2011/06/21

DEN POLITISKT INKORREKTA GRANNEN...


Danmark, vårt södra grannland är i farten igen och trots att det bara skiljer några kilometer av ett Öresund mellan oss så känns det ibland som om det där landet - på andra sidan sundet - är en annan värld i en annan tid. På vår sida av sundet och Kattegatt, det extremt poltiskt korrekta Sverige - på deras sida det alltmer politiskt inkorrekta Danmark...

Vad som är korrekt och vad som är inkorrekt ligger förvisso i betraktarens ögon, och Danmark har ju trots allt en folkvald, demokratisk regering och ett dito folketing som bara driver en politik som man tror sig ha med sig det danska folket när man klubbar igenom densamma. Det danska folket har förmodligen inte så mycket invändningar om att det lilla landet käftar med den stora unionen när man återskapar gränskontroller som skulle få Erich Honecker att rysa av nostalgiskt välbehag. Danskarna vill se ett land som har kontrollen på vilka som kommer in och vilka som reser ut trots att det innebär att de samtidigt torkar sig med Schengen-fördraget i akterpartiet.

Samma sak gäller det danska folkets och de danska politikernas ambitioner att inom kort lagstifta om att utan undantag kasta ut alla de utlänningar som finns i Danmark och som begår brott alldeles oavsett om det handlar om ett grovt brott som mord eller ett något mindre allvarligt som snatteri. Skall man tro på nyhetsrapporteringen från andra sidan sundet så är utkastandet något som de flesta danskarna ställer sig bakom, eftersom till och danskarnas sossar och vänsterpartister är med på noterna i Folktinget.

Hur danskarna styr sitt land är deras problem, så länge det inte ger oss i Sverige problem. Gränskontroller i Helsingör, Grenå, Fredrikshamn och vid Öresundsbrons danska brofäste kan bli ett problem för oss svenskar när vi vill röra oss fritt ner till den fria unionen, EU söder om Danmark. Utkastandet av kriminella svenskar från Danmark är inget problem för oss, det är ett problem vi får hantera...

Danskarna får styra sig själva efter konstens alla regler, vi svenskar får gilla läget och knipa igen när det politiskt inkorrekta landet i sydväst går sin egen väg. Själv stör jag mig dock fortfarande på att det var danskt tjafsande, danskt gnällande och dansk inblandning i svensk energipoltik som fick våra politiker att stänga igen ett fullt fungerande kärnkraftsverk. Så när elräkningen trillar ner i brevlådan efter ännu en vargavinter, sänd en tanke över Öresund som tack för nya rekord i energipris...

Länkar: SvD, DN1, DN2,
Bloggar: Holma

20 kommentarer:

Anonym sa...

Danskarna vill med andra ord ha ett Papieren bitte samhälle.

Mattias sa...

Moderaterna i Sverige har valt att gå en annan väg genom att bjuda in representanter för kriminella organisationer som representanter i riksdagen. Jag tänker då inte minst på riksdagsledamot Metin Ataseven som representerar "Syrianska Brödraskapet".

Jag är nog mer inne på danskarnas linje då att stoppa brottslingarna än att göra som Moderaterna i Sverige, samarbeta med dem.

Men en tokmoderat kanske gillar när folk blir våldtagna, skjutna, rånade och mördade? De gamla moderaterna bekämpade brottslighet, men jag vette fan vad de "nya" håller på med...

Magnus Redin sa...

Hellre fungerande polis och rättsväsende som gör ett bra jobb med varje brott och brottsling än enkla politiska åtgärder med "three strikes and out" eller "utvisa alla".

Det är dock mycket svårare att få polis och rättsväsende att funka bra än att beordra dem att göra idiotiskt klumpiga saker.

Obertan sa...

Både och, Redin, både och.....!!!

Anders sa...

