2011/08/20

STATSMINISTERN SOMMARTALAR I HÖSTRUSK...


Fredrik Reinfeldt skall idag - i något som är betrakta som riktigt höstrusk - hålla sitt sommartal. Det som tidigare var Hamnplan i Vaxholm har blivit Strandvik i Gustavsberg, och vädrets makter är ungefär lika snälla mot vår statsminister som den samlade oppositionen har för avsikt att vara när hösten kommer på riktigt och inte bara vädermässigt...

Själv hade jag naturligtvis tänkt mig att ta en tur ut till Gustavsberg för att lyssna på vad vår ledare har att säga till de väljare som numera inte ens kan ana konturerna av Moderaternas eller Alliansens samlade politik för Sverige längre. Men vad jag än tänkte mig så blir det av flera skäl inte så - där vädret är en starkt bidragande orsak. För hur trevligt det än må vara att mingla med folk som delar som blåa spinalvätska som undertecknad så finns det gränser för vilket väder mina dåliga kläder kan hantera. På ett eller annat sätt kommer jag ändå att få veta vad Reinfeldt säger inför en plaskvåt publik, och jag hoppas innerligt att det handlar mer om Sverige, om krishanterande och om hur man minoritetsstyr ett land än om RUT-avdrag i Rwanda - som var en av hörnstenarna i Almedalstalet.

Ansvarstagande kallas vårt nya varumärke, och under en lång, plågsam höst behövs en regering som tar ansvar. Men att ta ansvar är inte att bara att sitta och förvalta, slå sig för bröstet utan även att leverera satsningar där satsningar behövs. Infrastrukturen och skolan nämns i Svenska Dagbladet som tänkbara politiska slagfält under hösten, områden där den samlade oppositionen verkar vara på väg mot något som liknar samsyn, sjukförsäkringsfrågan lever vidare och blåslampan är tänd...

Svenskan målar upp bilderna av en opposition som bara väntar på att börja stifta lagar ovanför huvudena på herrar Reinfelt, Borg, Björklund, Hägglund och tant Olofsson. Nyvalet lär stå för dörren om Lena Hennels profetia i den blåa morgontidningen slår in, och det känns ju som om vi då får en ännu mer turbulent höst och vinter att ta oss igenom. Håkan Juholt har möjligtvis den ambitionen, det ligger liksom i den förnedrade socialdemokratins beteendemönster att alltid jävlas så mycket man kan när man har förlorat makten. Det kommer att talas om förhandlingar, men frågan är om intresset finns för seriösa förhandlingar från sosseriets sida - deras förhandlingar skall ju alltid sluta med att regeringen driver oppositionens politik.

Där Svenskan lyfter fram det mörkaste scenariot så kliver trots allt de färska språkrören Romson och Fridolin ut i någon form av ljus i DN Debatt där de kan tänka sig att förhandla om just infrastruktur och skola med regeringen, tillsammans med bostadspolitiken. Bra? Javisst, i två av frågorna lär vi nå fram till något konstruktivt om bara viljan finns - skolorna och bostäderna. När det gäller infrastruktur är det nog tyvärr kört eftersom vi då skall prata med ett parti som i princip är emot allt det  vi är för - som Förbifart Stockholm. Oviljan att förstå att vi lever i ett samhälle där bilen är en realitet är Miljöpartiets stora nackdel. Att kunna komma överens med infrastruktur-extremister är inte ens fruktbart att försöka sig på. Så hur blir verkligheten i höst? Som i SvD:s mörker eller i DN:s Miljöpartistiska debattartikel? Vad kommer att hända...?

När detta skrivs återstår det lite mindre än tre timmar innan Reinfeldt äntrar scenen inför en skara som lär vara betydligt glesare än den kunde ha varit om bara regnet hade blåst bort. Det är inte bara oppositionen som är emot oss idag, utan också vädrets makter. Hoppas inte denna dag är ett omen på vad som väntar under en höst som jag ser framemot med skräckblandad förtjusning. När detta skrivs så inbillar jag mig att jag om ungefär fyra timmar lär jag få veta vad Reinfeldt sade inför den tappra skara som trots allt trotsade vädrets makter. Jag ber att få återkomma med vad jag tycker om det som fömedlades vid Strandvik, i Gustavsberg...

