2011/06/24

HÖGERSPÖKET: MIDSOMMAR & LYXFÄLLAN DEL 2


Glad midsommar tillönskas läsekretsen med ett nytt inlägg från min hjälpreda och spökskrivare Högerspöket...

Det var ett tag sedan sist, men få av de trogna läsarna har nog glömt Högerspökets dräpa om Lyxfällan hos familjen Europa, och med nya programledare med ett tidigare misslyckat bidrag för ekonomisk rådgivande och sanerande.

Så varsågoda. Grotta ner er i Högerspökets Lyxfälla istället för att dansa små grodorna, snapsa eller bara bete sig sexuellt utåtagerande...

"Högerspöket har inte alls skoj. Ju mindre han oroar sig för Partiet, desto mer oroar han sig för Europa och världsekonomin. Han är dessutom arg och bitter över att Twilight-serien gjort vampyrer så mycket coolare än spöken. Så medan hans gamle vän Lestat förför ungmöer på löpande band sitter han hemma i Schönfeldtskas källarvalv och tittar på TV3 tills midnatt då han kan rulla undan mattan och slå över till TV1000. Fast igår, 3 minuter innan det roliga skulle börja sög hans spexiga vän Poltergeist in honom i TV:n för att visa honom vad som kunnat vara men inte är.

Det var ett ovisat avsnitt av TV 3:s program Lyxfällan. Lyxfällans nya hjältar, Magnus och Patrick har mindervärdeskomplex och vill därför göra ett återbesök där Charlie och Mattias misslyckades, hos Familjen Europa.

Utmaningen är större den här gången. Inte bara för att kusinen Eamon flyttat in efter att ha blivit vräkt. Han hade nämligen gått i borgen för en massa polare med ekonomiska problem för att de inte skulle kånka. Sen kånkade de ändå. Och där satt han, på gårdsplanen med rumpan bar. Kusinen Jeeves vidarebefordrade några av sina lån till honom, och Mamma Dominique sexvägrade Pappa Fritz till att de skulle belåna huset inte bara till taknocken, utan också skorstenen och antennen för att rädda den gode kusinen som inte gjort något fel.

Sonen Georgios ekonomiska problem är långt ifrån över. De är otroligt nog ännu värre. Han försöker slippa att sälja av sin motorcykel och samling av vuxenfilmer. Han kan möjligen tänka sig att avbryta sin prenumeration på Cats och Playboy, men där går tamigtusan gränsen. Hans ekonomiska situation har dessutom gjort att han nu knappt alls orkar jobba. Han har istället barrikaderat sig på sitt rum där han skriker ”Förrädare. Tjuvar. Hasta la victoria sempre!” åt mamma Dominique och pappa Fritz. När Patrick försöker titta in på hans rum genom nyckelhålet blir han bränd i ögat av Georgios gröna laser. Föga förvånande är ingen bank sinnesrubbad nog att låna ut pengar till Georgios. Det gör istället hans stackars föräldrar.

Patrick, nu med ögonlapp, och Magnus sätter sig ner med dem. Försöker förklara att det är dags att sluta skydda den otacksamme Georgios från verkligheten. Att han måste börja ta ansvar för sina egna handlingar och sin egen ekonomi. Att hans problem inte är tillfälliga och övergående, utan en del av den han är.

Pappa Fritz suckar och börjar hålla med när mamma Dominique får ett utbrott på de tre männen. Om Georgios blir bankrutt så kommer de andra att bli det också. Och då är alla förlorade. Hela familjen Europa!

Magnus börjar förklara för dem att det visst är okej att hjälpa sina barn och brorsöner i en tid av ekonomisk kris och att det finns hopp för de andra barnen, men inte för Georgios. Det är helt enkelt fel stödpaket vid fel tid av fel orsaker. Tonicha har plötsligt blivit borgerlig, börjat prata om vikten av arbete och att hon ska bli oberoende av familjen Europas lån så snart som möjligt. Eamon har inga strukturella problem, han är ingen slös-nisse, han tog bara fel beslut i ett pressat läge. Så länge Tonicha klarar sig så kommer också Juanita att göra det. Jeeves nöter sina gamla tweed-kavajer och sparar på alla utgifter. Han har till och med börjat spä ut sin Whisky. Francesca tjänar inte alls tillräckligt mycket för att kunna gå runt, men hon har stora tillgångar att sälja av tills hon når balans Men Georgios? Ju längre de backar upp honom desto värre kommer alla syskon och kusiner få det när det smäller, och inte ens de själva kan vara säkra på att klara sig.

Pang! Magnus får en ordentlig smäll av mamma Dominiques vitlöksbaguette . Hon förklarar att det kommer inte på fråga att överge Georgios. Hennes vänner i bankvärlden har lånat ut mycket pengar till honom, och det vore otroligt pinsamt, ja värre än när en överförfriskad Fritz öppnade luckan på sina lederhosen på grannfesten 1998, om Georgios skulle bli bankrutt. Dessutom finns risken att de skulle ställa krav på att Dominique skulle hålla dem skadelösa. Nej, det går absolut inte för sig!

När Fritz låter en djup suck svara på hennes harang eldar mamma Dominique upp sig ännu mer och börjar misshandla honom med baguetten. När Patrick försöker gå emellan får han sig en smäll så att ögonlappen flyger av. Privatekonomins trollkarlar tvingas till oordnad reträtt, för att inte säga vild flykt. När Magnus springer ut ur dörren tvingas han ducka för en flygande brie-ost och faller. På tomten bredvid står grannen Anders med sin hästsvans och skakar på huvudet.

Han har bättre ordning på sin ekonomi än någonsin. Magnus oroar sig för hans fyra styvbarn som är avundsjuka på grannfamiljen. Skrikiga Mona har gått i förtidspension, flyttat hemifrån och ersatts av Håkan Bråkan. Han tycker att det viktigaste familjen kan göra är att skaffa ett nytt kanalpaket så att han kan titta på OS. Allt annat är orättvist muttrar han under mustaschen. Gustaf har hittat på en egen ekonomi som gör elbilar, modelljärnvägar och vindsnurror på tomten lönsamma. Lasse behöver inte längre smussla med att han vill ha samma ekonomiska förutsättningar som grannpojken Georgios. Ligisten Jimmie har just byggt klart en bomb och försöker övertyga dem andra att det skadar Anders mer än dem. Håkan Bråkan tittar mycket intresserat på utlösningsknappen.

Patrick blir, trots att han blir träffad i solar plexus av en fryst bit Fois de gras, dra upp Magnus på fötter. ”Herregud, vi måste härifrån innan det smäller” flåsar han."


Länkar: SvD, DN
Bloggar: Snapsvisorna du behöver...

2 kommentarer:

polaco sa...

Första besöket och det gav mersmak! Välskrivet, underhållande och tankeväckande, tack!

Glad midsommar!

Johan Westerholm sa...

Underhållande och du är saknad!!

mvh

JW