Tokmoderaten skriver, att Danmark "återskapar gränskontroller som skulle få Erich Honecker att rysa av nostalgiskt välbehag"

Det här är en felaktig jämförelse, som också brukar användas mot Israel. Östtyskland prioriterade att hindra den egna befolkningen från att lämna landet - Israel och Danmark vill ff.a. hindra terrorister och kriminella från att komma in i landet.

Sedan behöver Tokmoderaten inte bekymra sig över, "danska politikers ambitioner att inom kort lagstifta om att utan undantag kasta ut alla de utlänningar som finns i Danmark och som begår brott alldeles oavsett om det handlar om ett grovt brott som mord eller ett något mindre allvarligt som snatteri".

SVENSKA politiker kommer givetvis att varmt VÄLKOMNA alla brottslingar, som Danmark utvisar - vare sig det handlar om grova brottslingar eller ej.

Tokmoderaten sa...

Anders.
Alldeles oavsett vilken anledning man använder sig av för sina gränskontroller i olika länder: Varken DDR eller Israel är med i en Union där fri rörlighet över gränserna är ett av de bärande benen i Unionen. Det är Danmark däremot...

Boris sa...

Ekot: Polisen i Södertälje har en lista på 20 lokaler där kommunens tjänstemän inte får gå in utan poliseskort eller skottsäker väst. Fyra av de lokalerna tillhör det fastighetsbolag som den moderate riksdagsmannen Metin Ataseven är delägare och före detta VD och styrelseordförande för. – Det klart det är allvarligt, det är som när brandkåren och ambulanser inte rycker ut när ungdomar kastar sten. Det är klart det är allvarligt. Men det är ett samhällsproblem, säger Metin Ataseven. De 20 lokalerna på listan är stadens fest- och föreningslokaler, lokaler som polisen anser inte är säkra nog för tjänstemän som ska utföra kontroller.”

Det är lätt att peka finger...

cfr sa...

Är Tokmoderatens uppfattning att eventuell kriminalitet hos en invandrad person är ointressant som fenomen och därmed aldrig skall knytas just till det förhållandet att personen är invandrad?

Anonym sa...

"..vårt södra grannland är i farten igen.."

Kom Ihåg Grannfinländarna i Finland och Fremskrittspartiet i Norge. Sett ur det perspektivet är det Sverige som var den udda fågeln fram tills senaste valet.

Förändringarna i Danmark gäller alltså människor som befinner sig i en asyl-process och som förväntas kunna hålla sig i skinnet i alla fall under denna begränsade tid.

Anonym sa...

Jobbade under en period med IT-lösningar till våra fängelser. Det var skrämmande att se det stora antal invandrare som fanns på dessa fängelser om man nu jämför befolkningens sammansättning totalt. Danskarna är pragmatiska och ibland så önskar jag att även våra politiker skulle börja se över sin politik vad gäller brottsighet.

Anders sa...

@Tokmoderaten

Det går en rågång mellan människor som anser, att ett (en gång infört) regelverk ska tillämpas - kosta landet och kosta gemene man, vad det kosta vill - och de som inser, att ett regelverk är en mänsklig konstruktion och därför kan (och bör) revideras, om konsekvenserna (för landet och för gemene man) inte är försvarbara.

Anonym sa...

Att utvisa grovt kriminella skickar ut rätt signaler. Varför skall vi ha dem i våra fängelser?Det kostar en massa pengar. Låt de skötsamma stanna. Som gammal mörkblå moderat tycker jag att Danmark gör helt rätt!

Anonym sa...

Måste hålla med Danmark. De nya moderaterna har förvandlats till en samling "blå-mesar". Moderaterna brukade ju värna om försvaret och rikets säkerhet. Bryr ni er inte om detta längre och varför tar ni inte bort värnskatten?
Som jag ser det finns det gott om plats på högerskalan för ett äkta konservativt parti.
ingen borde betala mer än 20%i skatt. Mycket hög individuell frihet för var och en att forma sina egna liv. Socialismen har gott alldeles för långt här. Titta på t.ex familjepolitiken, som är en katastrof.

