2011/08/29

VARFÖR BARA EID, WEIDERUD? YOM KIPPUR DÅ?


Carin Jämtin, Ibrahim Baylans efterträderska, konstaterade redan i maj helt riktigt att Sverige av idag är ett multikulturellt samhälle och att detta borde påverka hur vi som nation väljer vilka helgdagar som vi bör fira. Carin Jämtin, Tunnelbane-Butlerns urmoder, lanserade redan då idéen att vi som ett multikulturellt samhälle bör göra Ramadans klimax Eid al-fitr till en ny helgdag, utan att för den skull skaffa oss fler helgdagar. Politik handlar om att prioritera, men frågan är vad Carin Jämtin då ville och skulle prioritera bort?

Jämtin pudlade, men idag kliver en annan sosse av rang fram i ljuser och tycker att Eid al-fitr naturligtvis skall bli en nationell helgdag i Sverige. Broderskaparen Peter Weiderud dammar av ett gammalt Jämtin-förlsag på samma sätt som jag nu dammar av och modifierar ett gammalt inlägg från tiden då det var Jämtin som propagerade. Samma populister då som nu, utan en tanke på det orättvisa med att bara lyfta fram en världsreligions helgfirande medan man trycker tillbaka alla andra lite djupare ner i almanackan. Visst, Weiderud nämnar sabbaten och högskoleproven - men är helt tyst om att även Yom Kippur kanske skulle passa som en svensk nationell helgdag.

Weideruds utspel fick igång Sverigedemokraternas tänkare Björn Söder och Kent Ekeroth på Twitter tämligen omgående med varningsrop om islamisering. Jag tycker att Weiderud är helt fel ute, men av helt andra skäl än SD-folket. Jag tänker på rättvisa. Björn Söder och Kent Ekeroth spelar på rädsla...

Jag tycker nämligen att det luktar diskriminering lång väg när Weiderud precis som Jämtin före honom bara väljer ut en muslimsk helgdag som en ny multikulturell helgdag. Varför inte också lansera att vi i detta land bör göra det hinduiska firandet av det godas seger över det onda -Vijayadashami - den 17 oktober till ny helgdag? Är de hinduiska högtiderna i Weideruds värld mindre värda än de muslimska? Eller kan det bero på att Peter Weiderud ser Alliansen som ond och socialdemokratin som god när jag tycker tvärtom och att det därmed är svårt att veta vad man firar - egentligen?

Om nu Eid al-fitr skall lanseras som ny helgdag, varför inte göra den judiska helgdagen Yom Kippur till ny svensk helgdag? Eller varför inte buddisternas Vesak-firande? Peter Weiderud väljer fel väg när han väljer att markera att en annan världsreligion - vid sidan av vår tidigare statsreligion - har företräde mot alla de andra. Weiderud ser bara till antalet utövare i siffror, inte till att det finns andra människor som har precis lika stor rätt som muslimerna att fira sina högtider.

Men låt oss ändå ta Peter Weideruds diskriminerande tankegångar på allvar, och fokusera på vilken dag som vi bör av-helgifiera för att skapa utrymme för Eid al-fitr-dagen som röd dag i våra almanackor. Vilken dag bör isåfall strykas till förmån för Eid? Vilken helgdag tänkte Weiderud på när han åter-lanserade Jämtins gamla idé som sin nya idé och samtidigt konstaterar att vi inte kan ha fler helgdagar än idag?

Är det midsommardagen som skall bort som helgdag och därmed även aftonen innan? Är det nationaldagen som återigen skall förpassas till att bara vara en helt vanlig dag? Annandag jul, juldagen? Varför inte långfredagen eller annandag påsk, eller Kristi Himmelfärd...?

Själv vet jag vilken dag som jag utan problem skulle kunna plocka bort för att Peter Weiderud och Carin Jämtin skulle få Eid al-fitr till ny helgdag - och det är naturligtvis Första Maj. Varför ha en helgdag för arbetarrörelsen, men inte en dag för tjänstemännen eller cheferna? Varför en helgdag när de partier som säger sig stå för arbetarnas väl och ve skall få manifestera sina politiska slagord medan de partier som i handling istället för ord står upp för de arbetande massorna inte har någon egen dag?

