2011/06/16

VIDRIGHETER OCH VULGARITETER


Som konservativ ut i fingerspetsarna så blir jag alltid upprörd när någon har använt sina fingerspetsar för att medelest en burk sprayfärg klottra ner något som inte är tänkt för klottrande - oavsett om det är en tunnelbanevagn, en huskropp eller som idag en gravsten på min konfirmationskyrkas kyrkogård.

I mina ögon är det vidrigt att klottra överhuvudtaget, saneringen av tags och trams kostar samhället pengar som skulle kunna gå till annat - till kärnorna i välfärden. Det är faktiskt ännu vidrigare att klottra ner en gravsten, som nu Olof Palmes gravsten på Adolf Fredriks kyrogård. Det är en vidrig form av vandalism, av gravskändande och av förakt för alla de som hyser varma känslor ännu i dessa dagar för mannen som uppenbarligen har varit förebilden för sin fjärde efterträdare.

Vad man än tycker, vad man än ansåg eller anser om Olof Palme - som politiker, som statsminister, som sosse - så är det att gå alldeles för långt när man ger sig på att vandalisera en grav, en gravsten med obegripligt klotter. Ett ungdomsstreck, en handling i affekt där gärningsmannen inte riktigt förstår vad han gör och hur det sårar en hel generation av sossar - må så vara, men ändå ett klotterangrepp på vår rätt att tycka, tänka och propagera våra politiska åsikter.

Det var ju bara Palmes sten som klottrades ner, bara den före detta statsministerns och partiordförandens sten - vilket ändå tyder på att klottraren/vandalen haft målbilden tydlig för sig när han stövlade in på kyrkogården inatt med en sprayburk i osäkrat tillstånd...

Man kan därför inte annat än uppröras över illdådet, det är värt att födömas även från oss som inte gillade Palme speciellt mycket som politiker. Vandalism är alltid värt att förakta, så ännu mer vandalism riktat mot en gravplats, mot en före detta politikers sista viloplats. Skämmes tamejfan...

Länkar: SvD, Expr, DN, AB
Bloggar:

Bild från bloggen Olof Palmes Grav.

17 kommentarer:

Anonym sa...

Word!!! Sådant beteende skall fördömas, oavsett ideologiska skillnader.

/Nor

Jonas sa...

Sverige av i dag.
Beklämmande.

don Gerardo de Suecia sa...

Håller med dig!

Danne sa...

Och som vanligt så är det en fin bild i tidningen/hemsidan så att klottraren kan spara o visa sina vänner.. nyheten utan bild hade varit utmärkt.. nu har media själva klottrat på stenen utan att hållit färgburken.

Tokmoderaten sa...

Danne - Om han har något vett innanför pannbenet så skäms han väl?

Anonym sa...

Det är fullt möjligt att klottraren inte ens fattade att det var en gravsten han klottrade på och vem den tillhörde. Det skulle inte förvåna mig. Klottrarna är inte särskilt begåvade. De är som hundar, markerar sitt revir.

Han har förmodligen inte fattat att han samtidigt begick griftefridsbrott.

Visionären sa...

Jag förstår ärligt talat inte din upprördhet. Det är ju på denna nivå våra politiska motståndare vill föra det politiska samtalet. Vidrigt och vulgärt. Hånfullt och hatiskt. Onyanserat och obalanserat. Respektlöst och retarderat.

Se på Simon Fors. Se på kommentatorn Roggan i ditt föregående inlägg. Se på Juholt i gårdagens partiledardebatt (där så gott som hela hans första replikskifte med Reinfeldt gick ut på att ställa frågor av typen "när slog du senast din hustru"), se på inläggen hos dina bloggkamrater på S-bloggar.

Detta har pågått sedan valet 2006, så vad är egentligen nytt?

Visst ja, denna gången var det visst sossarna själva som drabbades av ett dylikt påhopp.

Vad upprörd man blir.

V

Dan sa...

Så nu skall vi gråta med en vänster som önskar oss bly?

Det känns skönt att veta att ingen folkvald allianspolitiker agerar vänsterpartist ala simon fors utan fördömer brott som detta unisont.

Men vi kanske inte skall låtsas som att någon tror att detta är någon MUFare eller liberal ungdom som klottrat, knappast deras MO. Nej, förövaren hittar vi med all säkerhet ute på vänsterkanten.

Karpstryparn sa...

Håller med fullständigt, ingen pardon mot de vidriga kräk som skändar gravar. Bloggade själv om detta nyss, inlägget heter "Ingen pardon för hjärndöda avskum".

Anonym sa...

Håller med dig till fullo! Tycker det är bedrövligt med de kommentatorer som verkar försvara det hela med argument som "Simon Fors (vadhannuheter) har sagt..." etc, det är inget som helst argument för ett oanständigt beteende. Jag hade mycket svårt för Palme som politiker medan han levde, erkännes, däremot vet jag inget alls om honom som privatperson så på den punkten kan jag inte uttala nån uppfattning. Misstänker dock att han var mycket trevlig och charmerande.
Hade nån klottrat på min farmors gravsten så hade jag kunnat göra snudd på vad som helst med vederbörande. Vad som helst! Jag kan inte se nåt som helst försvar för detta beteendet.
//JonasE
(stolt vinnare av Tokmoderatens tävling #2)

Jenny sa...

Jag tror ju inte att det är nån mini-"Carl Bildt" som varit ute och klottrat precis. Gå till ung vänsters/afa/reclaim nästa möte och haffa killen med målarfärg på händerna.

Catch him "red" handed...

Ulrika sa...

Oavsett vad man tycker om socialdemokratin eller om Palme personligen så var han ändå Sveriges statsminister och bör respekteras. Jag är inte sosse, men jag tar ändå illa upp av detta. Man kan kritisera hans åsikter och hans politik, men att vandalisera en grav, det är så vidrigt och respektlöst, sånt gör man inte ens om det varit ens värsta fiende.

Jag får dock en känsla här att detta inte gjorts av några meningsmotståndare eller några med ett politikintresse överhuvudtaget, utan helt vanliga klottrare, förmodligen några tonåringar som saknar känslan för skillnaden mellan ett elskåp eller en gravsten och som inte ens var födda när Palme blev skjuten.

För dem är det enda viktiga att visa upp sin tagg. Därför tycker jag inte att media borde bjuda dem på den tillfredställelsen genom att visa upp deras "verk" för idioterna sitter nog och känner sig stolta över vad de gjort. "Jag klottrade på en kändis grav, nu är det asmånga som ser min tagg!!!".

Anonym sa...

Ni är ju för roliga

Anonym sa...

Jag vet vem det är som gjort det där!
Han heter Panixon och är 31 år gammal och bor i stockholm. Han är en missbrukare som tillhör ett klottercrew som skriver JSA, Jag Slutar Aldrig. Rätt korkad kille faktiskt, men nog visste han vad han gjorde när han satte sin crewtag där!

Anonym sa...

Gärningsmannen heter Alexander Villalba och bor i Tullinge. Han skriver JSA (Jävla Skit Asså). Ett riktigt rikssvin som sprider sitt vänsterhat på Twitter.

Anonym sa...

råkar veta att den alkoholiserade klottraren som ligger bakom den här skiten heter carl tocklin och bor på dalagatan med gångavstånd till graven

kokosboll sa...

Hejsan. Till alla gullizar som kommenterat:

"Med förtal avses att utpeka någon såsom brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller annars lämna uppgifter som är ägnade att utsätta denne för andras missaktning." - Wikipedia