2011/08/21

ORÄTTVISOR, SOMMARTAL & SÖDERS CENSUR


Livet är fruktansvärt orättvist. Det räcker med att titta ut genom fönstret den här morgonen för att uppröras över det uppenbart orättvisa vädret. Igår när statsminister Reinfeldt skulle hålla sitt sommartal hade himlens portar öppnat sig, det var grått, det var vått - sommaren var höst. Idag när oppositionsledaren Juholt skall hålla sitt sommartal så är inte ett moln, så långt ögat kan nå. Inte en droppe regn på flera timmar. Kanske kommer Juholtarn till parkleken i sanddaler av plast, med en glass i sin mun denna ljusblå dag och tänker på mig...?

Orättvisa värld.

Jag ber att få återkomma runt lunchtid med talet som Juholt ville hålla men som en pressekreterare gömde under ett besök på Västertorps Bar och Kök på fredagskvällen. Nu siktar jag istället in mig på en annan orättvisa, att inte Sverigedemokraterna längre får ge sig ut i de sociala medierna för att där kommentera det som hände i Oslo och på Utöya för en månad sedan imorgon. Partisekreteraren Björn Söder har bett sina medlemmar till nät-tomtar, nät-troll och nät-hatare att hålla sig undan debatten. Björn Söder har i princip bett sina medlemmar att hålla käften, annars kommer han att leka argen leken med den som återigen vågar skylla Anders Behrings Breiviks terrordåd mot det norska statsbärande partiet på islamisternas inflytande, muslimernas närvaro eller en kvinna med både barnvagn och burka...

Det säger rätt mycket om Sverigedemokraterna som fenomen i svensk politik, där man försöker spela rollen som ett parti som alla andra utåt, men som internt har precis samma partikultur som i partier som verkar i en enparti-stat. Partisekreteraren förstår sambanden mellan ett mediadrev och olika inlägg från hans underhuggare, men istället för att sträcka upp fotfolket så ber han desamma att hålla käften eftersom det inte finns någon anledning "att ge det politiska och mediala etablissemanget ytterligare bränsle att slå mot partiet genom uttalanden som kan misstolkas i deras syften". Konspirationsteoretiker Söder i toppform.

Eller är Björn Söder så inskränkt att han inte förstår varför media och motståndare reagerade när partiledarens presschef drog sina egna slutsatser innan röken hade lättat över regeringskvarteret? När Åkessons högra hand - Linus Bylund - skrev "Nästa jävel som ojar sig över hur synd det är om alla snälla muslimer när det ligger blödande norrmän på gatan kommer att avföljas!" - men när media reagerar så har man alltså misstolkat allt. När riksdagsledamot Kent Ekeroth skrev "Någon som vågar sig på en gissning vem som ligger bakom bomberna i Norge?" för att sedan följa upp med "Nej, jag kommer inte kalla er islamofober" så ojar sig det politiska och mediala etablissemanget bara för att det råkar vara en öppen Sverigedemokrat som ventilerar...?

Jag förstår att Björn Söder vill att hans fotfolk skall knipa igen om Norge, för det SD-folket på nätet har gjort har redan satt en bild av Sverigedemokraterna som vi andra kände igen sedan förrut men som Sverigedemokraterna inte vill att vi skall se. Det handlar om ett parti som alltid och utan urskiljning skyller allt elände i världen på världens muslimer, så även Anders Behrings Breiviks sjuka terrordöd. Attentatet hade ju enligt SD-företrädare som sade det alla andra tänkte aldrig hänt om inte vi hade släppt in muslimer i Sverige. Utan islamisering så hade inte Anders Behring Breivik slaktat unga socialdemokrater, alltså är det en av världsreligionernas fel att det slog slint i den blonda norrmannens huvud.

Vi som inte är Sverigedemokrater vet redan vad de tycker, det handlar mindre om förutfattade meningar än om insikter förvärvade genom att lyssna och lära vad det nyaste riksdagspartiet står för. Så när Björn Söder i sin roll som partisekreterare nu inför en intern censur i sin partiorganisation så är han försent ute. Det kanske inte blir några fler spontaniteter och öppenhjärtiga avsiktsförklaringar a la Bylund eller Ekeroth framöver. Mediadrevet kommer kanske inte att kunna drivas med Sverigedemokraters twittrande, bloggande eller kommenterande som drivmedel framöver. Men trots att Björn Söder nu inför censur i sitt parti så vet vi vad Björn Söder tycker, när han i spåren av Utöya tycker mer synd om sitt parti än om offren när den strålkastarkägla som tändes av Anders Behring Breivik hamnade just på - Sverigedemokraterna.

"Anständighetens gräns är med råge passerad" skrev Söder på partiets hemsida och visst var det så. Men här handlade det inte om det vidrigt oanständiga som Anders Behring Breivik hade gjort, när han passerade alla gränser och när ledande företrädare i Söders parti skyllde på islamiseringen. Nej, här handlade den gränsöverskridande oanständigheten om medias och politiska motståndares vilja att lyfta fram sådant som faktiskt hade skrivits och sagts av folk med samma medlemskort i plånboken som Björn Söder. Partisekreterare Söder svarar nu med att införa censur i sitt parti, där medlemmarna inte längre får skriva det de tänker och tycker...

Sverigedemokraterna är inte ett parti som alla andra, långtifrån. Ett parti som alla andra hade inte behövt införa censur. Ett parti som alla andra hade inte gapat om orättvisa när man själva band riset till sin egen rygg.

Apropå orättvisa och rättvisa, börjar det inte bli lite molnigt borta vid horisonten nu? Vågar man hoppas på lokala skurar över Västertorp runt 12-13-tiden...?

Länkar: DNExpr
Bloggar: Röda Berget

3 kommentarer:

Lennart L sa...

Måhända har SD tagit över stafettpinnen (piskan) från Moderaterna?

Politikerna i Vellinge har under 25 år vägrat att ta emot flyktingar, men helt plötsligt ändrades deras inställning.
Officiellt hävdar Vellinges starke man, Göran Holm(M), att det var ett självständigt beslut.
Men inofficiellt erkänner han att: ”Det var ju under piskan. Lokalpolitikerna tvingades av den moderata partitoppen. Hade vi inte skrivit på ett avtal om att ta emot 3-5 flyktingbarn så hade vi fått en lagstiftning som hade sagt att vi skulle ta emot 30-50 flyktingar”.

Alexander sa...

Tokmoderaten

Kan du inte komma med några argument mot SD och deras politik?Det handlar ju bara om att förlöjliga och smutskasta,varför inte diskutera huvudfrågan,dvs den misslyckade invandringspolitiken?

Anders sa...

Tokmoderaten, får väl ändå ge dig
eloge för ett mycket bra inlägg om SD.