2011/04/17

VAR E VARGEN? I BERGSHAMRA...!


Vargfobikerna i Värmland och den andra obygden lär väl sitta och gnugga händerna åt dagens nyhet om att två - förmodade- vargar har angripit en kvinna med barnvagn och hund i en av Norrtäljes "förorter". "Äntligen få de där 08:orna se hur det att leva med vargen inpå knuten!" går nog tankarna hos de som levt med vargen inpå knuten längre än de i Stockholmstrakten. Att sedan Norrtälje och Bergshamra har riktnummer 0176 bryr man sig knappast om...

Det här har kommit att bli en jobbig vår för en sån som mig som kategoriskt har stått upp för vargens rätt att existera överallt i vårt land och som kärnkraftskramare i spåren av Fukushima. Men skall dagens händelse i Bergshamra, Norrtälje påverka min syn på vargens rätt att överleva i ett Sverige som förändras? Skall det som hände i Fukushima i spåren av en jordbävning och en tsunami få mig att ändra ståndpunkt? Nej, så pragmatisk är jag inte och så populistisk vill jag aldrig bli.

Självklart är det bedrövligt att människor i närheten av vargarnas revir skall behöva gå omkring och vara oroliga för sitt liv, sina husdjurs eller sina kossor, får eller annan boskap väl och ve. Men skall konsekvensen vara att vi skjuter av alla vargar som närmar sig trakter där människan lever - och då i princip varenda varg inom landets gränser? Jag tycker inte det, jag tycker att vargen har sin plats i Sverige och då även i Riala, i Värmlands skogar och bland Bergslagens moderata berg. Den dagen då människan börjar skjuta av ett djur bara för att skapa sig en trygghet man redan har i 99 fall av 100 känns för mig som en överreaktion.

Tyvärr så kommer vi säkerligen att få höra om krav på ett överreagerande i spåren av det vi nu läser, bara för att det handlar om Stockholms-trakten och inte i Torsbys utkant. Besinna er, det är inte den första hunden och inte den sista hunden som har haft oturen att korsa vargens väg. Vi kommer att få uppleva det igen, om vi inte väljer att utplåna hela släktet av Canis Lupus i Sverige och det vill väl bara de mest extrema vargfobikerna väl...?

Länkar: SvD, DN1, DN2, AB, AB, Expr
Bloggar: MMK, Ekonomisten, Cornucopia

13 kommentarer:

Per L sa...

Jag tror inte ett smack på den där historien.
En varg skulle aldrig attackera en människa på det viset.
Uppdiktad från början till slut.

Anonym sa...

Håller med dig 100%, vem skulle komma på tanken att utrota alla rovdjur i Afrika och Indien.

Anonym sa...

Jag håller inte med i ditt resonemang. Det är som att tycka att det finns för få kamphundar i Sverige eller? För få nazister! Eller någon annan typ som ska få anfalla och döda våra familjemedlemmar. Men du kanske rättfärdigar ett sånt betende? Själv kommer jag fortfarande tycka att alla som vill ha varg i Sverige kan väl skaffa sig en egen och ta hand om, jag valde hundar för att dom går att handskas med men tänker inte titta på när vargen dödar dom i skogen utan att agera!

Adrian sa...

Du annalyserar problemet fel.
Dessa vargar ska skjutas eftersom dom är för oskygga.

Om vi hade en större vargstam skulle vi inte behöva bry oss om några få avskjutna individer.

Anonym sa...

Nu gnuggar jägarföreningarna sina händer och kommer att blåsa upp detta till max.

En jägare, som inte var med då hans sambo lät deras jakthund vara okopplad med på morgonpromenaden, berättar historien som alla sväljer med hull och hår.

Hunden Tyson var en hund som enligt jägaren var: Vår hund är van att driva djur.

Och denna hund har man okopplad under denna tid på året? En drivande hund?

Sambon som blev "attackerad" av vargen undkom utan en skråma?

Luktar skunk om det här!

Suka sa...

Vargfobikerna är väl en av de få grupperna som man med fog kan kalla rasister?

Anonym sa...

Dessa förmodade vargar attackerade inte människorna! De attackerade en hund som sprang lös. ett helt naturligt beteende.

Anonym sa...

@ Anonym 13:22

Statistik från försäkringsbolagen ger vid handen att åtskilligt fler hundar avlider till följd av trafikolyckor och vådaskott från jägare som inte förmår skilja mellan hund och det tilltänkta bytet - inte sällan älg - än på grund av rovdjursattacker.

Om vi konsekvent tillämpar ditt sätt att resonera vilka ska vi, mot bakgrund av ovanstående, då skjuta av egentligen?

/Hunter S T

riskenfinns sa...

Klart kvinnan ljuger. Hade hon inte druckit också? Och var inte hennes klänning lite väl kort?

Lätt och sitta tryggt i reservatet, pilla naveln, och filosofera om hur fint det är att ha vandrande mördarmaskiner, kapabla att slita djur och människa i stycken i full frihet.

Och oroa oss behöver vi inte, deras instinkter skyddar oss får vi höra. Samma instinkter som i andra fall kallas reptilhjärnan och är högst oberäknelig.

Kan vi inte sätta dessa "vargexperter" med deras riskmedvetande att sköta utbyggnaden av våra kärnkraftverk, så vi inte får idiotstopp varje gång nån olycka händer...

J sa...

Det fanns förslag för ett tiotal år sedan om att Norrtälje kommun också skulle ingå i 08-området.

Vilken proteststorm det blev! För Norrtäljeborna är ju rospiggar och inga badjävlar.

Anonym sa...

räddslan är inget fog för jakt.
Skaffa dypers.

MVH
Winston big five shooter

Anonym sa...

whats the problem?
Dog eat dog.

Lady Winston

Fredrik i Sollentuna sa...

Läs min

http://fredrik.vartsollentuna.se/2011/04/21/stora-stygga-vargen/