2011/06/13

JUHOLT, HOLM & DE FATTIGA BARNENS HOPP?


Stefan Holm var riktigt duktig på att hoppa höjd, och förmodligen behöver han inte anstränga sig speciellt mycket för att fortfarande vara bäst i Sverige på just det - på höjdhoppande.

Stefan Holm var och är riktigt duktig På Spåret, utan tvekan en av de bästa på monopol-TV:s succé till frågesport.

Men frågan är vad det är som gör att Håkan Juholt fortsätter att tillsätta folk omkring sig som absolut inte har rätt erfarenheter, rätt kunskaper och rätt möjligheter att verka. Postiljonen Waidelich fick ta hand om finansfrågorna, den utflippade stollan Monica Green IT-frågorna och lanserandet av IT-Titti och nu kommer kanske den duktiga före detta höjdhopparen och den charmerande frågesport-resenären Stefan Holm för att ta hand om Juholts tilltänkta valvinnare - de fattiga barnen...

Sossarna har redan provat det där en gång, med en före detta fotbollsspelare som halkade in på ett bananskal via en garage-svartklubb på Fårö. Thomas Bodström blev justitieminister på en gång, utan den sedvanliga pyramidklättringen i sosseriet och utan den gedigna bakgrunden som tidigare kännetecknat sossarnas galjonsfigurer. Hur Bodström egentligen var sedd av sina partikamrater, och hur han är sedd idag av de som en gång spelade teatrer när de hyllade sin parti-hunk är idag lätt att se. Bodström var paria, en snyltare på makten, en utböling, en icke-sosse som aldrig någonsin betydde något för sitt parti.

Stefan Holm är förvisso känd som sossig, och inte alls lika spretande som Bodström - om man räknar bort På Spåret-insatserna. Stefan Holm är genuin, och jag inbillar mig att han är en genuin sosse sedan bröstmjölken men är hans avsvalnande stjärnglans något att hänga upp sin framtid på när man tillsätter nya talespersoner för partiet? Jag tror att Holm kan vara bra som en frontfigur i en fråga där Juholt vill ta billiga poänger och jag tror att Holm är precis lika duglig som Waidelich och Green trots eller kanske på grund av deras långa liv som grå, politiska skuggor i sitt parti. Men vad kommer fotfolket i det parti som födde fram Jante-lagen säga när en utböling återigen glider in och tar för sig utan det där gedigna folkrörelsearbetet som alla andra måste ha med sig för att ens komma på tal?

Stefan Holm är i mina ögon en sympatisk, trevlig och kunnig man trots att han på väg fram till ribban har hamnat vilse politiskt. Självklart önskar jag Stefan Holm lycka till ifall han nu nappar på Håkan Juholts krok, men med budskapet att han alltid kommer att ses som som utbölingen som inte har gjort rätt för sig innan utnämningen. Skulle Stefan Holm nappa så ser jag fram emot hans första presskonferens som sosseriets talesperson i frågor som rör barnfattigdomen.

Han står där framme, bakom en talarstol med den röda rosen och med allt strålkastarljus på sig. Han drar handen genom håret en gång, två gånger. Stefan rycker i kostymen och blåser upp kinderna likt en hamster för att sedan börja snurra på en ring på ringfingret, armarna rör sig monotont upp och ner längs idorna på kroppen innan händerna åker upp i ansiktet för att svepa över plytet, Allt upprepas ännu en gång, blicken är död eller kanske fokuserad - och sedan kan Stefan Holm hoppa fram i rampljuset och möta Mats Knutsson, KGB, Niklas Svensson och alla de där andra som vill lustmörda Håkan Juholts senaste bondeoffer. Eller hur kan man annars se på Juholts lagbyggande...?

Länkar: Expr, SvD, SvD, DN, AB
Bloggar: Böhlmark, Ekonomisten, Högberg, Västros

6 kommentarer:

Börjesson sa...

Nåja, Bodström hade ju faktiskt en genuin sossebakgrund, i form av att vara son till gamle ministern och legendariske överläppen Lennart Bodström. Släktskap är ju en beprövad väg fram till köttgrytorna på båda sidor om blockgränsen.

RWR sa...

Är det inte så att om man bygger ett lag med svaga spelare så kan man fortsatt framstå som den starke ledaren?

Lite som ett Persson-lag ...

Anonym sa...

Analysen är solklar. Kortsiktiga poäng håller inte i längden. Valet är långt borta och det kommer starkare frågor än barnfattigdom.
Räntan biter och butikerna säljer allt mindre. Ekonomin för medelsvensson och massinvandringen blir valets stora frågor även nästa val.

Bison sa...

å ja Bodström vär ju också advokat och betydligt mer kompetent än sin efterträdare. Tror inte landet haft en större flopp på den posten.
En viss Filippa hur fan har hon hamnat där hon är? Eller en viss Lena Adelsson Liljerot. Herregud man ryser. Carlgren ja ja mer behöver inte sägas.
Bison Peking

Vanja sa...

Lille Holm är väl ett jättebra sätt att få uppmärksamhet i media. Söt, sympatiskt och like pojkaktig. En bra ambassadör för alla de fattiga barnen i Sverige. Då ser det ju ut som att Ljugholk faktiskt "gör något", och att "han har en plan". Spel för gallerier, väl insmort i valfläsk är vad det är, varken mer eller mindre.

Anonym sa...

Det här är det mest cyniska jag sett. Juholt vet mycket väl att "barnfattigdom" handlar om att föräldrarna är fattiga - av olika skäl. Det kan vara sjukdom, alkoholism, allmän oförmåga, ett socialt tvång att skicka pengar till hemlandet, eller vad som helst. Hur skulle en politik se ut som eliminerar fattigdom hos barnfamiljer oavsett vilka prioriteringar föräldrarna gör (sprit etc?). Det går inte - men nu är kampanjen färdigarbetad och den behöver delegeras till en syndabock innan någon börjar kräva sossarna på besked om hur lösningen skall se ut och hur den skall finansieras. För inte har väl någon hört något annat än att "barn är fattiga och det är inte bra" kombinerat med "det är regeringens fel"? Här agerar Juholt i en ruskigt Machiavellisk anda. Han har ätit valfäsk och lämnar nu disken till Stefan Holm.