2011/06/30

VINDEN SOM ALDRIG VILL MOJNA


Så där. Det var på tiden. Kanske rentav äntligen till och med...

Nu började bloggverktyget att fungera som det skulle igen efter en morgon av dysfunktionalitet och jag hinner med att skriva en kortis om en fråga som är raka motsatsen till en kortis - en historia som lever i det oändliga. Det handlar om sjukförsäkringen, om reformerna och om vad som har blivit resulatet. Det handlar om något som inte kan vara svart eller vitt, men där gråskalan i den politiska debatten är kroniskt frånvarande.

Det är en storm som inte blåser förbi, som alltid återkommer på ett eller annat sätt - och idag i form av en gammal promemoria där alla varningssignaler om de svarta delarna i en tilltänkt reform ventilerades innan beslutet fattades och stormen tog fart och fortsatte och fortsatte och fortsatte.

Det ansvariga statsrådet på den tiden - fru Husmark-Pehrsson - och hennes tjänstemän och tjänstekvinnor såg det svarta i det vita men ingen ville lyssna när reformeringen av sjukförsäkringen skulle ta fart på allvar. Ingen ville lyssna om man skall tro på ryktena, och det är det lätt att göra när man ser hur sjukförsäkringsreformen blev en lidandeprocess för regeringen bland väljarna, bland media och med våra politiska motståndare som motor. Hade man lyssnat då så hade kanske minoritetsregeringen varit en majoritetsregering. Hade man valt att titta till varningslamporna som blinkade så hade det förmodligen varit så att vi som står upp för Alliansen hade haft en jobbig fråga mindre att hantera i debatterna...

Sjukförsäkringsreformen är inte enbart svart men inte heller vit som snö. Där det finns folk som trillar mellan stolarna och drabbas av en reform så finns det fler som faktiskt har kommit tillbaka från utanförskapets utmarker och fått se sig nyförlösta. När man bygger om från början så är det viktigt att man ser till att ritningarna inte innehåller några felaktigheter eller annat som kan försvåra bygget och göra slutresulatet till en halvmesyr där vinden blåser rakt igenom väggarna.

Så här i efterhand är det väldigt lätt att vara efterklok ock krasst konstatera att "vi" hade haft en enklare politisk vardag ifall vi hade lyssnat på det numera avpolletterade och tidvis hånade statsrådet Husmark-Pehrsson den där gången då hon varnade för det som nu används som ett vapen mot regeringens politik närhelst det passar. Vi hade kunnat slippa en lång golgata-vandring där bilden av något som är svart och vitt målas mest hela tiden av ett mediabrus som vill se stormen blåsa vidare och en samlad opposition som inte är sena med att sopa gråskalan under mattan när man anpassar sin retorik efter sin verklighet.

En riktigt bra politiker lyssnar på väljarna, på sina rådgivare och på de som ibland kanske inte säger det som man vill höra just då. En riktigt bra politiker vet att svart och vitt inte existerar i politiken, men där resultatet måste vara väldigt ljusgrått i väljarnas ögon. En riktigt bra politiker låter inte en jobbig fråga leva vidare år efter år...

Länkar: SvD, DN, Expr, GP1, GP2
Bloggar: Radikalen, Westerholm, Högberg, Moberg

9 kommentarer:

Mattias L sa...

nyförlösta? Om det här är verklighetens folk måste vi alla andra leva i en stor illusion.

Roland sa...

En riktigt bra politiker undviker också att blåljuga sina väljare rakt upp i ansiktet. "Oförutsedda konsekvenser" har upprepats till leda. Alltså en ren lögn. Frågan är om det inte behövts lite moraliskt stärkande vila i opposition redan innevarande mandatperiod.

Anonym sa...

Jo, den här frågan är faktiskt kolsvart. Läser till psykolog och forskningen visar tydligt att sjukförsäkringssystem där patienten sas måste bevisa att han är sjuk för att behålla sjukpenningen skapar längre sjukskrivningar. Tänker man efter lite inser man att det är logiskt att så är fallet. Om du är orolig för att förlora din inkomst om du blir för frisk för att ha sjukpenning, men samtidigt inte tror att du kommer att kunna arbeta så har du inget incitament att bli friskare. Men logiskt tänkande och forskningsanknytning är ju inte precis högerfolkets starkaste sidor. Vi har en regering bestående av inkompetenta jubelidioter.

Sven

JonasE sa...

Faktum är att det är just sjukförsäkringsfrågan, som gör att så många rent hatar Alliansen i dag, och jag är övertygad om att om man skulle gått mjukare fram i denna fråga så skulle opposionen haft lite att komma med.
Detta senaste i media förstärker bara denna bild än en gång!!.

Bara de stående ovationerna i riksdagen då man genomförde detta, gör att Alliansen verkar ha stor brist på empati och insikt!!.

Samt att det tycks numera vara helt upp till Opposionen att göra saken bättre, då regeringen tycks sitta nöjd med nuvarande system.

Med en återgång till "normalt förekommane arbete", som Opposionen vill, så blir det i praktiken så att FK inte får utaförsäkra utan en anvisning till ett existerande arbete som den sjuke kan ta på direkten!!.....enligt prejudicerande dommar!!.

Johan Westerholm sa...

Antonsson

En skicklig - och i förlängningen respekterad - politiker ljuger inte när han avlämnar sin regeringsdeklaration....

//JW

Karin Månsdotter sa...

Trevligt att Husmark-Pehrsson fått upprättelse.

LeoB sa...

Bäste Tokmoderat, precis som en del andra tycker jag det är starkt att du skriver om detta. Andra (m)-bloggare föredrar att vara tysta.

Men som vanligt har jag svårt att förstå varför du röstade för detta. Och att du till och med jobbar för att det ska fortsätta.

Hur står du ut med att stödja Gunnar Axén (som väl är en huvudfigur här såvida han inte är väldigt korkad och det har jag svårt att tro)?

Stefan Ljung sa...

Du är en unik moderat, du är tillockmed unik inom alliansen.
Hela borgerliga blocket försvarar sjukförsäkrigsreformen till absurdum. Men det värsta är när dom gömmer sig eller hänvisar till bloggar, twitter eller i bästa fall sin sekreterare. Den anstår inte en demokrati att bete sig så.

Tack för att du, tokmoderat tog bladet från munnen. Du är nog inte så tokig ändå;-)

Gonzo sa...

Men röstades inte förändringarna om redan 2008? Dvs drygt ett halvår inna PM'et skrevs? Frågan är isåfall varför PM'et inte dök upp innan?!