2011/06/23

ETT LIVSLÅNGT LIDANDE GÅR MOT SITT SLUT


För några dagar sedan satt jag framför nyheterna och undrade om Grekland eller SAAB skulle "konka" först, och med bilden från Aten på näthinnan så blev svaret där och då - Grekland. Idag ger jag Grekland mer tid än SAAB - ett SAAB som har lidit länge nog.

Han red in som riddaren i sin skinande rustning för att rädda en svensk biltillverkare som i princip aldrig hade mått bra. Döden var nära förestående vid SAAB:s fabrik i Trollhättan när Victor Muller drog sitt svärd och lovade de desillusionerade och uppgivna bilbyggarna något annat än nedläggning och konkurs - det skulle bli guld och gröna skogar. Alla jublade, nästan. Alla, nästan, inbillade sig att frälsaren hade stigit ner från himlen och sin häst....

Idag tror jag iallafall, formad av mitt liv som pessimist, att det är en alltför lång, alltför plågsam dödskamp som vi ser närma sig sitt slut. SAAB kan inte betala ut sina löner, man kan inte betala sina underleverantörer, man har en stängd fabrik och runt jorden rider Victor Muller i en ny roll - som en modern Robin Hood. Han försöker ta från rika kineser till en utfattigt, konkursmässig svensk biltillverkare som har haft fler liv än en katt men som nu är så illa ute som man bara kan vara.

Victor Muller var ingen frälsare, långt därifrån. Han var en man som sade det ett folk i kris ville höra. Han berättade om en framtid där allt var bra, där en kronisk förlustande fabrik helt plötsligt uträttade stordåd och sålde bilar till allt och alla. Nu vet vi att det enda Victor Muller gjorde var att förlänga ett lidande, en alltför långdragen dödsprocess där slutet trots alla önskedrömmar var mardrömmar, och där lönen innan en midsommar 2011 inte kunde betalas ut. Detta trots att Victor Muller rest runt i världen och tiggt pengar av okända, kända och ökända kinesiska bilföretag...

Jag lider med SAAB:s anställda en dag som denna, en dag som varje nykter midsommarfirare borde ha sett komma från en fabrik som inte producerar bilar och som håller personalen hemma. Jag tycker att det är för dj*vligt att man ger hoppet, och dagen innan en stor helg sparkar undan benen på sina anställda - ett gäng som för länge sedan hade lidit nog.

Lika sannolikt som det är att Victor Muller kommer orakad i munkjacka till Trollhättan för att be om ursäkt och förklara läget ännu en gång, lika sannolikt är det att sossar och Aftonbladets Robert Collin tycker att staten, de svenska skattebetalarna ska rädda en fabrik som för länge sedan var bortom all räddning. Det är tragiskt, men så är det - varje krona du, vi, jag med våra skattepengar ger till SAAB är en krona som tyvärr och sorgligt nog bara är bortkastad...

Kan inte lidandet få ta slut nu? Kan det inte vara läge att bara lägga ner och gå vidare mot nya utmaningar - utmaningar som inte handlar om att till varje pris rädda en bilfabrik som aldrig gått med vinst? Det måste finnas annat i livet för en bilbyggare i Trollhättan än ett liv i ångest och vemod. Det måste finnas hopp om framtiden. SAAB är inte framtiden längre, det slutade SAAB att vara för länge sedan.

Länkar: SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5DN1, DN2, DN3, Expr1, Expr2, Expr3, AB/E24, AB
Bloggar: Cornucopia

3 kommentarer:

Fredrik i Sollentuna sa...

jag kommer att utmana dig!

/Fredrik i sollentuna

Anonym sa...

Det är hårda omdömen i ditt inlägg men tyvärr alldeles sanna . Denna dödskamp måste snart få ett slut . Att inte GM eller någon annan lyckats få svart siffror i bokslutet säger att man kan inte producera bilar till underpris och som inte tillräckligt många köper .Nästa vecka så är det tyvärr bara konken som återståd.
Leif i Falkenberg

Herbert Gnagelram sa...

Sant eller inte sant. Jag kör en Saab, och det är en djävla bra bil. Punkt.

Jag gråter en tår om inte fler kan få sig en djävla bra bil i framtiden.

Varumärket Saab har släpats i smutsen, det är synd. Det är sossarnas fel!