2010/04/07

OM OHLY OCH KIM JONG-IL - LIKA SOM BÄR?


Ibland är det rätt lätt att avslöja att Lasse Ohlys avståndstagande från kommunismen inte är mer än ett billigt, politiskt och kosmetiskt trick. Det är när de röda ledarna börjar fantisera ihop en parallell värld som man vet att det är en riktigt verklighetfrånvänd kommunist som man har framför sig, här i Sverige Lars Ohly och i Nordkorea Kim Jong-Il.

När de nordkoreanska nyhetsmedierna rapporterar om att Kim Jong-Ils smakfulla klädsel numera sitter på i princip varenda modemedveten västerlänning så spinner man på i samma spår som Lars Ohly försökte sig på för några år sedan. I flera intervjuer så försökte den röde bollvirtuosen att få de förslavade arbetande massorna att tro på att han minsann hade spelat fotboll mot "Nacka" Skoglund - folkkär gamäng.

Men Lars Ohly blev hastigt, men inte alls så lustigt plågsamt medveten om att vi i Sverige har fria och granskande journalister som gärna gräver ner sig för att hitta sanningen om en fotbollsmatch för 30 år sedan. Skillnaden mellan Sverige och Nordkorea blev övertydlig när Ohly ertappades med att fabulera ihop den där parallella dimensionen där allt är sant bara för att det är en kommunistledare som säger det. Eller kan hans verklighetsuppfattning ha påverkats av drömmar, rus eller en livlig fantasi...?

Nu vill jag ju inte vara riktigt så elak så att jag bara rakt av säger att Ohly och Kim Jong-Il är varandras kopior. Nä, men barn av samma anda och mentalitet - där den stora ledaren skall glorifieras genom att förstärka bilden av den där folklige och fantastiska mannen som arbetarna kan se upp till. Lars Ohly är ju ledare för ett litet parti i det lilla landet Sverige, en man som aldrig lär bli landsfader så länge demokratin fungerar som den skall. Kim Jong-Il styr ju med järnhand i ett land där folket äter grus men där kärnvapenprover och robottester är en del av vardagen, så inte undra på att Kim Jong-Il vill vara värre än att spelat fotboll mot "Nacka" Skoglund.

Enligt media från Nordkorea så sprider sig nu Kim Jong-Ils mode över världen som en löpeld, och folket innanför järngardinerna får aldrig veta något annat. Men det finns ju mer som Kim Jong-Il har gjort för världen förrutom att ha säkrat sig en plats som H&M:s nästa stjärndesigner.

Han skapar filmer som ingen annan kan göra, och det borde vara en gåta varför det är Peter Jackson och inte Kim Jong-Il som tar sig an nästa Tolkien-filmatisering. Nordkorea har ju dessutom en utvecklingsnivå i sitt land som gör att man enkelt kan skapa filmer med sagotema och medeltida kulisser som inte är kulisser. Kim Jong-Il spelar golf som ingen annan, och första gången han gav sig ut för att svinga på en 18-hålsbana så lyckades han med 11 hole-in-one och skulle sålunda kunna vara ett hyfsat kap för Elin om hon vill lämna den där misslyckade Tiger Woods.

Medan Ohly fabulerar ihop fotbollsmatcher mot "Nacka" Skoglund så kan Kim Jong-Il flyga jetplan som ingen annan kan samt knåpa ihop opera-stycken så rörande att regnbågen skiftar färg och fåglarna faller i trans - allt enligt nordkoreansk media. Dessutom är Kim Jong-Il världens störste poet, undrar bara om Svenska Akademien någon gång kommer att förstå sig på det...

Länk om matchen Ohly - "Nacka" finner du här med en uppföljning här.
Länkar om Kim Jong-Ils framgångar i klädbranschen hittar du på DN, SvD,

1 kommentar:

Einar Berg sa...

Den lille socialisten från Korea tycker tydligen att träningsoveraller med manschettknappar (för att kombinera en sportig look med klass och pondus?) är det snyggaste som finns. Overallerna finns i att välja mellan dom pigga färgerna beige eller blågrått. Det är lite grann som att måla en Trabant med Falu Rödfärg och seriöst tro att det är en Ferrari. Erich Honecker t.ex. hade i alla fall smaken(!?) att välja en Volvo 264 när han skulle köpa en inte allt för imperialistisk bil att åka runt i. Till skillnad från alla manliga modeller i Paris så måste man ha en "Loket" Olsson kula på magen också för att träningsove,,,,,, förlåt kreationen ska sitta som den ska och göra sin bärare rättvisa. Hela historien hade varit sjukt rolig om det inte hade varit för alla miljoner koreaner som svälter för att deras ledare sitter och designar träningskläder för blinda pensionärer istället för att se till att befolkningen får mat.