Länkar: SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, DN, Expr1, Expr2, AB
Bloggar: Stenholm, Böhlmark, Högberg

7 kommentarer:

Anonym sa...

I svenskan kommer också socialdemokraten med det för en flitälskande borgare vidriga uttalandet "om man varit journalist ska man inte tvingas bli lokalvårdare". Dvs. om man inte efter sjukskrivning förmår utföra exakt samma arbetsuppgifter som före har man rätt till livslång försörjning av alla andra - inklusive lokalvårdarna.

Johan

Greger sa...

De rödgrönbruna blir alltmer bundis för varje vecka som går men medierna trampar på med samma falska beskrivning. Man kan nästan tro att oppositionen, ja det är sossarna i eget majestät. Inga kommunister eller brunskjortor där för att få riksdagsmajoritet...

Vad krävs för att medierna skall få upp ögonen för att s-demokraterna har tumskruvarna allt hårdare dragna på juholt? Vad har juholt gått med på för att s-demokraterna skall spela med i spelet att knäppa regeringen på näsan?

Jag antyder inte nån homosexuell relation mellan herrarna åkesson och juholt, men börjar inte mustaschen bli mer och mer brun, av mer än en anledning?

Anonym sa...

Fan att det skulle gå så illa, att Moderaterna ska tvingas förhandla med kalkonfarmen miljömupparna.
Framtiden ser väldigt mörk ut!!

M T

Anders sa...

Det är kanske därför du inte har
mustasch Greger, brunt och blått är väl inte det mest estetiska.

Jan Roostal sa...

Hej, Du skriver bra. Fascinerande o skrämmande att S valde en pajas som Juholt till ledare, när de har folk som t ex Jan Eliasson. Det trista är att med Alliansens usla regerande, brist på ideologi o framtids-perspektiv, så riskerar vi snart att sitta där med den rrrödgrröna rrörran igen. Varför amorterar man på statsskulden, som löper till en extremt låg ränta, i stället för att investera i järnvägen. Det behöver man inte ha läst på Handels, för att förstå, att det skulle ge samhällss- ekonomiskt mycket större vinster. Beträffande förbifart Stockholm, håller jag inte med Dig. Varje gång man trott, att man kan bygga bort trafikköer, så tar det bara några år, så är det igenkorkat igen. SVT Granskning visade detta i ett utmärkt reportage. Vi får också en amerikansk stadsbyggnad, med stora trafikleder, med jättelika köp och kontorscentrum utefter dessa och det går inte att ta sig någonstans utan bil. Förutom, att vi verkligen borde fundera över, om det är lämpligt att öka användningen av fossila bränslen, när polarisarna smälter i en alarmerande fart. Men det vill vi inte se, the show must go on, som orkestern på Titanic sade o fortsatte spela. 90% av världshavens fisk är borta, EU subventionerar fiskeflottor som dammsuger havet utanför Marocko på fisk, så att lokalbefolkningen, som bedriver ekologiskt fiske, inte längre kan livnära sig. Vad är det för värld vi lever i? Vakna!

PetterM sa...

Roostal,

En lögn blir inte mer sann bara därför att den upprepas. Bygger man ny infrastruktur så löser man faktiskt infrastrulturproblem. Det gjorde Esssigneleden men det var för 40 år sedan och sen har som bekant storstockholm växt med rätt så många procent. Dessutom är en förbifart en riksangelägenhet då vi som bor norr om Tokholmen faktiskr måste kunna ta oss söderut på trafiksäkra vägar. Vad det gäller koldioxid så släpps det ut mindre ju snabbare det går att ta sig fram. Köer är den värsta tänkbara miljöboven.

Jah Hollis sa...

Högern har ju redan filadutterna i KDS, bonnläpparna i C och frimicklarna i FP att ta hänsyn till, så att så mycket värre kan det väl inte bli för er. Och att döma av somliga kommentarer från sympatisörerna som kommenterat här tidigare är det problem med begåvningen inom Högerpartiet också.