2010/10/16

OM OÄNDLIG SORG OCH SOLIDARITET


Igår var de fyra, idag är de fem - de svenska soldater som stupat i ett gudsförgätet land långt bort från vår trygghet, i Afghanistan. Först av allt så är det ju den mest naturliga känslan att stå sida vid sida med de anhöriga när de sörjer, att känna med den stupades kollegor som måste fortsätta sitt gedigna arbete för ett alltför plågat folk i den svåra stund för att därefter fundera på vad våra svenska killar och tjejer i uniform faktiskt gör där borta, i Afghanistan.

Oavsett den sorg som de flesta av oss idag delar med anhöriga och kollegor så vet vi vad resultatet skulle bli ifall vi lämnade vår mission i Mazar-e-Sharif och drog hem till den trygghet vi kan njuta av, en trygghet afghanerna aldrig upplevt. Talibanerna skulle rulla ner för bergen som en mänsklig lavin, terror och religiös fanatism skulle leda afghanerna tillbaka till den tid då flickor inte släpptes ut, än mindre fick gå i skolan. Afghanerna skulle få uppleva ännu ett terrorvälde - ett terrorvälde som USA tillsammans med de mindre onda krafterna i Afghanistan slog ner medan dammet lade sig över de nedre delarna av Manhattan efter Al Qaidas "finest hour"...

Man kan ha sina synpunkter på hur Afghanistan fungerar under sin nya ledning, men oavsett vad man tycker om det afghanska valsystemet och president Karzais moral så är det ändå ett paradis jämfört med Talibanernas helvete. Det borde alla kunna se, bortsett från Ohly då som brukar föredra Irans tyranni framför Israels demokrati när han får välja.

Det är från Ohlys sida ropen hörs tydligast i denna sorgliga situation. Tidigare varumärken hos vänstergänget om internationell solidaritet och att stå upp för de svagaste har man sålt till oss på högerflanken. Det skriks om att vi svenskar skall dra hem illa kvickt, att vi skall lämna de som inget hellre vill än att vi stannar kvar där tills situationen är bättre eller att den egna militären klarar av att trycka tillbaka talibaner och terrorister. Vänstern visar sitt mest inhumana ansikte, ett plyte av ren och skär egoism där de anti-amerikanska känslorna man ständigt bär med sig gör att de inte kan tänka klart eller stå upp för solidariteten...

"Ytterligare en svensk soldat dödad i Afghanistan. Stoppa vansinnet som innebär att svenska ungdomar dödas för USA:s ockupation och meningslösa krig. I strid med folkrätten har USA ockuperat Afghanistan och tillsatt en valfuskande marionettregim i Kabul..." skriver Röda Malmö och jag undrar vilken världsbild som man ser när man blickar ut från ett rött Malmö?

"Det är fullständigt absurt att svenska soldater nu slåss sida vid sida med NATO och amerikanska soldater och under amerikanskt befäl, och bortsett från de mänskliga tragedierna som det innebär för anhöriga, kamrater och eventuella partners så kommer den stigande oron i Mazar-e-Sharif att skörda betydligt fler offer än dem som hittills offrats. Vi borde ha satsat på bistånd istället för att skicka soldater beväpnade till tänderna" skriver Jinge och tror att de allt annat än mysiga Talibanerna skulle respektera biståndsarbetare och hjälporganisationer...

Det som var fyra stupade svenska soldater igår blev idag fem, och hur den siffran ser ut i morgon, i övermorgon, om en månad eller ett halvår vet vi ingenting om även om vi hoppas att våra offer för afghanernas rätt att få leva ett tryggare liv stannar vid fem soldater. Om vi sticker med svansen mellan benen har dessa fem människor fått göra det yttersta offret till ingen som helst nytta. Kan världssamfundet däremot se till att Afghanistan kan se fram emot en ljusare framtid och inte en mörkare, så kan det kanske, möjligtvis eller eventuellt vara till någon tröst för de nära och kära som idag sörjer och behöver höra att vi står bredvid dem och delar deras sorg.

Länkar: SvD1, SvD2, SvD3, DN1, DN2, DN3, Expr1, Expr2, Expr3, AB1, AB2

6 kommentarer:

Unknown sa...

> Om vi sticker med svansen mellan benen har
> dessa fem människor fått göra det yttersta
> offret till ingen som helst nytta. Kan
> världssamfundet däremot se till att
> Afghanistan kan se fram emot en
> ljusare framtid och inte en mörkare,
> så kan det kanske, möjligtvis eller eventuellt
> vara till någon tröst för de nära och
> kära som idag sörjer och behöver

Skitsnack, Sverige är i Afghanistan för att hjälpa USA med olja, kanske vi får lite på köpet. Sovjet började strida där 1979, ingen har lyckats sedan dess. När smäller första bomben i Sverige? Vi går en ljus framtid till mötes...

fredrikk16 sa...

Den militära insatsen har misslyckats. Det är regeringen och försvarets ledning ansvariga för. Nu behövs en ny politik för Afghanistan med civilt bistånd. Man skapar inte demokrati med krig och våld. Sverige är inte i Afghanistan som en del av ett FN - uppdrag. Vi är där under Natoflagg.

