2011/08/20

REINFELDTS TAL. STRANDVIK, GUSTAFSBERG - "VARJE GÅNG DU MÖTER MIN BLICK..."


Den rödfärgade bloggaren Sebastian Stenholm använder sig av en text framgnydd av Jocke Berg i Kent från min födelsestad Eskilstuna när han recenserar statsminister Reinfeldts sommartal i något som mest liknade höst. "Ingenting, sen kom ingenting och sen kom ingenting" och jag tänker på tunga synthslingor och inte på ett sommartal vid Strandvik, Gustavsberg, Värmdö...

Efter Almedalen i somras var jag besviken på Reinfeldts tal som var 40.000 miljarder gånger sämre än det tal hon trots vädret höll runt lunchtid dag som ovan. Alltså var dagens sommartal 40.000 miljarder gånger bättre än talet för en och en halv månad sedan i solskenet på Gotland, och detta trots att vädret på Gotland var ungefär 40.000 miljardet gånger bättre än i Gustavsberg denna dag. Idag är jag inte alls lika besviken, och herrarna i Netroots ledarskikt lär förmodligen såga mig vid fotknölarna för att jag för en gångs skull inte kräks offentligt på en ledare som i Almedalen var 40.000 miljarder gånger sämre än han var idag.

De röda bloggarna förväntar sig att jag alltid skall klaga, medan de själva aldrig kan ta en ton av kritik mot mäster Juholt i sina käftar. För precis så kommer vi kunna läsa deras alster vid 14-tiden imorgon. Den fullfjädrade retorikern, visionären, ideologen, myten, mannen, legenden Håkan Juholt som bara sade det som behövde sägas för att uppnå en masspsykos i en parklek i Västertorp. Själv skall jag gnälla på Reinfeldt bara för att jag är gnällspik och en så öppenhjärtig kritiker som faktiskt kan tycka att min ledare kan vara dålig till och från ibland...

I Almedalen var Reinfeldt usel, 40.000 miljarder gånger sämre än idag, om jag får tycka till. Idag sade Reinfeldt det han kunde säga inför en höst som var här vädermässigt redan vid lunchtid. Ingen vet vad som väntar, och det som i värsta fall blir en kris med orkanstyrka kan om vi har tur bara bli en storm som vi överlever med bara några blåmärken. Reinfeldt sade det han kunde säga om en framtid som idag är mer oförutsägbar än den var när vi samlades i Almedalen.

Det handlade om att ansvar, om att göra sitt yttersta för att ta Sverige genom ännu en kris under alliansen tid vid rodret. Det handlade inte om löften som kan bli tomma ord, det handlade inte om att strö pengar åt vänster och ännu mer åt vänster. Det handlade om att pinka in ett revir som redan är inpinkat - där Alliansen är Spara och där Juholt är Slösa. Det handlade om att visa att vi tar ansvar för nuet, inte dået...

Jag var inte där, jag fick lyssna på talet över nätet men känslan var nästan densamma som när jag satt bara några meter från statsministern med de överfuktiga ögonen på Kägelbanan uppe vid Mosebacke under valrörelsens första trevande dagar förra sommaren. Det var då jag såg en storhet som jag alldeles för sällan har fått se, det var då jag kände ungefär som i Kent-låten "Varje gång du möter min blick..."

"...Och varje gång du möter min blick
blir min värld en aning större
Varje gång du möter min blick
hör jag ditt hjärta ge mig blod

Varje gång du möter min blick
går en störning genom ljuset
Varje gång du möter min blick
så vet jag vem jag är."

Förmodligen vänder det sig i magen på de nätrötter som har satt mig på pidestal och som alltid förväntar sig att jag skall såga en statsminister som till och från blir äckligt självgod och snarlik sin företrädare. Men idag höll han det tal han kunde hålla, precis ett sådant tal som jag ville höra just idag, helst på plats men som en nödlösning framför datorn och Nyheternas direktsändning. 

Det var ett tal som låg rätt i tiden, men som kanske kunde ha innehållit en liten antydan om vad - förrutom ett femte jobbskatteavdrag - som väntar bortom krisen. Det var ett tal som var 40.000 miljarder bättre än i Almedalen, och till skillnad mot det sommartal som kommer att hållas imorgon var kliniskt rent från populism... 

Länkar: SvD1, SvD2, SvD3, DN, Expr1, Expr2,

5 kommentarer:

Anders sa...

Jag tycker också att talet var perfekt i den meningen att Reinfeldt än en gång visar upp ett platt och robotlikt tal, hylla Maud
ska han givetvis göra, hon har krattat gången för honom genom
sin totalt självutplånande politik. Restaurangmomsen ger i bästa fall 3-4000 jobb till en
kostnad av 1-2 miljoner per anställd. Din uppbragdhet för slöseri med skattemedel gäller tydligen inte här. Skulle bli
förvånad om verkligheten ens ger
3-400 jobb. Så Reinfeldt fortsätt
i den stilen så har vi förhoppningsvis en ny regering 2014

Anders sa...

Vår ungdomsarbetslöshet på 23% är 2-3% högre än Europasnittet, ska allt skyllas på tidigare/nuvarande/framtida finanskriser. Regeringens jobbpolitik har havererat.

ProfessorPelotard sa...

Off Topic:

Tokmoderaten! Vad jag förstår känner Du mycket för Estland. Jag får gratulera till tjugoårsjubiléet, men tyvärr måste jag också skicka ett varningens ord. Utrikesministern skriver på sin blogg:

"Den estniska ekonomin växer just nu snabbast av alla i EU, och med Euron som årsskiftet ]sic!] känner man en ny tillförsikt.
Grekland verkar ligga mycket långt borta."

Ja, kanske Grekland men inte nödvändigtvis Spanien: Läs och begrunda:

Estonia’s Now-You-See-Me Now-You-Don’t Inflation Rate

Is The Risk Accompanying Estonia’s Eurozone Membership Really So Low?

Det här citatet får håren att resa sig i nacken på mig och någonstans i bakgrunden hör jag melodin till den gamla krigsslagdängan "Where have all the flowers gone" (med refrängen "when will they ever learn") gnolas. :

Jean-Claude Trichet also took advantage of his visit to stress that Estonia must remain “alert” on price developments and take “forceful” action to stem inflation after joining the euro-region economy. But, understandably, Prime Minister Andrus Andrip replied that Estonia is now going to have relatively “few tools” to control price increases.

Hans Odeberg sa...

Anders: en intressant vinkel på verkligheten, när det kallas 'slöseri med skattemedel' att låta folk behålla sina pengar istället för att dra in dem i skatt.

Slöseri med skattemedel är för mig när staten drar in pengar i skatt, och sen spenderar det på något fullständigt meningslöst.

Anders sa...

Hans, slöseri är att inte använda
5 miljarder på ett bättre sätt,
t ex till skolan(fp) eller sänka
skatten för våra pensionärer(kd).
Men du kan väl alltid hoppas på att
"dagens rätt" blir billigare!