2011/06/18

TILLBAKA TILL DET FÖRGÅNGNA - SVT-MONOPOL


Stekoset ligger som en tät dimma över Sveavägen 68, stekoset luktar starkt av fläsk - vidbränt valfläsk tre år innan det ens är dags att ha val. Eller har man inne på Carin Jämtins arbetsplats på det socialdemokratiska partihögkvarteret redan börjat räkna med nyval...?

Partiledardebatten häromdagen, Reinfeldt stod bakom sin pult och anklagade Håkan Juholt för att lova allt åt alla - något som fick Juholtar'n att börja leka arga leken med statsministern, stirrandes och väsandes ut sin retorik.

Nu vet vi att socialdemokraterna vid sidan om allt till alla också tycker att SVT - "Sosse-TV", Statstelevisonen och det som kallas public service fast utan varken publik eller service - med statliga medel skall trygga att vi svenskar skall slippa se på OS och andra stora idrottsevenamng på de förhatliga kapitalist-kanalerna...

Nu handlar det om OS, sommar-OS i Rio de Janeiro och Vinter-OS i Sovjetunionen, som skall sändas på Viasat-kanalerna och på TV6. MTG slog SVT i budgivningen, en budgivning där dina och mina TV-licenspengar och skattekronor inte räckte till för att trygga en reklamfri TV-utsändning från sportorgien. När inte pengarna räcker för SVT så kommer Carin Jämtin rusande för att i sin allsmäktiga roll som socialdemokratisk partisekreterare lova alla sporter åt alla TV-tittare på den statliga televisionen.

Alla sporter skall synas och sändas, inte bara de som det går att sälja reklamtid innan och efter. Själv har jag inga problem med att MTG prioriterar bort 50 kilometer gång eller en ointressant match i softball som någon promille av svenskarna kanske tittar på för att istället lägga fokus på sport som folk vill titta på. Men Carin Jämtin, hon har problem med det - och hon lovar mer medel till SVT för att kunna köpa in de stora evenemangen, hon lovar att politikerna skall snacka IOK och SOK eller lagsifta allt tillrätta när hon lovar allt till alla.

Men hur tänker sig Carin Jämtin betala alla dessa evenemang? Med en höjd TV-licens, eller med mer av våra skattepengar eller finns satsningen på att all livsviktig sport i statstelevisionen i Håkan Juholts ärvda guldbyxor? Eller handlar det om att låta TV-sporten på SVT ta en större del av kakan i bolagets budget, där alla barnprogram blir östtysk dockteater från den tid som Carin Jämtin och Håkan Juholt längtar tillbaka till och där Allsång på Skansen blir repriser med Bosse Larsson från samma tidsera som Håkan Juholt och Carin Jämtin drömmer efter...?

Nu handlar det om OS, framöver kanske Jämtin och Juholtar'n vill se ishockey-VM och fotbolls-VM och EM i SVT, och inte på TV3, TV4 eller TV6 - bara på SVT1 och SVT2. Allt handlar om valfläskande för de som längtar tillbaka till tider som flytt, då Bosse Hansson och Arne Hegerfors tillsammans med Christer Ostbåge satt i sina partiröda kavajer och prata sport till oss svenskar på ett sätt som var folkbildande. Det är dit vi skall igen, tillbaka till 70-talet - full fart bakåt utan en tanke på att tiden faktiskt är mer progressiv än partiet som kallar sig progressivt.

Det är nya tider där de som arrangerar sportevenemang vill tjäna pengar på det dom arrangerar, och därför låter olika TV-bolag buda mot varandra. SVT-monopolet mot marknadskrafterna - är det ett race vi vill att våra skattepengar och licenspengar skall gå till? Eller är det som vanligt när fläskdoften lägger sig över Sveavägen 68, att bidoften i näsborrarna är doften av populism...?

Länkar: Expr, SvD, DN1, DN2, DN3, AB, SVT
Bloggar: Kjellberg

3 kommentarer:

Nina sa...

sap och lo går in med sina egna pengar, eller?


hahahahahaha

Anonym sa...

Vi borde all suga i oss nyheterna och syna Juholtar'ns bluff. I det ögonblicket den grekiska skiten slår i fläkten på riktigt behövs hela det överskottet Borg har skrämt oss till att lägga i ladorna. Det är vår strategiska reserv Juholtar'n bränner av på valfläsk.

Anonym sa...

MTG kommer att sädan 50km gång på 6:an. Det som är av intresse för svenska folket kommer att sändas i deras betalkanaler, kanal plus.
Det kommer inte bli dyrare med TV-licens om SVT sänder OS. SVT har sänt OS i 50 år, har sänt Fotbolls-VM osv utan att behöva öka TV-licensen.
Och det handlar _inte_ in något socialdemokratiskt, utan att om OS inte är public service vad är då public service. Nyheter? Snart finns inget SVT kvar, men det är väl det du vill.