2011/04/25

"SÅ SKINER SOLEN SNART PÅ OSS ÄNDÅ...?"


Ett så fantastiskt underbart väder så att det gör ont, den tidiga sommarvärmen värmer upp våra stelfrusna kroppar efter en helvetisk kall och snöig vinter - och detta trots att det faktiskt bara är påsk. Fotbollsmatch i Södertälje, på den lite modernare arenan ute vid Scaniarinken än det gamla råtthålet Bårsta IP vid Max. Sönerna tjatade, sönerna skrek, sönerna inbillade sig att de skulle få se det som skulle bli en kassaskåpssäker seger för ett pånyttfött AIK ute i den södra förstaden - men jag sade nej...

Jag är nöjd med mitt nej, ett nej som föddes ur flera olika upplevelser på Råsunda när mina söner har fått panik på vägen ifrån familjeläktaren på Södra vid Råsunda efter matcher mot Göteborg, Göteborg och Göteborg. Tre gånger har AIK möt IFK och vi har varit där, tre gånger då vi har hoppats att förra gången var en engångsföreteelse eller att förra och förrförra gången var en tvågångsföreteelse som inte skulle upprepas en tredje gång. Men tre gånger har jag fått springa med gråtande ungar i släptåg undan en hord av huliganer som påstår sig älska samma lag som mina söner - men som efter matcherna, trots segrar, bara har väntat på att få sänka en "Glenn".

Tjutande sirener, kravallpolis som spejar och som tar men som ändå inte mäktar med att skapa en trygg atmosfär även för en barnfamilj som gapar av fasa när våldet spelas upp framför ögonen på barn som tror att brinnande bengaler på planen, exploderande knallskott och känslan av rädsla och fruktan är vad fotboll handlar om...

Jag såg de där bilderna framför mig igår kväll, när vi började resonera lite lätt om en annandag påsk på Södertäljes fotbollsarena - och de där bilderna fick mig att välja ett nej. Idag finns det ingen som tycker att jag fattade fel beslut när jag valde en annan väg, en väg som bar oss rätt - och som inte lät oss resa kollektivt i över en och en halv timme för att se 20 minuter av fotboll och ett klimax i huliganism där en linjeman lär höra ett knallskott i sitt öra för lång tid framöver. Det räcker med att se bilderna på Cro Magnon-huliganerna som klänger i skyddsnäten på kvällstidningarnas hemsidor för att veta att det kommer att dröja länge igen innan jag tror att sönerna tjatar om att se sitt pånyttfödda AIK igen.

Ibland så kan det blåsa kalla stormar, men idag var det en het orkan som blåste över läktarna i Södertälje - en orkan som kommer att få konsekvenser för AIK som förening, sportsligt och ekonomiskt. Ibland kan himlen vara ganska grå, idag var den blå men upplevdes som totalt mörker för oss som älskar fotboll och vill se på underhållning istället för våld. De sjunger om att alla vägar bär AIK rätt, frågan är om det inte är dags för en remake av AIK:s introlåt?

Det enda vi vet är att snart så är det dags igeeeen... när huliganismen dödar intresset för en ny generation att njuta av fotbollen live. Det kan redan nu vara försent, men nu är det banne mig dags för AIK, Djurgården  - och även det Hammarby som jag som pappa plågats till att sympatisera med - att göra upp med de som säger sig älska det laget men som bara vill slåss i lagets färgers namn. Skall det vara helt omöjligt?

Länkar: SvD, SvD, SvD, DN, Expr1, Expr2, Expr3, Expr4, AB1, AB2, AB3
Bloggar: Krassman

7 kommentarer:

Anonym sa...

Sympatiserar inte med dig vare sig politiskt eller i fotboll men bra skrivet! Det är ynkligt av de klubbar och supportrar som bara försöker skylla ifrån sig och sådant beteende legitimerar idioterna att fortsätta. Br att du säger ifrån!

Anonym sa...

Fotboll behövs inte. Lägg ned hela denna onödiga s k sport.

Anonym sa...

Är precis som föregående person långt från sympatisör med dina politiska värderingar, men jag delar din syn vad gäller fotbollsvåldet, eller snarare idrottsvåldet i sin helhet.

Tyvärr så är detta inte ett problem som enbart kan knytas till Stockholm och dess tre stora klubbar, jag har själv slutat att gå på fotboll, dels på grund av huliganismen. Däremot kan jag personligen berätta om mitt "möte" med Göteborgs "Änglar". Det var trots allt några år sedan det hände men likväl är det inte begränsat till Stockholm enbart.

Vad säger herrn om att sitta på ett fullt pendeltåg på väg söderut från Solna, vid Centralen attackeras pendeltåget av Blåvitts "supportrar" med stenar och flaskor, hela pendeltåget blir demolerat och det enda man hör är gråtande barn, skrik och rop på hjälp, det enda man ser är blod och krossat glas.

Oavsett färger, partipolitiskt eller lagmässigt är det här ett samhällsproblem, tyvärr kan inte klubbarna vara de enda skyldiga i sådana här lägen, hur gärna man än vill peka på vissa som den stora skurken.

Däremot håller jag med det anonyma inlägget tidigare och säger: Bra att du säger ifrån!

Johan Westerholm sa...

Antonsson

Trots våra politiska skillnader så måste jag ge dig en eloge för ditt välformulerade och pricksäkra inlägg. Respekt!

Men eftersom jag är född med en bollkänsla som innebär att jag har svårt att skala apelsiner och tvingas äta äggröra så delar jag inte din känsla för "fotboll".

Ett proletariatets gladiatorspel är vad det är, inte mer - men inte heller mindre.

//JW

Göran sa...

Det finns bara ett sätt att göra med dessa jävla huliganer. Sy in dem.

Anonym sa...

Kanske borde fotbollen fundera på varför just deras sport drar till sig alla idioter. Det tjatas hela tiden om "idrottens fostrande roll" och hur viktig den är, i alla fall när samhället förväntas betala för det. Men *vad* är det man uppfostrar i? Det kan väl aldrig vara så att den pennalism, eller kamratuppfostran som det så fint heter ibland, inom fotbollen skapar individer som man kan vara utan? Vad är det för fel på just fotbollen som uppmuntrar till våldsdåd för när hörde man senaste om huliganproblem i handboll, basket tennis eller gymnastik? Visst kan samhället skapa och tillåta ett fullständing totalitärt system runt just fotbollsmatcher med helkroppsskanning, rektalvisitation etc. (men vem vill gå dit då?). Men borde man inte åtminstone fundera liiite grann på vad det är som gör att just den här sporten fostrar huliganer.

brodeur sa...

Nja är det verkligen huliganer, snarare vanliga oorganiserade ligister. Se Sverigescenen.se så får du se vad "huliganerna" tycker.

Många ärt-hjärnor på ett ställe är ett problem för alla rättsstater för det går inte att utkräva kollektiv skuld.

Jag skulle inte als vara förvånad om det är någon allmänt störig loklat boende individ som slängde in knallskottet. Södertälje är en invandrartät med alla de problem som vi sett på sistone med bränder och dyl.