2010/04/17

I DE SISTA SKÄLVANDE SEKUNDERNA...


I två dagar har Moderaterna haft en konferens i Göteborg, den sägensomspunna Kommunala Rikskonferensen. Av vad jag har läst, av vad jag har hört från min plats vid datorn så har det varit en givande tillställning - med många intressanta föredrag, seminarier och ett nätverkande utan dess like. Visst känns det skönt att kunna följa ett nyhetsflöde över de så kallade sociala medierna, där man med några smekningar över den trådlösa musen och några flinka fingerrörelser hittar det mesta av intresse.

Problemet är bara att gammelmedia, tidningarnas nyhetssiter och pappersupplagor, TV och radio i stort lämnat denna tillställning åt sitt öde. Det är ju på sådana sidor väljaren av idag suger åt sig informationer om politik och visioner - inte på interna sidor som moderat.se eller andra forum där bara de redan frälsta grottar ner sig i texterna. Det media har fokuserat på är inget annat än en flera år gammal påstådd historia om röstfusk med tydliga anspelningar på att det tycks vara kultur i just mitt parti att fiska i provval. Från Svenska Mässans lokaler har det hörts nyheter om polisanmälningar, om trötta konstateranden om fusk och man kan se att nyhetsflödet inte alls vill rinna i de diken som vi moderater så snällt grävt upp...

Ungefär samtidigt som Kommunala Rikskonferensen nådde sin peak med statsministerns tal så stod jag tillsammans med en partivän och kampanjade i korsningen Stationsgatan-Sturegatan i centrala Sundbyberg. Det var kallt, det var blåsigt men det variallafall sånt kampanjande som den lokala föreningen värdesätter för det parti som jag brinner för. Tydligt var det iallafall att mediarapporteringen på några timmar fått de väljare som ville prata med oss att fokusera på fusk, fusk och återigen fusk. Sådär lagom kul när det enda man vill är att berätta om vad vi gjort, varför vi har gjort det och vad vi kommer att göra om de där väljarna som en dag som denna ältade fusk ändå har den goda smaken att ge oss sina röster. Det var kallt, det var blåsigt men det gällde att hålla sig på banan och inte göra ont värre...

Men mitt i den mörka nyhetsrapporteringen sprack askmolnen upp för en kort stund, på några få platser i nyhetsflödet kom rapporter från Göteborg som visade att det faktiskt var så att Moderaterna hade någon form av sammankomst därnere. Dessutom så framkom det att statsminister Reinfeldt hållit ett tal som av vad jag lyckats läsa mig till cirka 450.000 meter från statsministerns talarstol tycker verkar ha varit riktigt, riktigt bra. Aftonbladet var först av alla, förmodligen bara för att man genom att man punktmarkerar statsministern med en bloggande journalist inte kan blunda för att statsministern faktiskt håller tal också.

Nu dyker det allteftersom upp små spår av det där talet, i tidningarnas nyhetsflöden - i de sista skälvande sekunderna av en kongress där ljuset i kongressalen har släckts, där fotfolk och partielit börjat checka ut från sina hotell och resa hemåt längs landbacken. Det är så dags nu, när vi borde haft positiv media under två dygn men istället fått krishantera mitt under kvällsminglet.

Talet som min namne Reinfeldt höll var klockrent av vad jag läst mig till och av vad jag fått höra av mina utsända kontakter. Att fortsätta kampen för att låta folk få behålla så mycket som möjligt av sina löner och pensioner utan att för den skull rasera välfärden är moderat politik när den är som bäst. Dessutom är Reinfeldt ärlig nog att beskriva en verklighet som inte är så ljus som vi skulle önska, att det är skattelättnader som faktiskt får vänta till den dagen då utrymmet finns. Sossarnas ändlösa gnällande lär nog fortsätta trots Reinfeldts tal. Vi kommer att få höra om hur vi med kalla händer river välfärdsstaten medan vi skrattande sänker skatter för lånade pengar. Att sätta agendan är det viktigaste, att styra flödet av de nyheter man vill få ut - och här är vi moderater en dag som denna hopplöst efter, tyvärr...

Länkar: SvD, DN, Expr, AB1, AB2, Kent (rösten inifrån KRIKS), Thomas Böhlmark, Moderata perspektiv

5 kommentarer:

Fredrik sa...

"Att sätta agendan är det viktigaste, att styra flödet av de nyheter man vill få ut - och här är vi moderater en dag som denna hopplöst efter, tyvärr..."

Så rätt, så rätt...men tyvärr handlar det nog mer om yttre påverkan än vår egna kapacitet. Visst man kan då säga att vi borde ha allierade precis på det sättet som verkar ha varit fallet under dessa dagar, för motståndaren alltså.
Det är dock stick i stäv med vad statsministern propagerade för i andra, snarlika sammanhang, under sitt tal.
Nej, en "fri press" har ett ansvar, och det ska inte ha någon betydelse vilket/vilka partier som sitter vid makten för vilka nyheter som "når ut".
Återkommer med lite stoff och synpunkter i min egen "publikation"

P.S. Bra kämpat i eftermiddags min namne!

http://fredrik.vartsollentuna.se

Tokmoderaten sa...

Herr Lidby, riktigt så enkelt är det inte. Hade vi haft ett gäng bra bloggare på plats som sprutade ur sig intressanta nyheter från KRIKS så hade vi kunnat styra nyhetsflödet i en för oss gynnsam riktning. Journalister läser oss faktiskt och leter efter nyheter.

Är det tyst från KRIKS så är det lättare att spinna på "skit".

Fredrik sa...

Nu låter du som utrikesministern, i en del av ditt uttalande.(så enkelt är det inte...)

Kan vara så till del, fast då kan man också fråga sig hur mycket man ska låta vissa störa dem som är närvarande för att svara på "gödselspridarna"...
för jag tror nämligen inte att en sådan planterad nyhet hade druknat i M-bloggar...journalisterna styr ju vad de tycker är "intressant"...återkommer till det, och har redan kommenterat det på vissa ställen.

Dessutom tycker jag inte att man ska behöva spendera tiden på en sådan tillställning med att vrida sitt fokus FRÅN det man faktiskt är där för att inhämta.

Men visst, vi ska slipa till oss gemensamt, kan alltid bli bättre.

Mattias Lönnqvist sa...

Hur lyckades du hitta en korsning mellan Sturegatan och Järnvägsgatan? De är ju parallella.

Tror du menar kornsningen Sturegatan och Stationsgatan.

Tokmoderaten sa...

...där satt den Mattias. Jag som alltid skryter med min lokalkännedom. Tack för korrigeringen, fixar nu!