2010/10/29

ETT LITET LJUS I ETT KOMPAKT MEDIA-MÖRKER


Sällan har väl en opinionsundersökning betytt så mycket för ett sargat psyke som denna morgon. Jo, jag vet att just dessa opinionsundersökningar inte betyder någonting - att det är på valdagen som allt avgörs. Men lik förbannat så känns det riktigt j-vla skönt att det finns ett litet ljus i form av Synovates senaste alster när alla andra nattsvarta rubriker handlar om att jaga Sofia Arkelsten...

Synovate låter oss veta att Moderaterna aldrig någonsin har haft ett större stöd än just nu, eller kanske snarare då Synovate frågade sin panel. Mer än var tredje tillfrågad person säger sig ha förstått det här med politik när de säger "Moderaterna!". Hela 35.2 procent säger sig vara moderater, och det är ju lite mysigt att ta med sig ner i TV-soffan inför fredagsmyset, en pilsner och några nävar chips. Men samtidigt så gnager ju våra mindre vänners fortsatta Golgata-vandring, en promenad i uppförsbacke som både Kristdemokraterna och Centern tycks vara ute på.

Om våra vänner har det tungt så har även våra politiska huvudmotståndare ett veritabelt helvete just nu. Sossarna backar till 28.4 procent, och inte ens tillsammans med Ohlys vänsterpartister så når man upp till den volym som vi Moderater har jobbat oss upp till. I skuggan av det pågående drevet har man en groteskt stor kriskommission som ännu inte har börjat jobba för att hejda ett fritt fall i opinionen. Sossarna har det jobbigt, och inte undra på att deras fokus dessa dagar ligger på att fylla medias bensintankar med en mer bränsle i frågan om Arkelsten-affären.

Tittar man på eftervalsopinionen 2010 versus det som hände 2006 så ser man en tydlig skillnad. När valnatten 2006 var över, när den gamle Göran Persson aviserat sin avgång så slog opinionen över till sosseriets fördel nästan omgående. Två månader efter valet så hade sosseriet ökat från 35% till 40% samtidigt som Alliansen backade med 4 procentenheter. Trenden höll sedan i sig till den dagen då Sören Holmberg konstaterade att Alliansen var rökt.

Efter valet 2010 sitter den ännu mer förlorande sosse-partiledaren kvar, och den dåliga trenden verkar fortsätta och det rejält. Väljarna som hade flytt Göran Perssons styre vände åter så fort han berättade om sina planer att bli heltidsbonde på Öfvre Torp. När Mona Sahlin biter sig fast så fortsätter de desillusionerade sossarna som hittat en annan tillflyktsort att rota sig just där de hamnat.

Men som sagt, detta är bara en opinionsundersökning och inte den absoluta sanningen. Men trenderna är tydliga, det som 2006 var en vindkantring till oppositionens fördel redan på valnatten är en förstärkning för regeringsmakten 2010. Att det bara är en opinionsundersökning spelar i dessa dagar ingen som helst roll då jag måste söka efter varje litet ljus i mörkret som jag kan hitta. För att hitta kraft och ork att orka med att sitta bredvid ett drev som går efter en person som inte förtjänar att korsfästas offentligt så behövs nyheter som morgonens opinionssiffror. Tänk att några siffror som skulle kunna vara en högst normal kroppstempratur ger vibbar av en kokande värme. Trettiofem komma två, känns så bra något kan kännas just nu.

Länkar: DN
Bloggar: Peter Andersson, Kent,

1 kommentar:

magnus sa...

Ja, nu krävs ödmjukhet. Sitter på händerna (skriver detta med näsan) för att inte sträcka dem i luften jublande.

S+V 32.6 procent, alltså mindre än M. Kommer ihåg när S+V hade (iofs absurt) egen majoritet. 25 år sedan nånting...

Krävs nu stoisk ödmjukhe.. öosei#¤%"!#¤@£$@£4.. drrrrrrrrrrrrr dakaggagag @@@@@###¤? JAHOOOOOOO!!!