2011/04/10

FEGE FREDRIKS FELSTEG...?


Det första jag läste på text-TV:n medan jag gnuggade sanden ur ögonen alldeles för tidigt denna morgon så var det nyheten om att statsminister Fredrik Reinfeldt tackade nej till att debattera med Håkan Juholt inför extravalet i Västra Götaland. Jag behövde inte vakna mer för att veta vad jag tyckte om det nejet - det är fegt, det dumt och det är ett felsteg som bara spelar de politiska motståndarna i händerna. Två veckor innan påsken är här så hoppade den politiska påskkycklingen upp ur påskägget - och påskkycklingen kan bara vara 'min' partiledare och 'vår' statsminister - Fredrik Reinfeldt...

Förklaringen som Fredrik Reinfeldts undersköna presschef Roberta slänger ur sig tyder ju på två saker. Ett: Vi moderater är alldeles för snälla mot sossarna i allmänhet och i detta fallet mot Håkan Juholt i synnerhet . Två: Vi fattar inte vilken bild som nu kan sättas på vår ledare, mannen som inte passar på att ta debatten med Juholt medan Juholt fortfarande borde vara lätt att knäcka. Bilden av en fegis, bilden av en statsminister som inte tycker att extravalet i Västra Götland förtjänar en debatt mellan partiledarna.

För är det så som presschefen Roberta Alenius säger, att det inte är någon mening att diskutera med sossarna och Juholt innan de har hittat sina ståndpunkter i sakfrågorna, så kan vi få vänta länge på att trycka ner Juholts självförtroende i skorna. När, om inte när motståndaren inte vet vad det ycker i olika sakfrågor, skall man lyfta detta faktum? De vet inte vad de tycker, de är obegripliga och flummiga och går inte att få raka svar av medan vi själva vet allt när vi har bilden tydlig av vad vi vill, när vi vill det och varför vi vill det. Kontrasten mellan ett alternativ som vet vad vad man vill och en motståndare som ingenting vet något överhuvudtaget annat än i stora drag borde gynna oss. Därför är det ett generalfel att inte sabla ner Juholt om det förhåller sig som så som Roberta säger...

Jag tror inte alls att det handlar om att vi inte kan ta en debatt med en motståndare som inte vad man tycker, eftersom det inte kan finnas ett bättre tillfälle att ta debatten än då. Det handlar snarare om att partiledningens strateger och taktiker inte har en aning om hur man skall hantera Juholt som den nykomling han är. Alla andra tänkbara kandidater till sosse-ledare hade vi nog förberett en strategi för att kunna bemöta men Juholt var så osannolik att man aldrig ens tänkte tanken att det kunde bli den extrema kompromisskandidaten till nödlösning - en Juholt utan de erfarenheter eller den rutin som sosse-ledare brukar ha i överflöd.

Idag sitter vi Reinfeldt med flera någonstans och funderar på hur man skall ta hand om en man som är rolig, som är folklig, som gillar Elvis Presley men som inte är så mycket mer än så. Hade jag fått bestämma så hade det varit riktigt bra att möta Juholt nu, innan han får mer rutin och erfarenhet, innan han blir varm i kläderna och mer bekväm. Det är nu vi skulle visat Sverige vad han vill och inte vill, och att detta kan variera från dag till dag eftersom hans parti ännu inte vet vad som skall tycka. Idag skriker Juholt till exempel om att höja bensinskatten, avskaffa monarkin och att fortsätta jaga vargar. Men istället för att klistra bilder av Juholt så tapetseras Sverige med en hel vägg där det framstår som om vi har en feg Fredrik som statsminister, och att han tar ett sjumilakliv till felsteg när han och rådgivarna sätter en bild som jag inte ens vill bemöda mig med att bemöta. Det är nämligen samma bild som jag ser, trots att jag försöker blunda...

Länkar: SvD1, SvD2, SvD3AB, Expr, DN1, DN2,
Bloggar: Högberg, Moberg, Westerholm, Böhlis, Ekonomisten, Mary

14 kommentarer:

Anonym sa...

Sossarna inbillar sej bara dom skriker till att den person vi vill diskutera med så bör man ställa upp,dom är patetiska heja Stadsministern stå på dej,sossarna har valt en partiledare som saknar karisma det är svårt att hålla sej för skratt när man ser honom han liknar en person från ett annat land som var en diktator jag nämner inget namn,han är en gammelsosse.

Anonym sa...

Jo "ni" har en feg Statsminister!

När han någon gång tar debatter så svarar han ju inte på frågorna, utan rabblar på med ett antal inlärda standardfraser istället.

Anonym sa...