Det är dessutom skandalöst att svensk trupp i Afghanistan inte kan få snabb livsavgörande sjukvård. Det tog 49 minuter innan de svenska soldaterna denna gång blev undsatta av en amerikansk helikopter. Då var det redan för länge sedan för sent att rädda den svenske soldaten som nu avled. Vem har ansvaret för det totala haveri det innebär att svenska soldater inte kan få akutsjukvård i Afghanistan?

Niklas sa...

@ J
Finns ingen olja i Afghanistan. Det är väl Irak du tänker på, men där finns o andra sidan inte Sverige.

I övrigt håller jag med Tokmoderaten, Afghanistan borde inte lämnas av väst för andra gången när vi lovat att ställa upp för dem. I Tyskland och Japan har USA fortfarande militär närvaro och de flesta inser inte att det tar lång tid att stabilisera och upprätta en demokrati, även om det givetvis kunde ha gjorts anningen bättre i Afghanistans fall.

TRIDENT sa...

Du missar en väldigt viktig sak...

Du och ditt parti har lyckats med konststycket att från senaste försvarsbeslutets något användbara försvarsmakt nu istället ge svenska folken en fullkomligt oanvändbar försvarsmakt. Tomhylsan och hästsvansen har på fyra år raserat försvarsmakten totalt - t.o.m. mer än vad 1925 års försvarsnedläggning åstadkom.

Varken "humorkuben"(läs högkvarteret) eller våra politiker verkar ha förstått att nu är det skarp verksamheten vi bedriver och insatsen är människoliv.

Den redan anorektiska organisationen ska krympas ytterligare och anslagen skäras ned från en redan låg nivå - och samtidigt med detta ska ett yrkesförsvar byggas upp.

Lägg sedan till högkvarterets totala oförmåga att utöva ledarskap - yrkets f.d. paradgren, och det faktum att man på fullt allvar tror att man ska kunna rekrytera soldater när man erbjuder en månadslön om 16 000kr!
Idagsläget är rekryteringsläget katastrofalt - inte ens NBG 11 har man lyckats fylla och ute på förbanden skrapas det i botten för att överhuvudtaget rekrytera någon alls. Prislappen för yrkesarmen är det ingen som vet än - men att det skulle bli billigare eller ens ge samma effekt för motsvarande peng som värnpliktssystemet kostade kan inte ens de största förespråkarna tro.

Försvarsmakten har haft sex år på sig att reglera villkoren för de anställda som ska kommenderas iväg på utlandstjänst - sex år! - men inget har hänt bortsett från sverkers semesterhälsning där det bara var att ta väskan eller skriva på ett in blanco kontrakt. Visst säger sverker att man ska ha minst 12 månader hemma mellan missionerna - men hur många missioner accepterar en anställd innan sinnet rinner över. Vissa personalkategorier är dessutom i princip så få att de med största sannolikhet kommer att drabbas av sverkers miniminivå.

Detta utan att Försvarsmakten vare sig betalar en anständig lön eller har en anständig försäkringslösning.

...och det mest patetiska är att läsa Tomhylsans kommentar till sverkers semesterhälsning - dvs det nya anställningsavtalet. Missnöjet ute i leden är gigantiskt - det är nog ingen som egentligen accepterar det sätt på vilket försvarsmakten kört över sina anställda, men alternativet arbetslöshet är det inte många som har råd med - därför skrev man!

Det är dags att se sanningen i vitögat och erkänna att dagens organisation är oanvändbar till allt annat än administration - där är vi världsmästare.

Den politiska nivån har inte begripit att vill man spela i elitserien så kostar det pengar och insatsen är människoliv. Sverker & Co i humorkuben har inte haft mod nog att ställa politikerna mot väggen och kräva de anslag verksamheten kräver - fullständigt ryggradslöst!

Både "helikopteraffären" och upphandlingen av AWW:n är skrämmande exempel på humorkubens totala oförståelse för vilken typ av verksamhet Försvarsmakten bedriver i Afghanistan och vilka insatserna är.

Jag hoppas att denna tragiska händelse tvingar fram ett avgörande - antingen rymmer vi med svansen mellan benen eller så avdelas de resurser som krävs.

Det finns inga andra alternativ!

Bulten i Bo sa...

Tidigare varumärken hos vänstergänget om internationell solidaritet och att stå upp för de svagaste har man sålt till oss på högerflanken.

Nja, i Afghanistanfallet så är det ju borgerligheten som plockat upp de gamla moskvakommunisternas argumentation om att utländska trupper är nödvändiga för att hjälpa afghanerna att skydda sig mot afghanerna.

Unknown sa...

Det finns otroliga mängder mineraler och olja i Afghanistan. Se exempelvis
http://www.reuters.com/article/idUSTRE67E0AA20100815
http://www.sydsvenskan.se/ekonomi/article1212925/Forsta-oljan-upp-i-norra-Afghanistan.html
http://www.gp.se/nyheter/varlden/1.433139-forsta-oljan-upp-i-norra-afghanistan
osv...