2010/10/27

SNÄCKAN FIA, DEN GULA SNÄCKAN OCH EN RESA


Sofia Arkelsten är en helt underbar person, den allra bästa partisekreterare som vårt parti skulle kunna få när vi tar stegen för att gå från de nya till den ännu lite nyare Moderaterna. Efter en smekmånad med pressen så slog de till idag, hårt och skoningslöst, och jag lider med Sofia som får uppleva ett drev hon kunde vara utan...

Det handlar om en resa till de trakter av Frankrike där bernadotterna har sitt ursprung, till staden Pau. Dit flög Sofia Arkelsten och där bodde Sofia Arkelsten på hotell ditbjuden av Shell, den gula snäckan flög ner den gyllene snäckan för att hon skulle vara med på en årligen återkommande happening som en studieresa i sin roll som miljöpolitisk talesperson för vårt parti.

Måhända var det så här i efterhand naivt att inte inse att de pressen skulle gräva fram uppgiften - återigen var ju den politiska journalistikens likhund Niklas Svensson i farten - om att Shell tyckte att Fias deltagande i "brain-stormingen" var såpass värdefull att de betalade resan . Måhända var det så här med facit i handen naivt att inte förutse att press och politiska motståndare skulle vrida den här resan till något som associeras med skumrask-affärer och mutor. Måhända var det naivt att inte släppa den här "bomben" själv när pressen frågade efter eventuella lik i den Arkelstenska garderoben, då hade historien varit död och begraven redan och ingen orkan skulle blåsa upp i det lilla vattenglaset Sverige.

Men gjort är gjort, och ytterligare ett drev går i media. Själv är jag ju hemligt förälskad i den sköna kvinnan som heter Sofia Arkelsten, och kanske är det därför som jag tycker att det är trams alltihop. Den Sofia jag känner har en integritet som gör att jag inte betvivlar att hon står upp för det hon tror på alldeles oavsett om hon bjudits på en drink, en resa eller en middag. Den Sofia jag känner står stark när det blåser och min förhoppning är att det även i detta fall skall bli så att det som inte dödar faktiskt härdar en redan härdad tjej lite till...

"Självklart beklagar jag om mitt deltagande i nämnda studieresa kan uppfattas som att jag låtit mig påverkas på ett otillbörligt sätt. Det är centralt att vi som folkvalda uppträder på ett sätt som gör att vår integritet inte kan ifrågasättas" är Sofias kommentar om resan. Det andas ånger, det känns som en pudel och efter allt som måhända var naivt så känns rätt och riktigt. För mig behövs varken ånger eller pudlande, men jag är ju jag som jag är.

Grabbarna på Alliansfritt har gjort ett stapeldiagram om hur ofta Shell har nämnts på Fias blogg, och än sen? Jag sommarjobbade på McDonalds för 27 år sedan och fick ett antal rabattkuponger när jag slutade. Det blev gratis pommes till burgaren eller en gratis glass till menyn när jag väl gick dit igen. Rabattkupongerna låg inte i lönen, så frågan var om Anwar som bossade på "Donken" Vasagatan såg mig som den framtida opinionsbildar-wanna-be:n som jag har utvecklats till. Var det ett försök till otillbörlig påverkan, eller visste han att jag skulle stå stark med mina egna insikter om att konkurrenterna Big Burger, som Burger King hette då, faktiskt smakade bättre på mina smaklökar? Men kollar Utbult/Fridén hur många gånger jag skriver om McDonalds i förhållande till Burger King så kan det säkert framstå som om jag är en mutkolv som låtit de där rabattkupongerna att bli ett lydigt redskap för den gyllene bågarnas ledare...

Sofia kan tänka självständigt, hon har integritet och kan stå upp för det hon tror på. Just därför delar jag hennes känslor en dag som denna, en dag då insinuationerna står som spön i backen. Jag kommer stå sida vid sida med Fia medan ett drev driver vidare i spåren av något som måhända var naivt...

Länkar: Expr1, Expr2, Expr3, Expr4, Expr5, SvD1, SvD2, SvD3, DN, AB
Bloggar: LÄS HARTMAN!, Mary, Westerholm, Högberg

6 kommentarer:

magnus sa...

Tok...en: "...får uppleva ett drev hon kunde vara utan".

Är det bara när moderater "får uppleva" självförvållade drev?

Okej! Kan erkänna att ordverifiering när jag skickade denna kommentar var "sursag"...

Lars Holmgren sa...

Du som tycker att det är trams alltihop borde nog fundera på vad dagens internationella definitionen av korruption är: "Korruption är missbruk av makt- eller förtroendeställning för personlig förmån eller till förmån för en annan person eller grupp till vilken man har ett lojalitetsförhållande."
Då är det här ett solklart fall av just korruption.
Är du sedan förälska (i hemlighet) i kvinnan då är det rent ut sagt osmakligt att du ens yttrar dig.
Det här bara spår på bilden av politiker som självgoda myglare.

magnus sa...

Något mindre smickrande om Arkelstens utnämning skrev jag i detta i en kommentar på Pophöger. (Observera: Om utnämningen!)

-
På Expressen var jag elak med detta:

"Den som läst Arkelstens blogg inser att hon inte var partisekreterarämne. Politiskt och kunskapsmässigt grund ("hästtjej"), men moderater måste haft tydligare bild av henne. Reinfeldts rekryteringar är hans sak, men jag antar allt duger som säger klimatet är jättehot och att önskan om mindre invandring är rasism. Fått strikt sakliga vänliga kommentarer om klimat refuserade på hennes blogg och bloggat refuseringar. Sofia säkert snäll, men... Hästtjej o marknadschef i livsmedelsindustri som i M drivit att partiet tar morot som symbol. Dags att fokusera på VETTIG politik, inte opportunism?".

-
Tycker förresten att Arkelstens DN Debatt-artikel såg ut som en (förlåt ordet, även jag blå) blåkopia av Schlingmann-artiklar, t o m uttryck som "pusselbit" och "lyfta på alla stenar". Frånvaro av ideologi där politikens enda idé är att känna av alla problem i samhället och lösa dem med politik som möter behov. Alltså socialism?

-

Hm, denna gång är verifieringsordet "sultu"...

Hemlige sa...

Du fick inte ra battkupongerna i egenskap av folkvald politisk representant, med ansvar för just närings eller andra frågor som McDonalds skulle kunna vara intresserade av att påverka. Hur svårt kan det vara att förstå? Du kanske borde läsa på Schlyngelmanns lilla ljusblå bibel Framtidsvalet

Fredrik sa...

Läs min syn, jag vet vad du tycker om "Fia" :-)


http://fredrik.vartsollentuna.se/2010/10/27/konstruerad-gul-rod-hoststorm/

/Fredrik i sollentuna

Unknown sa...

Och varför skulle det hållas hemligt att Shell betalar en svensk politikers resa, mat och nöjen i soliga Frankrike?

Visst är det synd om Arkelsten som får ta all den skit som egentligen borde falla solidariskt över alla politiker som någonsin tagit emot fina presenter från en lobbygrupp eller suttit med i en företagsstyrelse.

Visst vore det väl trevligt om vi väljare kunde få se det tydligt deklarerat varje gång en politiker tar emot en gåva, bjuds på en fin middag eller en bjudresa? Visst vore det väl fint om vi kunde få se vilka lobbygrupper det är som donerar pengar till moderaternas partikassa?

Egentligen borde det vara självklart, för endast total öppenhet hjälper mot korruption.

Men si, det vill inte moderaterna göra så därför får Arkelsten stå där ensam inför drevet.