2011/08/12

DE NAZISTISKA NÄTVERKEN I UMEÅ...?


"Jag ser en dammråtta där i hörnet!"

Städfirman Viva Resurs i norrlänningarnas största stad Umeå har en instruktionsmanual får att få sina nyanställda och kursdeltagare att förstå hur man städar. Den nyhet som igår handlade om låtsas-tatueringar i form av skorpioner med hakkors i klorna på Frasses hamburgerbar i samma stad får sin naturliga uppföljare i den där städmanualen från Viva Resurs, en manual där slutklämmen är "Frihet genom arbete". Själva slutmeningen är som av en händelse snarlik det som står på skylten ovanför ingången till Auschwitz, "Arbeit macht frei"...

Tydligen frodas de neo-nazistiska mörkerkrafterna i björkarnas stad, med hakkors som låtsas-tatueringar i barnmenyer på hamburgerbaren och med nazistiska tillrop i arbetsmanualer på städfirman Viva Resurs. Själv tycker jag att det känns befriande när en städfirma öppet vågar visa att man gillar att hålla rent både hemma hos volk och bland volket.

Det finns ett antal andra citat från inspiratörerna i 30- och 40-talets Tyskland som med lite god vilja går att trycka in i en manual för blivande städare utan att de lösryckta citaten känns helt malplacerade i sin omgivning. Till exempel kan man lätt omformulera Führerns citat "Döda en och du är en mördare. Döda miljoner och du är en erövrare. Döda alla och du är en Gud!" till "Städa en villa och du är en städare. Städa miljoner lägenheter och du är ett städproffs. Städa åt alla, överallt, och du är en Gud!"

Samtidigt kan man utan problem omformulera Hitlers citat "Det är inte sanningen som räknas, det är segern" till "Det är inte städningen som räknas, det är segern" på samma sätt som man friserar om "Ju mer jag lär känna människor, desto mer tycker jag om hundar" till "Ju mer jag lär känna människor, desto mer tycker jag om dammsugare"...

Eller varför inte infoga en milt omarbetad version av citatet "Om jag får tio år på mig kommer ni inte att känna igen Tyskland" till "Om vi får tio minuter på oss kommer ni inte att känna igen er bostad!". Joseph Goebbels påståenden om "Om det tyska folket lägger ner sina vapen, så kommer Sovjet, enligt avtalet mellan Roosevelt, Churchill och Stalin, att ockupera hela östra och sydöstra Europa samt den större delen av Riket. En järnridå kommer att fällas ner över detta enorma territorium som kontrolleras av Sovjetunionen, och bakom den kommer hela nationer att slaktas" kan med fördel användas som ett försvar för det RUT-avdrag som faktiskt är drivmedlet för städbranschens motorer. "Om det svenska folket väljer bort sitt RUT-avdrag, så kommer Sverige, enligt avtalet mellan Juholt, Ohly och miljömupparna, att ockuperas från öst till väst, från norr till söder av större delen av den svarta arbetskraften. En järnridå kommer att fällas ner över detta enorma territorium som kontrolleras av de icke seriösa städföretagen, och bakom den kommer alla städföretag att slaktas..."

Vill Viva Resurs låta sin utflippade manualförfattare spåra ut ännu lite mer från "Frihet genom arbete" så finns det alltså gott om uppslag bara man söker på rätt ställen. Själv tycker jag bara att allt är så härligt lågt och överdramatiserat, den enda nyheten jag tyckte var spännande nog att grotta ner mig i denna dag.

Länkar: SvD,
Bloggar: DHE

7 kommentarer:

Peter sa...

Marx, Stalin, Lenin och andra kommunister går det dock utmärkt att använda citat ifrån utan att det uppmärksammas i riksmedia eller att någon reagerar.

Tokmoderaten sa...

Ja, visst är det konstigt?

Hans Odeberg sa...

"Frasses hamburgerbar". Nä nu går skam på torra land. Har den amerikanska invandringen så förflackat vårt svenska kulturarv!? Skicka hem dem!

Alla vi gamla stötar som längtar tillbaks till det trygga 50-talet vägrar att äta hos en Frasse som serverar annat än parisare.

Anonym sa...

Och jag som hela tiden trott att "Arbeit macht frei". var slogan för Moderaternas arbetslinje, men det är tydligen flera som kör efter samma koncept

goliat sa...

Varför inte ta tillbaks alla symboler de är ju trots allt historiska. Tänker så att om nazzarna inte längre har några symboler kvar, så funkar de ju inte längre för dem?

Karin Månsdotter sa...

Fredrik Reinfeldt brukar ju posera tillsammans med dammsugare i veckotidningsartiklar där han talar om hur roligt han tycker det är att städa.
Fast det är klart han bor inte i Umeå, och han driver inte någon städfirma (än).

Anders sa...

Ministerstyre, minsann! Självaste Schlingmann har alltså infiltrerat Viva Resurs?

http://swedenconfidential.files.wordpress.com/2012/02/arbete_ger_frihet_moderaterna.jpg