2010/10/18

GÄSTBLOGG: SVEN-ERLAND VÄSTROS – SVERIGES MEST PROGRESSIVA BLOGGARE...!


Den politiska vinden har vänt - dessa rallare från Arvidsjaur har tröttnat på att vara utförsäkrade och sluter upp kring partiets nya devis "Förnyas - men inte förändras"

Denna morgon presenterar jag stolt en gästblogg från en ny favorit bland de progressiva bloggarna till vänster, Sven-Erland Västros, här på Tokmoderatens blogg. Genom att läsa Sven-Erlands blogg så förstår man bättre vilken fiende vi står emot och hur hård kampen kommer att bli...

Så varsågoda vänner, Sven-Erland – Sveriges mest progressiva bloggare - inbjuden att reda ut begreppen.

"Det säger en hel del om det bedrövliga tillstånd som högern befinner sig i, när jag, Sven-Erland – Sveriges mest progressiva bloggare – bjuds in till eftervalsanalys av den nya högerns främste tänkare, Tokmoderaten. Redan av namnet framgår varför högern upplever en sådan ideologisk vilsenhet – men jag förstår den: Ni har räddat regeringsmakten, men förlorat er själ. Ni saknar värderingar. Ni vet inte hur det är att dela värdegrund med andra – i gemenskap. Jag unnar er att ha varit med på Bommersvik, se den röda fanborgen, symbolen för internationell solidaritet, ta varandra i händerna, höja dem i luften, sjunga Internationalen och uppleva den varma och innerliga känsla som sann solidaritet innebär! Men nu när Alliansen förlorat och riksdagsmajoriteten glidit er ur händerna så har ni inte ens en ideologisk grund att falla tillbaka på.

Siffrorna talar sitt tydliga språk: Högern har vunnit i storstäderna, men vi progressiva krafter mobiliserar, partiet omgrupperar - ”Om vi nu inte kan lära oss av våra misstag, så kan vi i alla fall lära av framgångarna” som Mona, vår partiordförande, säger. Det fruktlösa fjäsket för den urbana medelklassen - villaägarna i Södra Ängby - måste upphöra. Vi måste lära av våra framgångar: De kommuner i Norrlands inland där socialdemokratin varit framgångsrik, som Åsele, Dorotea, Lycksele, Arvidsjaur etc – är alla orter där Partiet ligger på nästan 50% i kommunalvalen. I exempelvis Vilhelmina fick vi 51,75% i riksdagsvalet, men den riktigt stora framgången är kommunalvalet där Partiet gått från 41,3% 2006 till 54,9% i årets val – egen majoritet alltså. Jag har utförligt beskrivit denna exempellösa framgång i mina rapporter från Vilhelmina. Kampen fortsätter!

Vi på partikansliet på Sveavägen har därför formulerat vår paroll för valseger 2014: Förnyas - men inte förändras! Just nu verkar det kanske som om loser takes it all: Moderaterna kommer larvande sist i kön, som den tjocke killen i klassen – men lyckas på något sätt få den snygga tjejen. Och denna snygging är det social-liberala samhället, som samtliga partier konvergerat mot. Ja, utom Ohly, men honom ville vi ju egentligen inte ha med i den rödgröna båten.

Men den trygghet i opinionsvindarna som högern känner är en illusion: Jag kan som landets mest progressive tänkare förutspå medelklassens död. Och tillägga att Partiet bör stödja och påskynda denna utveckling. Jag citerar Jan Myrdal: Ett samhälle måste alltid ha ett folk och en härskarklass – och det var aldrig meningen att härskarklassen skulle bestå av Arkelstenar och Schlingmän. I en globaliserad värld utsätts den svenska medelklassen för konkurrens av sina växande och välutbildade motsvarigheter i Asien. Här ligger vårt stora hopp: Medelklassen kommer inte att har råd att vara medelklass. Ett nytt trasproletariat skapas och det är slut med platt-tv och resor till fjärran mål. Stora grupper av unga kommer att stå där med sina undermåliga högskoleutbildningar från nyöppnade universitet – och Partiets varma famn är redo att ta emot dem. Dessutom får vi hjälp av 40-talisterna: De unga hittar inga bostäder samtidigt som hus och våningar gapar tomma när 40-talisterna fotvandrar i Toscana. Dessa själviska seniorer skall vi för övrigt också få att ansluta sig: Mängder av Stockholmare har bostäder värda mångmiljon-belopp. Det är dags att införa en progressiv fastighetsskatt, som börjar på 0% för våra kärnväljare i Norrlands inland och når 5% för de allra dyraste radhusen i Vällingby.

Kampen fortsätter och framtiden är ljus för Partiet – borgarbrackor!"

Länkar: DN, SvD

1 kommentar:

Sven-Erland Västros sa...

Tusan, vad välformulerat - vi har ju valsegern som i en liten ask!