2011/04/08

DET ÖVERBEFOLKADE POLITISKA MITTFÄLTET...


Man skall inte bry sig om opinionsundersökningar sägs det, inte heller den som SKOP slänger fram denna morgon. Frågan är bara hur lätt det är för våra krisande alliansbröder och allianssystrar att bara låta ytterligare en opinionsundersökning passera obemärkt förbi när de där siffrorna man inte skall bry sig om ser ut som de gör...?

För om nu Maud Olofssons ledarskap ifrågasattes redan igår, hur skall det då inte låta idag när det dyker upp siffror som inte kan göra någon centerpartist glad. Den här är dagen då¨SKOP berättar sin skröna om att Mauds Centerparti sedan förra undersökningen har tappat var fjärde väljare och hamnar under de där 4 procenten. Vilka fler kommer nu att ställa sig upp och peka finger mot Maud och ropa "Du har nog inte medlemmarnas förtroende längre! Du kan inte tycka att detta är kul!"?

Det finns de som säger att både Mauds Centerparti och Görans Kristdemokrater bara överlevde valnatten tack vare stödröster från allmänborgliga väljare som kanske kände mer empati än ideologisk gemenskap med något av våra mindre allianspartier. Själv tycker jag att det är deprimerande att den politiska mångfalden i det här landet är på väg att försvinna i ett rött kluster, ett blått kluster, ett liten grön fläck och den där bruna smutsen som ingen vill vara i närheten av. En välfungerande allians ger alla partier möjligheter att växa efter förmåga när de små partierna får ta hand om sina kärnfrågor. En välfungerande allians har högt i tak utan att för den skull framstå som inkompetenta när det kommer till att styra Sverige.

Men kan Alliansen som sådan rädda ett tynande Centerparti och ett anorektiskt kristdemokratiskt parti? Genom stödröstandet eller en valsamverkan - ja. Men frågan är om det är så vi vill ha det för tid och evighet? Jag vill se att Kristdemokraterna vinner nya väljare genom att spela kortet som det medmänskliga konservativa partiet, som det parti som kan fylla upp tomrummet som vi moderater har lämnat därhän på vår vandring mittåt. Sedan skulle det inte vara helt fel ifall Centerpartiet på allvar satte igång med idépolitiskt debatt som kan leta rätt på de frågor som Mauds efterföljare kan sätta igång och jobba med för att lyfta sitt parti mot nya triumfer. Problemet för Centern är dock att det politiska mittfältet av idag är överbefolkat och att det krävs att man sticker ut för att man skall märkas...

Men man skall inte bry sig om opinionsundersökningar sägs det, och kanske är jag helt fel ute när jag inbillar mig att paniken är nära i kretsen kring Maud och i Görans gäng samtdigt som man inte borde vara helt nöjda i Juholts lagbygge med den uteffekt deras nya ledare har gett sitt parti. Det är bara en dagsnotering, där man inte frågar många men ändå tillräckligt många för att se en trend - och i fallet KD och C bör man ta trenden på allvar innan det är försent.

Länkar: SvD, SVT, Expr,
Bloggar: Krassman, Peter Andersson, PLC, Högberg

Fotnot: Någon kommentar på Svd efterfrågade de enskilda siffrorna i SKOP-undersökningen som inte fanns med i nyhetsartikeln. Varsågod...

M: 34.5% (-0.9), FP: 7.4% (+1.6), C: 3.5% (-1,2), KD: 2.9% (-0.9)
S: 30.1% (+0.9), V: 5.5% (-0.2), MP: 9.0% (-0.5), SD: 5.2% (+0.4)

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag och många jag känner stödröstade på c eller kd i senaste valet, så att de partierna faller tillbaka efter valet är inget konstigt. KD borde gå till höger och C borde bli grönare. Annars försvinner de tror jag.

Peter sa...

Den där bruna smutsen skrivs det om.

Man undrar vem som är smutsig, fientligt inställd och hatisk. Man bara undrar ...

Vansinnet med rekordinvandring och multikulti fortsätter med Globetrottern Reinfeld. Och kritiker försöker försvararna tysta ner genom att mobba.
Nåväl, kritken kommer att öka, vindarna har vänt och Moderaterna kommer behöva omanalysera sin strategi, då de aldrig kommer få egen majoritet, utan hjälp från andra.
Kvalificed gissning är att Moderaterna kommer få göra likadant som Sossarna, dvs byta linje och byta ut partiledningen. Kan ske redan innan 2014 års val, för att ha målat in sig i ett hörn, att invandring behövs för Sverige, samtidigt som övriga Europa blir mer restrektiv, gör Sveriges positiva hållning, oss till en ensam fågelunge, som envist skriker 'ta meot fler, vi måsta ta emot fler och bekämpa de främlingsfientliga!'.
Men ingen lyssnar, förutom den moderssnyftande svenska mediakåren.

Målat in sig i ett hörn, utan dörrar och fönster, det har man gjort.
Många vittnar om att de tycker Sverige har blivit sämre, och tyvärr finns det en gemensam nämnare.

Vi har gått från drygt 8 miljoner till att snart nå 10 miljoner invånare inom ca 5-6 år. Ökat barnafödande eller rekordivandring? Statistik visar att utrikes födda ökar. Inget problem med det, men är svensken medveten om vilka följder som det skapar, jo då, skat men säkert.
Jag envisas med en dåres envishet, att den arabiska muslimska massiva invandring inte är av godo. och jag är ensam.

Jag tar en skärmdump på detta inlägg, de brukar raderas.
Den nyfikne kan ju försöka analysera om jag är en rasist, har brunskorta på mig, är moderat eller främlingsfientlig - eller om jag mest bara är en vanlig svensk som ogillar lögner, falskhet, översitteri, resursslöseri av skattepengar, någon som bryr sig om Sverige och vårt land, som kan vara ett bra land att bo i.

Martin Sjöquist sa...

Det jag ser som intressant är att över 1% har försvunnit från riksdagspartierna (om man lägger ihop + och -) Undrar vart de har hamnat? Fi? Piratpartiet? Soffan (om det ens finns ett sådant alternativ i undersökningar)?

Anonym sa...

Som bekant gjorde freden, potatisen och vaccinet att Sveriges folkmängd ökade under 1800-talet. Massor av människor gjorde sk "klassresor" - nedåt. I slutet av 1800-talet var Sverige Europas fattigaste land. Och att det alls vände kan vi tacka alla de som emigrerade till Amerika för. Sedan hade vi tur och kunde hålla oss utanför krigen. Det gjorde att vi hade varor att sälja till de som hade fått sin industri sönderbombad och behövde bygga upp den igen. Men nu är den tiden förbi, befolkningen ökar i rekordfart och marknade för vår exportindustri är inte vad den var i början av 50-talet. Mycket snart är vi nog åter "Europas fattigaste land"...Och om inte det blir valets huvudfråga 2014 så blir det det helt säkert 2017.