2010/04/14

FÖRNYELSEN SOM ALDRIG BLEV AV...


Gårdagens nyheter kan även vara dagens nyheter, och de två mest uppmärksammade nyheterna igår var det socialdemokratisk avsändare på. Dels var Mona Sahlin i skrivartagen på DN Debatt, och berättade om sina nya visioner, om fyra sprillans nya mål med sossarnas politik. Det handlade om att sätta fler i arbete, det handlade om att minska barnfattigdom och socialbidragsberoende samt att få fler in i utbildningar. Känns det som förnyelse? Känns det överhuvudtaget som något annat än självklarheter?

Den andra nyheten var ju en klang och jubel-föreställning på Sveavägen 68, en välorkestrerad freak-show där sosseriets åtta vallokomotiv skulle presenteras under våldsamma heja-rop och påklistrad entusiasm. Tillskyndande journalister var naturligtvis nyfikna på att se hur Mona skulle ha förnyat sitt lagbygge inför det kommande valet, och det blev ett antiklimax av sällan skådat slag...

Mona må prata om förnyelse, men när det kommer till handling så ser man ingenting. Det är samma gamla retorik, och nu dammar Mona dessutom av sju gamla Persson-minstrar för att förnya sig med. Vill Mona verkligen förnya socialdemokratin, eller är det bara tomma ord? Är Mona bakbunden av de egna eller är hon bara ett viljlöst mähä? Det kan inte vara förnyelse att plocka fram antikvarierna ur källaren på Sveavägen 68, för att sedan kasta ur den färska frukten i trafikflödet på den vältrafikerade gatan utanför.

Sven-Erik Österberg, säkert duktig och påläst men känner man doften av vårfrisk fräschör när Skinnskattebergs bidrag till världspolitiken närmar sig väljarna? Varför inte en mer okänd Tomas Eneroth, en person som kan få folk nyfikna? Samma sak gäller person efter person i Monas lagbygge, där alla utom Bodström måste anses ha passerat bäst-före-datum för ett bra tag sedan. Östros i rollen som finansministerkandidat är väl trots allt självskriven, men resten...?

Veronica Palm, Luciano Asstodildo - varför får inte de vara med, de som ändå är det nya gardet i rörelsen? Hur kan Mona tala om förnyelse och samtidigt se sina egna i ögonen? Bland de sossar som vill se en förnyelse så tror jag att känslan i dessa dagar måste vara tomhet och uppgivenhet. Däremot så lär väl traditionalisterna i sosseriet gnugga händerna med ett stort leende på läpparna. Förnyelsen Mona pratade om, rådslagen man hade gav en enda konsekvens - att man går till val på att dela makten med Miljöpartister och kommunister. Inget annat är nytt, till och med Perssons gamla ministrar återanvänds. Vad är nytt, vad är fräscht? Berätta gärna, kära nätrötter...

Inga kommentarer: