2010/04/15

ASKA I LUFTEN NÄR BORG KLÄR AV VÅPET...


Anders Borg klär av VÅP:et, men utan lycka i blicken och utan mer än ett påklistrat leende i det bildsköna ansiktet. Väl avklädd så ser man ett VÅP som inte är så vacker som man hade hoppats, inte alls så spännande som hade föreställt sig. Frågan är ens om det VÅP Borg denna morgon låter väljarna titta på ens är mer intressant än nyheten att 35% av det svenska flygvapnet är bundet till marken av ett isländskt vulkanutbrott. Det råder flygkaos i Europa eftersom den isländska vulkanaskan också straffar Londons flygplatser för de tidigare bruket av terrorlagar mot just vårt numera utfattiga broderfolk...

Precis som SvD krasst konstaterar är detta en budget som man inte vinner val på, de löften om bättring som ges är inga löften om guld och gröna skogar. Det är en budget där verkligheten biter sig fast, där vi tvingas se sanningen i vitögat och acceptera att återhämtningen efter finanskrisen bara är i sin linda. Under ett valår så vill folket höra berättelser om just det där guldet och de ändlösa gröna skogarna - något som Anders Borg vägrar att berätta om, iallafall än så länge.

Sverige har klarat den världsomspännande krisen bättre än många andra länder, en klen tröst för de som idag drabbats av krisens effekter - utanförskap, otrygghet och förtvivlan. Inget som politiker berättar idag ger någon tröst, bara djupa suckar av hopplöshetskänslor. Det Borg berättar om idag gör nog egentligen varken till eller från för de mest drabbade. Men precis som det faktum att Sverige faktiskt har klarat krisen bättre än många andra, så är det väl rätt klart att vi har passerat det djupaste djupa och nu är på väg uppåt.

Den här budgeten är ingen budget som man vinner val med, det saknas en kioskvältare som max-taxan på dagis och de små reformer som slängs fram är mer att betrakta som allmosor åt de som lidit värst under krisen. Kan man inte vinna val på den här budgeten så återstår att se till att vinna valet på de budgetar som man vill lägga fram framöver. Det blir till att berätta vilka visioner och drömmar vi har med det här landet som genom en ödets nyck sakta täcks av ett askmoln dagen då budgetproppen släpps ut och att brandlarmet ljuder under presskonferensen.

Nätrötterna, de socialdemokratiska bloggarna, sitter nog och gnuggar sina händer och njuter över en rätt intetsägande, en nästan historiskt transparent valårsbudget. Själv sitter jag och funderar på hur just det andra laget skall hitta finansiering till alla de köttben som man kommer slänga fram till väljarna när deras alternativbudget möter ljuset. Antingen så skiter man i att finansiera sina löften, en modell som Vänsterpartiet sedan länge har anammat, eller så väntar det en grotesk orgie i skattehöjningar. Den som väntar får se...

Regeringen tar ansvar, regeringen har visat förmågan att styra landet genom en av de värsta kriserna sedan ofredsåren. Men den obehagliga sanningen är ju den att man inte vinner val på det man har gjort utan på det man vill göra. Den här budgeten tycks vara en parantes, ett kapitel man kan bläddra förbi, i sagan om Sverige. Att leva i verkligheten är hedervärt, men på gränsen till dumdristigt när valrörelsen och överbudspolitiken står för dörren. När valet kommer så vill väljarna höra en vacker berättelse, ingen deprimerande tragedi.

Länkar/media om VÅP: SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, DN1, DN2, DN3, DN4, AB1, AB2, Expr1, Expr2, Expr3
Länkar/media om aska: SvD1, SvD2, SvD3, DN1, DN2, AB1, AB2, Expr1, Expr2

4 kommentarer:

Mattias Lönnqvist sa...

En petitess i sammanhanget, men förkortningen är VÅP:en och inte VÅP:et. Det är nämligen propositionen det handlar om.

Men i övrigt har du helt rätt.

Cattis sa...

Du har blivit utmanad på:
http://projektpariktigt.blogspot.com/2010/04/utmning-varfor-skall-jag-rosta-pa-ditt.html
/Cattis

Tokmoderaten sa...

Ett våp är en våp, Mattias. ;-)

Och Cattis, utmaningen antagen - ber att få återkomma.

Tommy sa...

Jag kommer antagligen aldrig rösta på moderaterna men jag tackar er för hanteringen av den svenska ekonomin under den värsta finanskrisen sedan 30-talet. Jag tackar även flera andra betydligt större ekonomier som vågade satsa och rädda systemet undan en kollaps.

Återhämtningen kommer denna gång att ta längre tid än från en vanlig konjunkturnedgång, om nu årets budget är sparsam så är det helt rätt, synd bara att vi väljare vill tro att staten kan sprida pengar på reformer. Synd att det är val i år…

Men det är långt kvar och jag hoppas att mycket kommer att hända innan valet!