2009/07/13

PINSAMMA PRIORITERINGAR?


Försvarsmakten av i dag är en myndighet som har mycket svårt att få sina pengar att räcka till allt som man skulle behöva plöja ner sina slantar i. Till exempel så saknar vår flotta förmåga att skydda sig mot luftangrepp, vår armé är så liten att den snart enbart är numerärt överlägsen Vatikanens Schweizergarde och flygvapnets plan flygs alltmer sällan för att spara just pengar...

I detta ekonomiska stålbad, där kärnverksamheterna urholkas och försvarsförmågan ligger på en pinsamt låg nivå så har uppenbarligen myndigheten Försvarsmakten återigen fått för sig att ett nytt IT-system är det som bäst stärker Sveriges roll i vår del av världen. Ett IT-system som nu visar sig vara en gökunge som effektivt suger resurser från förbandsverksamhet och matrielanskaffning, är det något att satsa på just nu när resursbristen är så påtaglig överallt utom i de projekt som kan kallas för ögongodis...?

I denna era av Cyberkrig, när Nordkoreas kommunistiska regim skickar in sina små, röda virus i IT-system i USA och Sydkorea så skulle väl måhända det finnas grund för att ta fram en ny plattform för just IT-hanteringen - om nu "PRIO" som systemet heter verkligen löser säkerhetsfrågorna och ger oss en trygghet som vi idag saknar. Frågan är bara vad som hände med regeringens viljeinriktning om att köpa "från hyllan"? Detta innebär att man tittar efter redan framtagna och väl beprövade lösningar eller vapensystem till rimliga kostnader - men gäller inte det IT-system också? Tydligen inte, för Försvarsmakten i samarbete med IBM håller på med sin unika produkt där man bara kan skymta slutresultatet långt borta i fjärran och där kostnaderna som vanligt skenar.

Länkar: SvD1, SvD2

4 kommentarer:

Wiseman sa...

Vad man än köper in måste det i alla fall anpassas för att passa svenska förhållanden såvida vi inte köper andra nationers organisationssystem också. De enda länder i världen som gör det brukar återfinnas i tredje världen.

Är det i så fall inte bättre att ta fram systemen helt på egen hand, med tanke på att SAP:s system måste byggas om så pass mycket och så pass dyrt för att fungera och framförallt hantera hemlig information?

Arvid sa...

Ingen är överaskad. Att det skulle bli problem med Prio har alla som brytt sig vetat hur länge som helst. Fullt med företag har försökt införa Prio hos sig men misslyckats. FM har självklart inte dragit något som helst lärdom av andra misstankar.

Om så hela FM's ledning bestod av GRU-agenter skulle de inte kunna sabotera vår försvarsförmåga på ett effektivare sätt.

Unknown sa...

Detta är köpt från "hyllan"... Systemet används av Försäkringskassan och andra försvarsmakter, bl a Danmark. Men det verkar vara en känd kostnadsslukare. Håller helt med dig om att när moderaterna nu fortsätter besparingslinjen som S startade (!) så borde man satsa på effekt istället. Anledningen ligger antagligen i ESV krirtik till FM om dålig koll...

Lennart Nilsson sa...

Att köpa in SAP känns som att skicka kustkorvetter till Afghanistan och fjälljägare til Somalia. Det krävs en j-a massa anpassningar för att få det att funka...