2010/09/11

NÄR TRON KAN FÖRSÄTTA BERG...


De finns de på motståndarsidan som fortfarande går omkring och tror på att Mona Sahlins "Superspurt" skall vända vindarna, de finns men de blir allt färre för varje dag som går. Knappt en tredjedel av de som säger sig vara röda-gröna-ännu rödare tror att deras röst kommer hamna hos det vinnande laget, om man nu inte ändrar sig i den sista sekunden och röstar på det andra laget. En klar majoritet av de röda-gröna-ännu rödare tror att motståndarsidan, Alliansen, tar hem valsegern och en uppgivenhet börjar nu sprida sig bland de som för ett halvår sedan i mångt och mycket hade tagit ut en röd-grön-ännu rödare valseger i förskott...

"- Jag vet inte varför det har blivit en sån nedgång, jag kan inte förklara. Det kan bero på alliansen med de rödgröna eller på att folk börjar få det för bra helt enkelt."

Orden kommer från en socialdemokratisk valarbetare inte förstår men som nyktert ser några orsaker till varför socialdemokratin och alla dess valarbetare har en ihållande motvind. Missmodet sprider sig, uppgivenheten ökar för varje ny opinionsundersökning eller när nya odds hos Ladbrokes eller Unibet visar att nästan ingen vågar satsa pengar på att Mona skall statsminister efter valet. Desto fler lägger sina slantar på att Mona istället säger "Hej då!" 2011 och det är väl inte så konstigt egentligen?

För 99 år sedan presterade socialdemokratin sitt hittills sämsta resultat i ett riksdagsval. Året var 1911, partiledaren hette Hjalmar Branting och partiet fick 28.5% av rösterna. Om alla dessa opinionsundersökningar visar något som ligger i närheten av det som komma skall så finns alltså risken/chansen att socialdemokraterna 2010 faktiskt kan lyckas med bedriften att göra sitt sämsta val genom historien.

Ännu så länge handlar det ju bara om opinionsundersökningar, men alla pekar åt samma håll - ett historiskt uselt valresultat - och helt plötsligt så tycker man synd om alla dessa uppgivna sossar som står bakom sina bokbord, i sina valstugor, knackar på dörrar eller sitter fast i NetRoots-rollen bakom datorn och håller skenet uppe om att allt går bra, och att allt som hänt ligger inom den statistiska felmarginalen...

Vi på Allianssidan har en annan tro, en tro som kan försätta berg och som ger oss råg i ryggen och säd i brallan. Nästan 9 av 10 av oss tror att allt går som det måste gå. De flesta ser en framtid där oppositionen kommer att få fortsätta med det man är bäst på, att gnälla hysteriskt, i minst fyra år till. Själv vågar jag inte tro, jag vågar bara hoppas men samtidigt njuter jag av att dagligdags möta folk som tror på oss och inte på de andra.

Men för att det som de allra flesta tror också skall bli verklighet så krävs det ju att alla dessa troende också visar att man inte bara går omkring och tror med ett leende på läpparna utan att man också hjälper till med att försätta berget genom att rösta. Tron är viktig, men enbart genom att gå omkring och tro vinner vi inga val, det är genom handling.

Tillsammans med de som inte tror kan vi göra valet 2010 till ett minnesvärt val, ett val där ett nytt parti tar på sig rollen som landets största och där det parti som en gång var störst gör sitt sämsta val genom historien. Vi är inte där än, men genom att tro på att det är möjligt så har vi kommit en bra bit på vägen i det mentala spelet som en valrörelse är.

Länkar: SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, DN1, DN2, Expr1, Expr2, AB1, AB2
Bloggar:

2 kommentarer:

Tobbe Rosén sa...

Du har så rätt! Det är nu det gäller, den sista veckan gäller det att övertyta de 1,2 miljoner osäkra väljarna att ett alternativ är betydligt bättre än det andra. Det gäller att ge sig ut i invandrartäta delar där sossarna nu som bäst hjälper och "lär" invånarna hur man skall kryssa och rösta. I Hässleholm har de tom satt upp affischer och bjudit in till "kurs i röstning" idag. Det gäller att vi överallt ser till att lyssna och ge saklig information som en kontrast till (S) agerande.

Staffan Strömbäck sa...

Ja, den kan jag hålla med om - tveklöst.