Reinfelt brukar kunna skicka sina lakejer till debatterna men sedan de åkt under 4%-spärren är de inte så hugade längre. Vem ska Reinfelt nu skylla på när det är uppenbart att det är Moderat politik som har slagit igenom. Han har helt enkelt inget att komma med och flyr undan debatterna. Detta är kanske politiskt klokt och taktiskt men är det verkligen en sådan statsminister vi vill ha?

Karin Månsdotter sa...

Kanske läge för någon av de andra partiledarena i Alliansen att kliva fram och förklara sig villig att debattera med Juholt i stället...

Anonym sa...

Om inte sossarna har någon politik på området som Moderaterna antyder då finns det ingen anledning att tacka nej till en debatt.

Britta Sethson sa...

Just det herr/fru anonym där ovan: "När han någon gång tar debatter så svarar han ju inte på frågorna, utan rabblar på med ett antal inlärda standardfraser istället."

Men nu när Schlingmann inte hunnit skriva några standardfraser så kan ju inte Fredrik ställa upp förstår vi j. Han är ju varken rolig eller folklig!!!

Tokmoderaten sa...

Britta,
Man kan väl vara en alldeles utmärkt statsminister utan att vara rolig eller folklig? Se bara på Palme, Ingvar Carlsson, Per-Albin Hansson och de flesta andra...
Den enda som jag anser var både folklig OCH rolig var Erlander. Bildt det mest roliga vi haft från det borgerliga laget, men folklig? Det vete f-n.

Britta Sethson sa...

Jag syftade egentligen på det du skrev ovan.

"Idag sitter vi Reinfeldt med flera någonstans och funderar på hur man skall ta hand om en man som är rolig, som är folklig, som gillar Elvis Presley men som inte är så mycket mer än så."

Ja, och fredrik r är så långt ifrån att vara folklig och rolig man kan komma.

Och när han och progagandaministern inser detta och dessutom inte har riktig peil på hur juholt ska ta upp frågorna så vågar man inte ställa upp. Jag menar nog att Juholt är mycket mer än folklig och rolig. Det är bara en bonus.

Klartexten sa...

Väl skrivet! Dock är Reinfeldt en värdelös partiledare. Som statsminister är han en ren katastrof! Värnar inte ens yttrandefriheten som är grundbulten i all demokrati! Mannen är svag, feg, dum, tråkig. Kort sagt en katastrof!

Jag tror att Reinfeldt kommer att få stora problem med Juholt! En jävla träbock mot en levande människa!

Dr Evil sa...

Juholt kommer aldrig att få någon rutin !

Efter 20 år som försvarspolitiker lyckades han inte avancera från malajnivån med sina "drogade barnsoldater"

Videon där han står och fumlar i skogen är talande för denna den segaste av gubbar...

Mikael sa...

Du kanske har rätt om att det är ett felsteg. Men tror du inte att orsaken kan vara taktisk. Reinfeldts taktiker ser att Juholt håller på att forma en politik med förmögenhetsskatt, fastighetsskatt, höjd bensinskatt, lägre krav för sjukskrivning osv. Det vill säga en vänsterpolitik som väljarna redan sagt nej till i senaste valet. De hoppas att sossarna ska vakna upp för sent när de redan bränt sig själva och inte kan backa från vänsterpolitiken. Om han möter Juholt nu är han rädd att Juholt ska vakna och förstå sitt misstag, samt bli mer konservativ i god tid före valet, och därmed bli ett hot. Tror du inte det kan vara så man tänker?

Mattias Lönnqvist sa...

Fast om sossarna går till val på att avskaffa monarkin så skulle jag nästan kunna tänka mig att rösta på dem.

brodeur sa...

Tycker hel rubriken som vanligt är helt fel. Varför skulle Reinfeldt ställa upp i en debatt mot SAPs nya snubbe. Detta debatterades i valet, nyligen i riksdagen mm.

Låt oss leka med tanken att Jimmy Å skulle vilja debbatera Ms svek mot sina väljare i invandrarfrågan eller varför Fredrik inte söker samarbete med SD. Betydligt mer relevant men inte riktigt realistiskt.

Anonym sa...

Naturligtvis så kan man vara en bra ledare utan att vara en bra retoriker men Reinfeldts retorik är så uppenbart ett upprepande av Schlingermanns uppstyltade mediaspråk och en talare i Juholts klass avslöjar det språket snabbt.
Reinfeldt ger intryck av en feg het pga att han aldrig vågar titta fram när det är oväder på gång.

Och snälla jämför inte Olof Palmes suveräna retorik med Reinfeldts smått gnälliga attityd.
/Skrebban