2010/04/10

ETT GRANNLANDS FÖRTVIVLAN


Som halv-estländare så är det väldigt, väldigt lätt att känna med Polen och grannlandets folk. För precis som de baltiska staterna har Polen genom sin historia lidit alla helvetets kval, men ändå alltid lyckats resa sig.

Denna morgon, i dimman vid Smolensks flygplats, fortsatte den polska tragedin när den polska presidentens flygplan mötte sitt öde. Det är inte bekräftat ännu att president Kaczynski har lämnat det folk som valde honom i fria val, men det synes bara vara en tidsfråga. President Kaczynski var på väg till Katyn för att hedra de polska officerare och soldater som föll för den röda terrorns kulor i krigsfångenskap och som en våldtäkt på Geneve-konventionerna. Nu nådde han inte fram, men han presidenten gav sitt liv för att hedra de som också gav sitt liv.

Jag vill sända mina kondoleanser till Polens folk, dela sorgen och känna med Er när ytterligare en polsk tragedi läggs till rullorna. Presidenten och många andra polacker lämnade sina vänner, sina familjer och sitt folk alldeles för tidigt. President Kaczynski stod upp för frihetens ideal, han var tydlig i sina fördömanden av den förda ryska politiken mot grannländerna och han vågade stå upp för det han tyckte.

President Kaczynski var allt det där som inte hans giriga kollegor västerut inte längre är - en konsekvent frihetskämpe. Man blir sån när man har upplevt förtrycket, och det enda ljuset denna morgon i Polen är att man nått ditt man alltid strävat. Till friheten, till demokratin.


2 kommentarer:

Unknown sa...

Tack att du har skrivit så fint om Polens president!
Lech Kaczynski var hederlig människa och äkta patriot!

Tokmoderaten sa...

Så lite så Ewa. Balter och Polacker står vid varandras sida genom historien, plågade av samma granne. Att just Polen med Kaczynski tillsammans med Estland, Lettland och Litauen markerade solidaritet med Georgien under det ryska angreppet var stort och hedervärt.

Polen har förlorat en röst som gjorde skillnad. Ett är dock säkert - ett land som plågats genom generationer kommer fylla luckan, gå framåt.