2010/04/27

"TOBLERONEPOLITIK"...


Enligt ögonvittnen som rätt nyligen passerade Thomas Östros arbetsrum på Riksdagen så kan man nu se hur fradgan börjar tränga ut ur rummet, genom springorna runt fönster och dörrar. Inifrån hörs ett våldsamt gapande om "Minns Kossackvalet!" och "Den kristna högern håller i dyngstacken!" på en sådan volym att just Östros version av Bergsprängartango från jobbkongressen i Älvsjö mer liknar en vänlig viskning. Östros är vred, Östros är väldigt, väldigt vred - Östros är rent av galen av ilska och orsaken heter Mats Odell.

Mats Odell yppade några väl valda ord inför några journalister om hur just han såg på de senaste dagarnas gyllene lavin från det grönröda gänget där guld och gröna skogar utlovas till allt och alla. Inte händer det ofta, att de lyckas vara lite skojiga, våra rikspolitiker och folkvalda men just där och just då så blev Mats Odell odödlig i mina ögon. "- Det är ren Tobleronepolitik. Man tar det på kortet och skickar fakturan till svenska folket." - slut citat.

Thomas Östros fräser och gapar som den galning han till och från verkar vara, väl medveten om att det Mats Odell just gjort är att väva in en historisk tillbakablick i den nutida politiken. Den historiska tillbakablicken är sann, och av vad jag förstått en plågsam sanning för de som av någon anledning kallar sig socialdemokrater. Man kan ju tycka att Mats Odell borde låta gamla dumheter stanna kvar i dåtiden, att han minsann skulle har mer empati för stackars Mona som nu är en helt annan människa. Mona Sahlin som partiordförande har ju faktiskt folk som ser till att den Sahlinska lönen räcker till både mat, husrum, andra räkningar och kanske någon Toblerone för att sätta guldkant på tillvaron. Det är ju viktigt med guldkant i ett land som nu är så kallt, där kalla händer styr och där stupstocken står utanför varje Arbetsförmedling och lokalt Försäkringskassekontor...

Thomas Östros primalskriker med oförrätten framför ögonen, Mats Odell sitter säkert och undrar hur sanningen kunde vara så kontroversiell. Med bilderna från det ukrainska parlamentet på näthinnan så undrar jag när vi kommer dithän, blir det innan Riksdagen stänger för sommaren i väntan på valet, i Almedalen eller vid Riksmötets högtidliga öppnande? Slagsmål, ägg och handgripligheter steget från hätska verbala utfall till knytnäven är sällan för långt. När Östros stör sig på att Odell berättar om ett kapitel i oppositionsledarens liv som partiet helst vill glömma så borde han ju mellan primalskriken ändå fundera över hur passande det är att kalla motståndarna för stupstocks-vurmare och kallhjärtade? Var finns sanningen i de påhoppen annat än i sossarnas egen basala retorikkurs?

"- Jag begär att Mats Odell ber om ursäkt. Han uttalar sig som den kristna högern i USA. Så här uppför man sig inte. Han borde skämmas!
- Detta är ett grovt övertramp som inte passar i svensk politik.
- Det här är början på en smutskastningskampanj som vi inte sett maken till sedan Kosackvalet.
- Det är dags för sans och vett bland de borgerliga. Finns det ingen av partiledarna som står upp för moral och ser till att man slutar med detta?"

Thomas Östros pratar på som om det vore lögner som kastats över Rörelsen, när han vet att Mats Odell håller sig till det som man kan hitta i den politiska historieboken. Men är det smaklöst av Odell att gräva i nutidshistorieboken? Kanske det, förmodligen även så. Paul Ronge tycker ju uppenbarligen att det är ett lågvattenmärke i den politiska pajkastningen om man ögnar igenom Expressens kommentarer.

Men likväl så tycker iallafall jag att det är rätt så skoj när känslorna tar över - men jag är ju som jag är, smaklös. Thomas Östros är dessutom övertygad om att Alliansledarna gemensamt har "skickat ut Mats Odell att hålla i dyngstacken". Jaha? Måste allt vara så toppstyrt? Jag tror det inte, jag tror att det var politiskt fribajsande i den högre skolan. Befriande, lågt och faktiskt nyheten som gjorde den här dagen...

10 kommentarer:

Unknown sa...

Borde nämnts att Paul Ronge jobbat som politisk reporter på socialdemokraternas tidningskoncern A-Pressen.

fredrikk16 sa...

Mats Odell sa bara sanningen. Det är inget personangrepp som en del nu försöker göra det till. Den här överenskommelsen saknar precis som vanligt finansiering. Det är rena luftslott om man ser det till finansiering som Sahlin och Co. kommer med. Det är mångmiljard utspel i princip varje dag. Var är pengarna Sahlin?

TheArchitect sa...

Tycker analogin med Toblerone-affären är helt korrekt. Sen ska väl ingen förvånas över att ett gäng statsvetare och medie-analytiker med sosse-stämpel tycker att det här är ett "lågvattenmärke".... Bästa sättet att besvara den här kritiken är väl att motbevisa liknelsen genom att klargöra var i h-vete pengarna ska komma ifrån...