Sd är inget konservativt alternativ - deras ekonomiska politik påminner om de gamla sossarnas.

magnus sa...

Så snatteri och alla småbrott i Danmark ger fängelsestraff? Borde vara konsekvens av det du skriver då det varit mer än tydligt att det är fängelsestraff som de med uppehållstillstånd, inte alla med medborgarskap, som ger åtgärden.

Alternativt hittar du på eller har bara läst liberalers och vänsterns svammel och rykten om vad Danmark beslutat. Men det erkänner du nog inte.

(Förutsätter att du nu om du kommenterar detta gör det med en raljerande antydning att jag är en stolle åt SD-hållet, kanske en allmänt hållen kommentar på det sätt du gjort förut. T ex när jag påpekat nämnt att demografer anger att vår befolkning om 40 år vid nuvarande invandring får bortåt 1/4 med bakgrund i muslimska länder, dubbel andel jämfört andra västländer, och frågat hur du anser problem som uppstår ska mötas. Av forskare beskrivs detta närmast unisont som en större utmaning och samhällsproblem; Glaser, Putnam och en enorm mängd sociologer och samhällsforskare. Även för mer lindrigt drabbade. Jag förstår om du avvisar att ta till dig fakta och svara på denna fråga och diskutera detta eftersom du då lätt kan komma att anklagas som stolle, SD:are eller rasist om du inte är lika ignorant som vänstern och vissa liberaler. Är tyvärr så det är.)

magnus sa...

Förresten, din lögn är än lite värre än vad jag trodde. Det tycks inte bara vara fängelsestraff som är kriterium för att en med uppehållstillstånd ska utvisas, utan minst 2 års fängelse.

Tar iofs minst 2 sekunder att googla fram det...

Staffan B sa...

Vad bra att Danmark utökar sin tull!

Eller hur token?

Nu kan de förhindra smuggel av droger, krminella, människor, alkohol, vapen, terrorister.
Vad det inte svenskar som skulle dlakta en hel nyhetsredsktion i Köpenhamn för ett hslvår sedan ....

Nej du token, du tror du är förmer, bättre än slla andra. Du dkulle säkert platsa in i gamla DDR och se ner på det anliga folket . . .

Tokmoderaten sa...

Magnus123: Om det är 2 år som gäller och om det tog två sekunder att googla det så kan jag bara be om ursäkt för min faktabrist. Enligt mina uppgifter gällde det alla brott - men det var tydligen fel...

Anonym sa...

Ni nya moderater tvingar oss väljare att rösta på sd. Vad har vi annars för alternativ? Jag är jätte orolig för framtiden. Det ser inte alls bra ut. När skall vansinnet sluta? Ni måste ta våran oro på allvar och inte vifta bort oss.

Jag har alltid röstat på Moderaterna , bortsett från 2010 då blev det KD.
Sd har en ekonomisk politik som är en katastrof för Sverige. Gammal sosse politik som är helt förödande för företagen.
Vad skall jag välja? Stänga igen företaget och se andra företag lämna Sverige eller normal invandring ( som vårt lilla land klarar av) ?

magnus sa...

Tokmoderaten. Såg nu att det kan vara kortare fängelsestraff. Men siffran 2 år figurerade, så jag hade inte heller helt rätt.

Ber om ursäkt och efterklok drog jag mig nu till minnes att Åkesson sa att alla invandrare ska kunna visas ut efter bara snatteri i Sverige med SD:a politik. det gör ju den saken rimlig att varna för om inte SD ändrat politik. Danmark kanske är hårda i överkant men alltså långt ifrån det som Jimmie föreslog en gång.

magnus sa...

Slutsats: Superhårda brott tycker jag inte att det är medeltida att göra utvisning för även om man bott i ett land på tillfälliga tillstånd i säg 20 år. Undantag ska gälla om risk för tortyr mm finns och är man medborgare ska man självklart inte visas ut.

Danmark har detta men kanske för lindriga brott (korta fängelsestraff) ger utvisning. Det ser jag gärna kritiserat...