2011/06/22

TOKMODERATENS TRIBUT TILL MONA SAHLIN


Idag var det tydligen så dags för våra förtroendevalda att under gråt och tandagnisslan ta farväl av den riksdagskvinna som suttit längst tid i kammaren, allas vår Mona Sahlin. Idag tog Monas demokratiska arbete, iallafall i Sveriges Riksdag och under min tid som bloggare har Mona Sahlin varit en källa av aldrig sinande inspriration...

Häromveckan sprang jag på Mona Sahlin i köpcentret Nacka Forum. Hon var inte mycket för världen i gången utanför leksaksaffären, osminkad och precis som vem som helst. Jag försökte få ögonkontakt, men Mona vek undan sin blick och ville inte se mig eller någon av alla de där andra flanörerna som uppenbarligen också kände igen den förra oppositionsledaren. Jag började tänka i mitt allt annat än stilla sinne - gud vad elak jag har varit mot den där kvinnan bara för att hon har haft andra politiska värderingar än undertecknad.

Idag är det alltså dags, även för mig, att säga förlåt och farväl till Mona Sahlin. Så länge du håller dig ifrån partipolitiken så kommer jag att låta dig slippa att bli en del av den här bloggens underlag för politiska påhopp. Jag tar farväl med ett enligt mig - i all min självgodhet - odödligt blogginlägg vad som egentligen hände i vintras när snön låg vit över Nackas Duväs Utskog och när Mona Sahlin i väntan på avgången fick oväntat besök.

Så varsågoda - Tokmoderatens tribut till Mona Sahlin blir en repris. Precis som allt på TV under sommaren...

MONAS BOSTAD. NACKA. KLOCKAN 10:53:21

Bussterminalen Slussen Stockholms stad. 2011-02-10, klockan 10:07.
Flera oberoende vittnen obeserverar en boll-liknande varelse som i sista sekunden och våldsamt flåsande embarkerar SL-buss nummer 409. Varelsen, som skulle kunna vara en rätt tjock människa, håller ett triangulärt föremål under sin vänstra arm. Föremålet är cirka 80 centimeter långt och dolt i en stor svart plastpåse.

Busshållplats i trakterna av Duvnäs Utskog, Nacka kommun. Dag som ovan, klockan 10:24.
I det tilltagande snöovädret ser en dagisgrupp på utflykt en skräckinjagande person som rör sig planlöst omkring, på jakt efter något eller någon. Den skräckinjagande personen håller ett triangulärt föremål under sin vänstra arm, dolt i en stor svart plastpåse. Den högra handen verkar enligt en tekniskt insatt förskollärare hålla i någon form av GPS. Plötsligt lommar personen i väg med raska steg, in i snöröken och utom synhåll för de skrämda barnen...


Mona Sahlins bostad, Nacka kommun. Dag som ovan, klockan 10:49.
Mona Sahlin är hemma i bostaden av någon outgrundlig anledning, det är ju arbetsdag. Kanske "VAB"-ar Mona eftersom hennes son också är hemma, kanske tycker hon att hon kan ta sovmorgon. Mona äter brunch vid köksbordet när hon i ögonvrån ser ett klotformat föremål "rulla" nerför gatan utanför. Mona stoppar i sig en rostad skiva formfranska och undrar ifall det var grannens permobil som löpte amok efter att ha fått snö i elektroniken. Mona sväljer den sista tuggan rostmacka och sköljer ner den med en klunk kaffe. I vardagsrummet sitter sonen och lägger pussel.

Utanför Mona Sahlins ytterdörr, Nacka kommun. Dag som ovan, klockan 10:51.
Det klotformade föremålat som Mona såg nyss genom sitt köksfönster ses nu av grannarna när det rullar in vid Monas ytterdörr. Ett vittne tycker sig se att föremålet eller varelsen håller en triangulärt format föremål under sin vänstra övre extremitet medan den högra påbörjar ett pendlingsrörelse som kan ha varit ett försök att knacka på dörren. Varelsen är helt svartklädd, och påminner enligt samstämmiga uppgifter om en korsning mellan en nät-nörd och en fullvuxen flodhäst...

Mona Sahlins hall, Nacka kommun. Dag som ovan, klockan 10:52:12.
Mona Sahlin hör hur någon knackar på dörren. Mona Sahlin väntar inte besök, det måste vara ett oväntat besök. Mona ser en rundlagd skugga genom det insynsskyddade fönstret i ytterdörren. Innan Mona Sahlin hinner reagera börjar det dras i dörrhandtaget och en osannolikt stor Toblerone skymtar i brevinkastet. Mona skriker på hjälp, sonen skriker. SÄPO-vakten och Bosse sitter på övervåningen och kollar vilket spelbolag som har bäst odds på Bodström som ny partiledare, de lyssnar på Röda Bönor på hög volym och hör inte Mona.