Anonym sa...

Begå brott mot utlänningslagen genom att anlita illegal arbetskraft, det gör vi (Statsminister - Fredrik Reinfeld)

Begå narkotikabrott genom att röka marijuana, det gör vi (Finansminister - Anders Borg)

Var aktiv förespråkare och lobbist för att blodbadet i Irak skall bli verklighet, det var vi (Utrikesminister - Carl Bildt - Irakkriget)

Begå skattebrott genom att betala ut svarta löner på minst 68000 kr, det gör vi (Statssekreterare - Nicola Clase)

Använd ditt riksdagskort till privata inköp, det gör vi (Migrationsminister - Tobias Billström)

Begå skattebrott genom att anlita svart städhjälp, det gör vi (Finansminister - Anders Borg)

Begå grova skattebrott genom att gömma din förmögenhet i skatteparadiset Jersey, det gör vi (Handelsminister - Maria Borelius)

Betala ingen TV licens på 16 år men tacka gärna ja till jobbet som kulturminister med ansvar för SVT, det gör vi (Kulturminister - Cecilia Stegö)

Begå skattebrott genom att anlita svart barnomsorg, det gör vi (Finansminister - Anders Borg)

Bli miljonär på Irakkriget genom fonder och aktier i den amerikanska vapenindistrin, det blir vi (Utrikesminister - Carl Bildt)

Begå narkotikabrott genom att röka hasch, det gör vi (Arbetsmarknadsminister - Sven Otto Littorin)

Begå flera olika typer av brott genom svartbyggen och buggfusk, det gör vi (Handelsminister - Ewa Björling)

Begå mutbrott och bli utredd av Sveriges Riksenhet för korruption, det gör vi (Utrikesminister - Carl Bildt)

Begå brott mot svenskt kollektivavtal genom att använda lågavlönad hemhjälp, det gör vi (Statsminister - Fredrik Reinfeld)

Köp en falsk magisterutbildning på internet och lägg den i din CV, det gör vi (Arbetsmarknadsminister - Sven Otto Littorin)

Begå skattebrott genom att anlita svart arbetskraft, det gör vi; Statsminister - Fredrik Reinfeld, Finansminister - Anders Borg,Statssekreterare - Nicola Clase, Regeringförhandlare - Carl Cederschiöld, Kulturminister - Cecilia Stegö Chilò, Handelsminister - Ewa Björling, fd. Handelsminister - Maria Borelius, 67% av våra Stadssekreterare.

Låt er statsminister gå ut offentligt med att det är citat: “acceptabelt” att begå skattebrott genom att alita svarta arbetskraft. Det gör vi!

Björn sa...

Den enda galning som finns är Mats Odell, en självgod men fullständigt inkompetent kådis som förskingrat svenska folkets tillgångar samtidigt som han berikat sig själv och sina polare. Han sitter dessutom i en regering som har som hobby att lägga ogenomtänkta förslag som i de flesta fall måste tas tillbaka eller åtminstone omarbetas kraftigt. En regering som stiftar lagar som lagrådet beskriver som brott mot grundlagen.

kimpa sa...

Thomas Östrso påminner mig om matadoreni tjuren ferdinand,när ferdinand inte ville stångas & fajtas som de ville. nu saknar östros hår & slita av.

Unknown sa...

Beklämmande att se Östros spelade upprördhet. Hans parti har svartmålning, smutskastning och förenklingar som främsta politiska vapen. Nån som kan ge mig några S-citat från när Alliansen var i blåsväder med TGV-licenser och annat. Vore skönt att kunna täppa till käften på socialisterna och visa vilka som är värst.

Unknown sa...

Det är väl uppenbart att "tobleronepolitik" är ett nytt ord som någon pr-konsult snickrat ihop?

Jah Hollis sa...

Kosackvalet.
Så stavas det.
Om vi nu ska snacka debattnivå.
Och det ska bli, om uttrycket tillåts i sammanhanget, djävligt skönt när Odell och hans skenheliga filaduttkamrater åker ur riksdagen i höst.
Och du peo som vill "täppa till käften" på socialisterna. Lite längre till höger om Moderaterna och KDS finns det partier som vill täppa till käften på sina politiska motståndare. På riktigt.

Unknown sa...

Vi får väl se när vi närmar oss valet! Skulle inte förvåna mig om KD och Mats Odell kommer med generösa löften om att höja vårdnadsbidraget med flera 1000 kr per månad fastän vår statsskuld redan nu ökar.

Snacka om Tobleronepolitik då? Fast Odell kommer väl att säga att det är finansierat!!!! Fast statsskulden ökar lik förbaskat.

Fast det finns ju ytterligare en möjlighet förstås och det är att sälja av Sveriges tillgångar och använda dom pengarna. Dvs istället för att öka statsskulden, så minskar man på våra gemensamma tillgångar och låtsas som det regnar!