2011/08/24

DE NYA SOSSARNA - SOCIAL POPULISM...


Det är något med socialdemokrater i ledande befattningar, kontroversiella frågor och sambandet med hur länge den ledande sossen tänker att leva. Häromdagen var sossarnas skugga till Anders Borg - Tommy Waidelich - ute och formulerade de nya sossarnas syn på Euron. Sambandet fanns där när omprövningens timme hade kommit - utan djupare diskussioner, utan kongressbeslut eller rådslagande. I Tommy Waidelichs värld så är euron körd som svensk valuta så länge han lever.

"Som jag kan överblicka, under överskådlig tid, är det inte aktuellt" - att införa euron, berättar Tommy Waidelich och följer upp med defintionen på vad som är överskådlig tid i postiljonens sinnesvärld. "För mig är det min livstid, min generation. Så länge som jag är beslutsfattare."

I sakfrågan har jag naturligtvis ingenting emot att Tommy Waidelich tänker sätta käppar i hjulen för euron så länge han lever och kanske till och med med en riktig käpp på ålderns höst. Själv har jag gått från ivrig påhejare till en stark skeptiker, och idag tackar jag den del av befolkningen som röstade nej när jag röstade ja. Där euron på den tiden verkade vara en bra idé i mina ögon så är den i dag föga tilltalande - men vad säger att det är ett statiskt tillstånd som kommer att vara under hela Tommy Waidelichs och vår gemensamma generations livstid...?

Tommy Waidelich säger det han och mäster Håkan tror att folket vill höra här och nu, och folket vill höra "Nej till Euron!" i spåren av Greklands krisande, Portugals och Irlands ökenvandrande och ett halvdussin EU-länder i den monetära unionen som visar att de inte alls har gått i samma skola som de sjukligt ansvarstagande herrarna Borg och Reinfeldt. Att socialdemokratin har ett kongressbeslut om att kämpa för att euron skall bli svensk valuta skiter Waidelich i. Interndemokratin är satt på undantag när Waidelich går i  mäster Håkans fotspår och utvecklar sina populistiska sidor.

Att jag sedan håller med Waidelich i sakfrågan har mindre med saken att göra - Waidelich är ekonomiskpolitisk talesman för ett parti som formellt sett inte alls tycker som honom, Waidelich är den sossarna vill göra till finansminister. Waidelich kan tycka vad han vill om euron och sitt framtida liv, frågan är om det var så klokt att redan nu berätta vad kongressombuden skall tycka när eller om frågan dyker upp igen?

"Det finns idag många tecken på att ett svenskt medlemskap i Euro-samarbetet är en fråga som ligger långt bort i tiden. Vi bör analysera, kanske även ompröva och omformulera partiets inställning i denna fråga framöver - men det är en fråga för den kongress som en gång har beslutat att vi socialdemokrater skall jobba för att en svensk anslutning till den gemensamma europeiska valutan som är i gungning just nu." Så kunde han ha sagt, luftandes sin skepsis samtidigt som han inte gick i förväg när det kom till formalia.

Mona Sahlin sade flera gånger ungefär samma sak som Waidelich i en annan fråga - om NATO. "Så länge jag lever ser jag inte att Sverige ska vara medlem i NATO" sade Mona under sin tid som Håkan Juholts företrädare. Att Mona Sahlin då formulerade sitt partis framtida politik för all framtid i en fråga där hon inte längre har en möjlighet att vara med och tycka till är väl en sak, men Mona körde iallafall inte över partikongressen när hon gav sina livstidslöften. Mona sade faktiskt det som partiet tyckte och tycker - att NATO är något eller några som symboliserar ondskan och som Sverige aldrig någonsin, någongång eller någonstans skall ligga sked med. Waidelich säger det partiets medlemmar förmodligen tycker och det folket vill höra men det är faktiskt inte det partiets åsikt han ventilerar - ännu iallafall...

Länkar: AB
Bloggar: Böhlmark, Västros

2 kommentarer:

Hans Odeberg sa...

Helt off topic, men är det bara jag som tänker på William Shatner när jag ser Waidelich?

Anonym sa...

Ser ut som Åsanisse och Klabbarparn
tycker jag