Är det rättvisa? Är det verkligen vettigt att ha en helgdag för att några promille av svenskarna skall få marschera under sina röda fanor, trallandes sånger med budskap från en klasskamp som måhända var aktuell för 100 år sedan men som idag bara känns otidsenliga? Varför i hela världen har vi egentligen kvar Första Maj som helgdag? Det är ju helt sjukt egentligen.

Men låt oss vara givmilda, ge oss alla en extra semesterdag att ta ut. Då kan sossen eller kommunisten ta ut sin för att lyssna på ett tal medan fanorna smattrar, då kan muslimen fira Eid al-fitr genom att vara ledig, hinduen Vijayadashami, buddisten Vesak, juden Yom Kippur och jag kan fira Saku-dagen någon gång i oktober för att fira det estniska bryggeriets födelse.

Då kan vi möjligtvis, till höga kostnader, uppnå någon form av rättvisa istället för den orättvisa som Carin Jämtin stod upp för och som Weideud står för idag. För innan sossarna har ett färdigt förslag på vilken helgdag som skall plockas bort för att vi skall få ledigt på Eid al-fitr så bör de vara tysta och hålla populismen inom sig...

Länkar: SvD
Bloggar:

7 kommentarer:

Anonym sa...

"Jag tänker på rättvisa. Björn Söder och Kent Ekeroth spelar på rädsla...??"

Fegt av dig din gummirygg!!

(M)icke.

Pebert23 sa...

Erfarenhet har lärt mig att det alltid är klokt att låta de spontana reaktionerna sova över natten! Sedan läser man det som upprört en gång till - och kanske ytterligare en gång efter några timmar...
Även jag reagerade negativt - inte minst utgående från rubriksättningen! MEN - helt i slutet kom ett förslag som är värt att begrunda!!! Det finns faktiskt många länder som har en pragmatisk syn på samverkan mellan flera kulturer. Bland annat Spanine - också idag - där t.ex. kristna, muslimer och judar på många orter samsades om kyrkorna eftersom de hade olika "söndagar"! Om man kunde på 1400-talet så bör väl också vi kunna!

Anonym sa...

Välformulerat och logiskt.
Svårare än så behöver det inte vara.

Anonym sa...

Det är endast röstfiske! Sverige är protestanskiskt och skall endast fira de helgdagararna. Dom andra får ta ut semester eller flytta tillbaka till respektive land. Då kan dom fira sina helgdagar bäst dom vill.

Detta gäller katoliker, muslimer, buddister, judar och alla andra religioner.

Väljer dom Sverige som hemland är det bara att anpassa sig, precis som jag måste anpassa mig till deras hemländer om jag flyttar dit.

Det här är ett dj-vla oskick att svenskarna bara ska bocka och buga inför andra nationaliteter och religioner och inte ta vara på sin egen identitet.

Dom får gärna ha sina seder och bruk, men varför skall jag anpassa mig efter dom. Det här är mitt hemland!

/bevare mig väl

Lars Cromander sa...

Klassiskt röstfiskeri där sossarna försöker krypa för en större etnisk grupp. Man drar sig direkt till minnet Mona Sahlin med hennes pinsamma kommentar om våra "tråkiga svenska högtider".

Det var ju klädsamt att Weiderud åtminstone nämner andra religioner. Men hur det rent praktiskt skulle gå till verkar han inte ha reflekterat över. Var drar man gränsen? Är Pastafarism också en religion? Scientologerna?

Anna sa...

Bra inlägg!

Anonym sa...

Kampen hårdnar om dom nya väljarna.

Moderaterna backar från Kyrkan för att bereda plats för den nya religionens väljare.

Sossarna kontrar direkt med nya helgdagar för att försöka få tillbaka samma väljare.

Det verkar mest som Svensk höst, nu när Våren kommit till Libyen, enligt vissa uttolkare av vad som sker.
Medan andra ser ett nattmörker sänka sig över Libyen, Egypten mm