2010/04/11

SATSNING ELLER OMFÖRDELNING...?


Under min tid i kronans tjänst så var det klart definierat, Sverige frontlinje mot fienden i öster var tvungen att dras mitt i Östersjön. De förband som skulle se till att ett eventuellt angrepp på Sverige skulle bli en alltför dyrbar historia för rödingarna var den Första flygeskadern och vårt gedigna ubåtsvapen.

Första Flygeskadern är numera historia, av en numerär på cirka 400 moderna stridsflygplan år 1988-90 återstår i dag ett avskalat flygvapen om totalt 100 JAS-39 Gripen. Förvisso starkare än grannländernas flygvapen om man bara tittar på siffror, men tittar man på flygtid och övningsverksamhet så tornar en bild upp som gör verkligheten lite mindre tilltalande. Första flygeskadern, med de ack så imponerande AJ-37 Viggen, bestod bara den av fler flygplan än dagens svenska flygvapen. Det var då, nu är nu...

Det är lätt att som försvarsvän drömma sig tillbaka till en tid då försvaret faktiskt hade en stabiliserande inverkan på vår del av världen, men det var då och nu är nu. Mindre, smalare och vassare - ett insatsförsvar som kan verka här och nu talas det ofta om från ministrar och försvarsledning. Vassare, visst - men samtidigt så mycket mindre och smalare att uthållighet och förmåga att verka under längre tid än några dagar bara måste anses vara en önskedröm.

Häromdagen var Tolgfors ute och lovade nya helikoptrar till försvaret, ett köp från hyllan för direkt leverans. Bra nyheter, om man nu visste att köpet inte skulle påverka ett redan anorektiskt försvar med neddragningar på andra system eller uppskjutna satsningar på andra trängande behov. Vågar man hoppas på en satsning som innebär ett resurstillskott? Knappast, eftersom Försvarsmakten genom att skita i att öva och genom att dra åt svängremmen så att inte ens ÖB och Högkvarteret kunde andas normalt lyckades spara 2.5 miljarder till staten. Man har visat att det kan kosta mindre, genom att ge avkall på det som förväntas av ett försvar - att man övar för det otänkbara. Kan man spara behöver man inte mer enligt alla finansministrar som helst av allt ser försvaret som en budgetregulator.

Nu handlar det om två nya u-båtar. Bra nyheter, om man nu visste att satsningen på dessa spjutspetsar i Försvaret inte skulle påverka ett redan anorektiskt försvar med neddragningar på andra system eller uppskjutna satsningar på andra trängande behov. Jag väntar således med att jubla till den dagen då jag ser att satsningarna verkligen innebär ett lyft för den totala försvarsförmågan och inte bara är att betrakta som kosmetik för att lura en synsvag Ivan.

För övrigt så tycker jag att två nya och två inte lika nya u-båtar är lite i tunnaste laget för Sverige med den kust vi har och med tanke på den utveckling som de flesta ser i Östersjö-regionen men som inte oroar någon i regeringen. Sänk en och 25% är väck, sänk två och hälften är borta. Under min tid i kronans tjänst hade vi 12 u-båtar, av högsta klass på den tiden. Ett dussin u-båtar gav uthållighet att verka länge över stora ytor, men det var då och nu är nu...

Ambitionsnivån är annorlunda och lägre, tiderna helt andra. Men ett land som betraktar sig som rikt och välutvecklat borde ha ett välutvecklat och välbalanserat försvar - för vår egen skull och för att verka stabiliserande i vår del av världen.

2 kommentarer:

Ulmerkotten sa...

När jag gjorde lumpen på 70-talet invaggades man i att Sverige hade ett bra försvar. Redan då var det ett skämt. Utrustningen var gammal, sliten och teknologin utdaterad. Vi hade stridsvagnar som var ritade på 40-talet, kpistar som var lika gamla, och gammalt skit helt enkelt.

Situationen idag är uppenbarligen densamma, men värre. Man har lagt ner förband, blivit av med personal, och försöker snacka sig ur situationen. Nu behöver man alltså ersätta några ubåtar som är färdiga för skroten, och det blåser Tolgfors upp som en förbättring av försvaret.

Vad är nytt i att man måste ersätta utsliten och utdaterad materiel och teknologi? Ingen!

Mitt förslag är att man totalt stoppar invandringen till detta land i ett antal år, dels för att Sverige redan har problem med förd politik, för att det har kostat oss för mycket, samt för att en mycket liten del av de som kommer till detta land verkligen är flyktingar.
Varje hitsmugglat s.k. ensamkommande flyktingbarn kostar minst 1.2 miljoner per år. Nu var det 2250 som kom bara 2009, alltså till en kostnad av knappt 3 miljarder. 2010 räknar man med 3000, och migrationsminister Billström gör inte ett skit åt saken.

Tror faen att det inte finns pengar till försvaret med en sådan migrationsminister.

Unknown sa...

Vad skönt att det finns en expert bland oss som förstår försvarsmakten väldigt mycket bättre en alla vi andra.

Det känns som om du med din kommentar försöker lägga skulden av att invasionsförsvaret blivit avskaffat på invandringen.

Men vet du vad?

Försvaret har fått en ny inriktning, och vad man anser om denna är en annan diskussion.

På glada 60-70 talet så fungerade invasionsförsvaret på ett föredömligt sätt, Sverige hade då den 3:e största flygstridskraften i VÄRLDEN.

Har du deltagit i en REP-övning? Hur lång tid tog det att byta från civil materiel till militär och vara ute och gruppera i skogen? Svarar du med 48 timmar så var ni förbi systemet och handlade dessutom.

Sverige hade och har fortfarande en av världens främsta stridsmakter, även om vi numera är i numerär underkant.