2010/10/14

SNUSET - EN FRÅGA OM FRIHET


Jag drömde att det var en fågel som viskade något i mitt öra, en öländsk snatterand närmare bestämt. Det viskades om snuset och om hur vår EU-parlamentariker Christoffer Fjellner, parlamentets hunk och framåtstråvare nu tog upp kampen för vårt svenska snus och möjligheterna för att få fler européer att gå över från cigaretter, cigariller och cigarrer till prillor.

Jag snusar inte och jag röker inte men lik förbannat så står jag bakom Christoffer Fjellner i denna fråga som egentligen inte alls handlar om missbruk eller beroende utan om frihet att få välja själv - oavsett var man bor eller vem man är. I dag diskrimineras det svenska snuset mot den internationella röktobaken i EU. Helt ologiskt egentligen då EU:s regelverk runt unionens inre marknad förbjuder handelshinder samtidigt som det så kallade tobaksdirektivet stipulerar att man skall utreda mindre skadliga tobaksprodukter...

I min värld är väl varken snus eller cigaretten hälsosam men snuset är trots allt bra mycket bättre. Det finns ju inget som heter passivt snusande, medan jag sett pubar i Prag förra veckan som var rökigare än smoggen i London en dag då inversionen slagit till. Det gick inte att gå in på pubarna utan att ha fått hosta upp lungorna en kvart senare, men så har ju inte de stackars EU-medborgarna i Tjeckien möjligheten att byta "nikotinleverantör" - från cigg till prilla. Är det rätt att det skall vara så?

Varför förvägras folk rätten att själv välja hur de skall missbruka och vad de skall bruka? Det handlar mindre om att snuset är förträffligt, det handlar mer om frihet. Det handlar mindre om att snuset är bra att ha innanför läppen, det handlar mer om att ingen annan blir lidande för att du tar dig friheten att fylla på kroppen med nikotin.

En gång har jag haft en prilla i munnen, och jag var då 13 år och hypernervös. Det slutade med att jag råkade svälja prillan i ren nervositet, och den vände upp i en kaskadspya tillsammans med lite magsaft och ett dussin mandarinklyftor som jag tryckt i mig lite tidigare. Min upplevelse av snusande var alltså allt annat än angenäm men vem är jag att sätta mig över andra människors val?

Vuxna människor, medvetna om riskerna med sin livsstil och sina laster skall ha rätt att välja vilken last man vill ha. När denna frihet att välja också medför att alla dessa folkhälsokufar slipper drabbas av frihetens biverkningar så är det ett steg i rätt riktning.

Står du upp för denna frihet och ambitionen att låta alla européer själv välja ifall de vill röka, snusa eller inte alls så titta till EU-parlamentariker Fjellners nya site, eusnus.se, och skriv under på namninsamlingen. Själv röker jag inte, själv snusar jag inte men så länge det finns folk som tar sig dessa friheter så måste vi stå upp för den minst skadliga "lasten" - snuset.

Häng på - stå upp för valfriheten - i Sverige, i EU och i världen! Stötta Christoffer Fjellners kamp i Europeans for Snus!
Länk: AB

Inga kommentarer: