom skulle en väpnad konfliktshantering få mycket större konsekvenser för hela världsekonomin än Koreakriget 1950-1953 samt Irakkriget. Hade det geografiska läget varit annorlunda hade landet troligen redan invarderats av amerikanska styrkor. Man skall heller inte jämföra situationen med delningen av Väst- och Östtyskland och Nordkorea har inga likheter med DDR, förutom att landet baserar sitt styrelseskick på kommunistiska principer. Landet har fler strukturella likheter med 30-talets Hitlertyskland.
Antagligen skakas landet av en inre maktkamp då rykten om Kim Jong-Ils sjukdom florerat och hans arvtagares Kim Jong-Uns position inte är helt klaroch dessa utspel är ett sätt för ledningen att visa styrka och kraft.
Min personliga bedömning är att konflikten tyvärr bara kommer att trappas upp om inte världssamfundet inser att man måste kommunicera med dem. Det ser mörkt ut.

Tokmoderaten sa...

Tack för ett givande inlägg Erik.

En kommentar till slutklämmen bara: Hur skall världssamfundet kommunicera med en regim som använder sina robotar och kärnvapen som hot i varenda diskussion? Får man inte sitt ris, sin olja eller sin vilja igenom så startar man ju anrikningen igen och skjuter i väg några Taeopodong över Japanska havet. Det går inte att kommunicera med galningar, tyvärr - och för att anknyta till Hitler-Tyskland som även du gjorde, så löste ju den samtalande och evigt kommunicerande Chamberlain ingenting. Tvärtom gav han Tyskarna ytterligare tid att rusta upp.

Det ser mörkt ut.

Kristoffer sa...

Nu är ju inte Nordkorea Hitlertyskland, och året är 2009, inte 1939. Skillnader är t.ex.: USA är inte ett avlägset land med isolationistisk policy, utan ett land som i kraft av militär och en bleknande marknad söker upprätthålla en gammal världsordning. Nordkorea har inte, och detta tål att upprepas, världens största och mest vältränade och välutrustade armé, och inte heller ett magnifikt maktvacuum i stil med det läge som rådde när Hitler höll på. Parallellerna med Nazityskland är played out, och blev det långt innan Bushadministrationen försökte med dem innan Irakkriget. Med detta sagt kan vi nog alla enas om att Nordkorea inte är ett chill och fint land.

Jzzzzzuz sa...

Skillnaden är att Hitler-Tyskland hade klara expansionistika mål, vad är Nordkoreas mål egentligen? Bevara sitt land..

Tokmoderaten sa...

Nordkoreas mål är att bevara sitt land, sitt system och sitt förtryck - och det finns en ett expansionistiskt mål, Sydkorea och den Koreanska "återföreningen" under kommunismen.

Anonym sa...

Bra inlägg.
Min jämförelse med Hitler-Tyskland var bara i avseende av typ av system; dvs den koreanska Juche-ideologin har skapat ett samhälle som en person från Castros Cuba eller Honeckers DDR inte skulle känna så mycket igen sig i men väl en person som vuxit upp i Hitlers Nazi-Tyskland. Detta på grund av den extrema nationalismen, retoriken om landets storhet, den enorma satsningen på landets militär, den strikta klassindelningen av människor i elit- och undermänniskor (i Pyongyang får bara partieliten bo och inga handikappade, kroniskt sjuka eller mycket gamla tillåts bosätta sig i huvudstaden uan slussas ut till landsbygden,den extrema ledarkulten av Kim Jong-Il där även tidräkning ställts om (den startar år 1912 då Kim Il-Sung föddes)och han är evig president över Nordkorea m.m.
Förutom detta ovan så skiljer sig Nordkorea självklart från Hitlers Tyskland. Nordkorea har INTE världens mest avancerade arme men däremot satsar man mest av alla länder i världen på sin arme, i BNP räknat. Däremot är gränsen mellan syd och nord världens mest militariserade zon.