Vid Mona Sahlins ytterdörr, Nacka kommun. Dag som ovan, klockan 10:52:18.
Grannarna ser hur det där kreaturet vid Monas dörr försöker trycka in en gigantisk stor Toblerone in genom det lilla brevinkastet. Varelsen hörs också skrika något som kan ha varit ett "Förlåt för alla elaka bloggar!" och som följdes av "Jag vill ju bara lämna över en avskedspresent som tack för all inspiration!". Inifrån hörs Mona hjärtskärande rop på hjälp och sonens gråt, men ingen av grannarna vågar sig på att intervenera trots att området är med i "Grannsamverkan mot brott".

LKC, Polishuset, Kungsholmen, Stockholms stad. Dag som ovan, klockan 10:53:21.
En larmoperatör på LänsKommunikationsCentralen blir varse att överfallslarmet lösts ut hemma hos den illusoriska oppositionsledaren Mona Sahlin. Det blinkar rött, det tjuter högt och när man väl få kontakt med SÄPO-mannen på plats rabblar han bara olika odds som i tungor. Det kan vara ett skarpt läge, det kan vara ett pågående attentat. Alla polispatruller i närområdet, hela 6 stycken dirigeras mot Sahlins bostad, så även en helikopter och hundpatrull...

Utanför Mona Sahlins bostad, Nacka kommun. Dag som ovan, klockan 10:53:28.
Varelsen utanför Monas dörr blir varse att larmet har gått, att Mona är på väg att undsättas av ordningsmakten. Varelsen snubblar i väg i snöovädret, i det mest springliknande tillstånd man sett varelsen ta sig fram - den gigantiska Tobleronen följer med i flykten. Varelsen halkar till och rullar i hög fart bort från adressen, från vittnena och de tillskyndande polisbilarna. Mona Sahlin skriker fortfarande inifrån, och det enda som bryter Monas skrik-monopol och den gråtande sonen vid sitt pussel är Bosse som från övervåningen skriker "Håll käften, vi försöker faktiskt tjäna pengar här uppe!"

Mona Sahlins tomt, Nacka kommun. Dag som ovan, klockan 10:59:47.
Den första polispatrullen är på plats vid Mona Sahlins bostad. En kvinnlig polis tröstar Mona, medan en annan försöker se var det minst sagt konstiga spåret tar vägen. Spåret i snön påminner inte om något annat som polismannen någonsin har sett. Det är inga mänskliga fotspår, det ser mer ut som en cementfylld badboll som har rullat iväg till en busshållplats i närheten för att där försvinna i tomma intet.

Infarten till den gata där Mona Sahlin bor, Nacka kommun. Dag som ovan, klockan 11:11:11.
En polishelikopter snurrar i luften, gatan kryllar av poliser som letar efter nya spår att följa upp. SÄPO-mannen förhörs och får förklara varför han hade ungefär samma reaktionstid som en alzheimer-sjuk sengångare. Mona är lugn, sonen pusslar vidare och Bosse har kommit fram till att Unibet verkar vara bäst...

Blå gången, vid Slussen, Stockholms stad. Dag som ovan, klockan 11:52:21.
En förbipasserande dietist och kostrådgivare äcklas över att se en fläskig man, nästintill en boll, stå i den urinstinkande gången och trycka i sig massor med små Toblerone-bitar som han plockar upp ur en stor men kantstöt 80 cm lång jätte-Toblerone. När kvinnan tycker sig se att mannen beter sig som en mänslig kompostkvarn så skäller hon ut honom men får bara en rap som doftar honung, choklad och mandel i ansiktet. Sedan lommar mannen i väg, i riktning mot Gamla stan. Dietisten och kostrådgivaren hör mannen skryta om att han skall snyltäta en Salami-pizza på Vapiano. Mannen halkar till, rullar nerför trapporna och syns efter ett tag rulla in på Stora Nygatan.

Utanför Sveavägen 68, Stockholms stad. Dag som ovan, klockan 13:13:13.
Två ordningsvakter griper en osedvanligt tjock man som vill lämna över en uppblåsbar docka i naturlig storlek till Ibrahim Baylan, som en "avskedspresent" och som "tack för all inspiration!". Mannen lägger en mök som luktar starkt av Toblerone och Salami-pizza och lyckas för några sekunder slå ut ordningsvakterna. Det sista som syns av mannen är hur han halkar till på en isfläck under snötäcket och rullar ner i Rådmansgatans T-bana strax bortom Coop-butiken på Sveavägen...

Inga kommentarer: