2011/06/16

SVEKFULLA GRANNAR OCH NORDISK SÄKERHET


Om bara åtta år kan den norska oljan - lillebrors svarta guld på havets botten - vara på väg att börja sina om man skall tro på BP. Åh vad roligt! Åh vad roligt!! Åh vad roligt!!! Jätteroligt! Åh vad roligt...

Om lite mer än åtta år kan det alltså vara dags för våra grannar i väster att börja söka nya källor att borra fram sitt välstånd ur, kanske genom avdammade valfångstfartyg? Eller en spikyxa i kraniet på en lite sälunge? Inte fullt så roligt, kanske. 

Norge har byggt sitt välstånd och sin kaxighet mot oss svenskar på sin olja, på sina oljefonder som skall räcka till att trygga norrbaggarnas välfärd när den dagen kommer då olja är slut - om åtta år alltså. Frågan är hur långt fonderna kommer att räcka för ett land som inte har något annat att falla tillbaka på om man bortser från djurplågeri och turism? Frågan är om Norges oljefonder kommer att räcka till det mest väsentliga när man nu tittar tillbaka på en annan nyhet från grannlandet i väster från häromdagen.

Mot allt vett, mot all sans så valde norrmännen nämligen att köpa ett amerikanskt stridsflygplan istället för vårt JAS-39 Gripen. Motiveringen till att man valde just det amerikanska, ännu icke fullt utvecklade och ständigt fördyrade JSF var en samling påståenden som i de allra flesta fallen var så korkade att till och med Ola Norrman fattade att allt bara var svammel som inte hade något med verkligheten att göra. JSF skulle vara billigare än JAS, ingen förstod hur norrmännen hade räknat. JSF skulle klara av mer och svårare arbetsuppgifter än JAS, och vi i Sverige började tro att vårt stridsflyg var en plastmodell. Norrmännen hade bestämt sig för ett amerikansjt plan från början, JAS var bara ett alibi - vårt flyg-flaggskepp som de tekniska analfabaterna på andra sidan Skanderna och de värmländska skogarna sedan bespottade och hånade offentligt...

Nu när oljan snart sinar, när Norges välfärd kommer att finansieras av fiskolja istället för råolja, så kommer nyheten om att JSF kommer att dränera den norska försvarsmakten på massor av pengar varje år. Inte bara för att planen är fruktansvärt dyra, utan för att underhållet av desamma kommer att gräva djupa hål i den norska försvarsbudgeten - hål lika djupa som de snart sinande oljekällorna på Nordsjöns botten. Själv tycker jag att det är jätteroligt, att precis så där kan dom ha det - norrmännen.

De svek sitt broderfolk, sin nordiska granne och valde ett plan från ett USA som inte längre säger sig varken vilja eller kunna garantera säkerheten för sina europeiska NATO-kompisar. Det är ett nytt säkerhetsläge i vår del av världen, där NATO inte längre kommer att kunna vara något att förlita sig på framöver. Norge och Danmark, precis som våra baltiska grannar kommer inte kunna räkna med  USA framöver och knappast inte NATO-jätten Tyskland som mer och mer börjar leva i symbios med den enda tänkbara motståndaren till dessa små NATO-länder. Där den tyska kärnkraften fasas ut och ersätts med rysk naturgas från Northstream så skapas en ny Molotov-Ribbentrop-pakt som i förlängningen är dödsstöten för NATO som idé.

Frankrike säljer enorma landstigningsfartyg till Ryssland, Storbritannien oroar sig för om man ens klarar av att försvara Kanalöarna längre - ännu mindre Europa eller Falklandsöarna. NATO finns bara på pappret som en garant för säkerhet i Europa. Krafter utifrån bryter ner säkerheten för de små medlemsländerna som gick med för den kollektiva säkerhetens skull - för framtida trygghet. Norge är ett av de länderna, och Norge har snart inte råd med ett försvar - annat än i luften med ett dyrt och kostnadskrävande stridsflygplan som man lurade sig själva att köpa...

Norge har varit och ett kaxigt litet land som snart kommer att få leva i en ny verklighet, om åtta år ungefär. Kanske kan vi lite större grannar i öster finnas där då, för att med alla andra grannar snacka ihop oss om vad vi kan göra gemensamt för att leva tryggt tillsammans i en värld som faktiskt börjar kännas ännu mer otrygg för varje dag som går. Det kräver förvisso att vi själva vaknar upp ur en säkerhetspolitisk dvala och börjar ta vår egen säkerhet på allvar igen.

Det är tillsammans man skapar säkerhet, och det fanns en tid då även jag trodde att NATO var svaret även för oss i Sverige. Nu tror jag mer på en utökad solidaritetsförklaring där vi svenskar kanske kan börja ta ansvar för vår del av arbetet - genom att gå från tärande till närande. Norrmännen lär bli tvungna att göra tvärtom - med sina sinande oljekällor och sitt svindyra stridsflygplan...

Länkar: DN1, DN2, AB,
Bloggar:  

9 kommentarer:

Johnny sa...

Sverige kunde åtminstonde kärnvapen bestycka två U-båtar och göra klart för Ryssarna att vi blåser bort Moskva och St Petersburg om de anfaller.

Fast enda chansen att vi svenskar någonsin skall få en låg platt löneskatt på 13% är om Ryssland ockuperar oss, så jag är lite kluven i frågan.

Börjesson sa...

Att raljera över att den norska oljan tar slut är inte särskilt begåvat, med tanke på hur beroende Sverige är av densamma. I dag importerar vi nästan all vår olja från Danmark, Norge och Ryssland. Den danska oljan kommer att ta slut redan före den norska. Sedan är vi helt och fullt beroende av den nyckfulle ryssen för att hålla igång samhällsmaskineriet. Och några nämnvärda kliv mot ett minskat oljeberoende tycks vi inte ta, krisen måste nog komma ännu några år närmare innan vi börjar vakna.

Att det i denna situation dessutom finns folk som vill lägga ner kärnkraften, i den fromma förhoppningen att trevligare energialternativ skall dyka upp allt eftersom, det trotsar allt förnuft.

Anonym sa...

Dette må væe det dummeste jeg noen gang har lest.

Svikefulle naboer?
Norge inviterte Sverige til å bli med på oljeeventyret vårt på 70-tallet. Sverige takket nei.

Hvilken krig har dere kjempet side om side med oss? Sverige er vårt geografiske broderfolk, men militært sett er vi alliert med nasjoner som vi sammen med blør og dør for. Sverige har ikke ydt en dråpe blod sammen med oss. Vi ser ikke en annen vei mens det raser en krig i verden våre venner kjemper i. Neste gang du snakker om svik kan du kanskje se til at Sverige sender noen soldater ned til en fjern ørken sammen med oss?

jan-olov sa...

Hej

jag tycker absolut INTE att vi skall vara glada åt Norges kommande problem.
Tvärtom vi har ett stort beroende och dessutom självklart vara goda grannar.
Jag tar avstånd från denna artikel.
Däremot hoppas jag att det går bra för vårt broderland Norge.
Givetvis hoppas jag att Norge omprövar flygplans inköpen och lägger ordern till SAAB istället.
Men det måste ju Norge själva avgöra men de har ganska mycket att vinna på det.

Sur i Sumpan sa...

Farmor har lämnat både rullstol och rullator och hoppar jämfota av lycka över ditt inlägg beträffande norrmännen. Tänk vad uppriktig "grannsamverkan" kan glädja när lyckopillerna inte funkar.

//Fadern

Anonym sa...

Anonym 20:33

You guys left us first 1905 and celebrate it quite big every year.

However. I'm prepeard to let go and forgive. Let's join forces and create possibly the greatest country in the world: The Scandinavias. Norway, Sweden and Finland togheter atlast, as it should be.

Mattias sa...

Håller med anonym 09:40.

Jag stöder EU som ett ytligt sammarbete mellan fria stater med målet att skapa fri rörlighet etc. Men tyvärr rör vi oss just nu mot ett byråkratiskt missfoster styrd av odemkratiska teknokrater (eurokrater) som Europas folk i grunden inte vill ha. För att inte tala om eländet med eurokrisen.

Ett enat Skandinavien, bara stanna upp ett ögonblick och lek med tanken!
- En federation naturligtvis vilket är bäst för att minska friktioner till följd av de skillnader som trots allt existerar mellan våra länder. Och på det sättet behöver inte norrmännen vara oroliga över att deras oljepengar ska gå till deras "fattiga" skandinaviska grannländer :)
- Tillsammans skulle vi vara en av världens största ekonomier med en helt annan tyngd internationellt än vad vi har var för sig.
- Ett militärt alliansfritt och militärt starkt skandinavien med allmän värnplikt, finsk sisu, svenska JAS och norska fregatter etcetera.
- Självklart fortsatt öppenhet med invandring, dock gärna med en ny modell mera liknande den kanadensiska.
- Att ha en skandinavisk nation känns som ett naturligt steg att ta. Vi har betydligt mera gemensamt med varandra än vad vi har med övriga Europa.

Tidigare har jag alltid varit för ett "Federal Nordic Republic" som ett av EU:medlemsländer, men som utvecklingen ser ut just nu lutar jag mer åt att vi borde lämna detta byråratiska monster nere på kontinenten åt sin öde och bygga våran egen framtid utan att styras av direktiv från Bryssel.

Visionären sa...

Hmm.

Nordic Union (NU). Inte mig emot.

Men då vill det till att dödgrävare som Antonsson lär sig att hålla flabben i vissa avseenden.

Vad har du emot det nordiska Antonsson?

Är du som efterbliven balt avundsjuk på oss med vikingablod i våra ådror?

V

Johnny sa...

Jag vet att skolan inte har fungerat på många år och att de flesta i Sverige är idioter, men för allmänbildningens skull så vill jag ändå informera om att Skandinavien utgörs av Sverige, Norge och Danmark. Norden utgörs av Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island.

En nordisk union är naturligtvis en bättre idé än dagens EU(SSR). Sverige betalar 16 miljarder för att EU(SSR) skall bestämma våra lagar, men Schweiz och Norge betalar miljarder för att bestämma över sig själva.

EU(SSR) har i och med Lissabon-avtalet, som svenska folket aldrig godkänt i folkomröstning, blivit en byråkratisk diktatur som det är hög tid att lämna. Tyvärr så är alla svenska politiker berusade av möjligheten till höga skattefria löner och traktamenten så de skiter i vad som är bäst för Sverige.

När det gäller energi så skall Sverige naturligtvis bygga nya kärnkraftverk som kan försörja hela Europa med billig el, alla svenskar skulle bli elsheiker med skattefria miljoninkomster, men tyvärr så har alla svenskar blivit kärringar som vill amma flyktingar till en kostnad av 326 miljarder om året.

Gustav II Adolf, Axel Oxenstierna och Louis de Geer vänder sig i sina gravar över sin bortklemade avkomma.