2011/06/09

VÄNSTERPARTIET, DÄR VÅLDSRETORIKEN ÄR OK

.

Simon Fors eskapader på Twitter har iallafall blivit en snackis i landets nordligaste län, den stenhårda kommunisten som titt som alldeles för tätt önskar livet ur moderater i allmänhet och ur Per Gudmundson i synnerhet. I riksmedia är intresset ännu så länge noll, och detta trots att det är en förtroendevald politiker i både kommunfullmäktige som landstingsfullmäktige som använder hatet som drivkraft när han pekfingervalsar ner sina funderingar på de sociala medierna...

Vänsterpartiet centralt har inga synpunkter på att en av deras topp-namn i Norrbotten tycker att ledarskribenter på SvD bör avrättas eller att moderater förtjänar bly - på något annat sätt kan man inte tolka det svaret från partiet centralt som de svar som inte kommer från Pajala. Ibland, bara ibland säger tystnaden mer än tusen ord av bortförklaringar och trots att dagens namnsdagsbarn Birger Lahti gått ut i Norrländska Socialdemokraten och sagt att han skall ta upp Simon Fors twittrande med författaren själv så är Simon Fors tydlig när han hatar vidare och ingenting ångrar.

Jag mailade och ställde ett antal rimliga frågor till Vänsterpartiet, där jag förväntade mig svar på frågan om Simon Fors är en representativ företrädare för Vänsterpartiet? Om Simon Fors åsikter av idag är förenliga med Vänsterpartiets syn på oss politiska motståndare? Om Simon Fors kan fortsätta uppbära det förtroende som era väljare och ert parti gett till honom? Om Simon Fors oförmåga att förstå varför detta upprör folk är en inställning som ni delar medan han skrattar sig igenom en eventuell uppläxning...? Svaret var minst sagt intetsägande och därmed ett bevis för att man inte bryr sig.

"Hej och tack för ditt brev!

Såvitt vi förstår twittrar Simon Fors som privatperson, och vi hänvisar därför alla frågor direkt till honom.

Hans förtroendeuppdrag i Pajala är inte en fråga för partiledningen, och där hänvisar vi till den lokala partiföreningen.

Vi känner inte till någon polisanmälan mot personen ifråga och kan därför inte kommentera det. Simon Fors hävdar själv att några hot aldrig förekommit.

Vänligen!

Emil Lindahl Persson (pressekreterare för partisekreterare Anki Ahlsten)"

Simon Fors twittrar alltså som privatperson, och är på sin icke-politiska tid helt fri att tycka, tänka, hota och kränka de som råkar tycka annorlunda än Simon Fors politiskt. Simon Fors är privatperson när han twittrar om den politik som han fått väljarnas förtroende att föra fram i Pajala och i Norrbotten - på något annat sätt kan man inte tolka mailsvaret från Vänsterpartiet centralt. Den dagen en förtroendevald politiker kör rattfull som privatperson, eller på sin fritid köper sex så är det alltså privatpersonen som gör dumheter.

Det konstiga med Vänsterpartiet är att man sparkar ut folk som spelar in porrfilmer på sin fritid eftersom det skadar partiet - men där det inte skadar partiet när en Simon Fors på sin fritid förespråkar avrättningar av ledarskribenter eller att ge moderater bly. Själv tycker jag att vurmandet för våld som politiskt verktyg är allvarligare än att någon spelar in filmer där det leks "gömma korven" - men det är ju jag.

Vänsterpartiet i Pajala har fått ett mail som dom: 1) Inte behagar svara på - till den lokala föreningsordföranden. 2) Har mail-adresser till sin gruppledare Birger Lahti som inte funkar. Det Birger Lahti säger utåt verkar inte ha någon relevans internt. Frågan är varför man är förvånad överhuvudtaget? Lasse Ohly hade ju också en "Simon Fors"-tid där förvisso de vurmandet för politiska attentat lyste med sin frånvaro i debattartiklar medn där bilden var tydlig - demokratin var inte helig.

"Vi får aldrig acceptera ett demokratibegrepp som står höjt över klasskampen!"
"Det kan vara så att inskränkningar av de demokratiska fri- och rättigheterna är den enda möjligheten för arbetarklassen att slå vakt om den största demokratiska reformen vi känner till - avskaffandet av utsugningen och kapitalismen."
"I ett samhälle där arbetarklassen har makten måste inte nödvändigtvis en utvidgning av de demokratiska fri- och rättigheterna gynna arbetarklassen."

Ohly tidigt 80-tal, där demokratin inte var självklar - Fors 2011, där det politiska våldet är ett accepterat vapen för att krossa fienden. Kan vi förvänta oss att Pajala-sonen Simon om 30 år är Ohlys arvtagare i rakt nedstigande led...?

I USA låter en NBA-klubb en av sina stjärnor böta för Twitter-inlägg som denna har skrivit på sin fritid, och denna nyhet lyfter media fram till och med i Svedala. Det som händer i USA - där arbetsgivaren tar ansvar sin anställdes liv på de sociala medierna under privatlivet och reagerar på rätt sätt - är alltså mer intressant än att det finns politiker i det här landet som lyfter våldet som metod i den politiska kampen och där partiet tycker att allt är frid och fröjd så länge Fors inte hatar och hotar från fullmäktigestolen i Pajala eller Luleå.

Simon Fors ångrar inget, han hatar och hotar vidare alldeles oavsett vad reaktionerna blir - och hans parti är lika tyst som man kan förvänta sig av ett parti med den historien som Vänsterpartiet har att falla tillbaka på och med en ledare som en gång har tyckt att klasskampen är mer prioriterad än demokratin. Något får mig att tro att Simon Fors är inne på precis samma spår...

Länkar: SvD, DN,

6 kommentarer:

Anonym sa...

(V) sanktionerar öppet och centralt det politiska hatet. Är någon förvånad? De kan helt enkelt inte anförtros regeringsansvar. Med (MP) frigjort från det röd-gröna blocket: vilka är de där partierna som "leder" i senaste opinionsundersökning?

Egoisten sa...

Enligt definitionen är ju skillnaden mellan socialism och kommunism att socialisterna vill förinta den demokratiska staten och inför det klasslösa samhället (läs diktatur styrd av upplysta partifunktionärer) genom politiska reformer medan kommunisterna vill använda väpnad revolution. Så det är väl inte förvånande att ett parti som tills nyligen hade kommunisterna i partinamnet och där många fortfarande kallar sig kommunister tycker att våldsretorik är OK.

Magnus i Solna sa...

Jag kan inte låta bli och fundera på vad som hade hänt om Simon Fors hade varit medlem i SD istället för V?
Hade riksmedia då behagat ta upp ärendet?
Jag är helt övertygad om att det hade varit med i alla kanaler och tidningar...
Men eftersom V i grunden vill väl och SD i grunden är rasister så är det tydligen helt ok.
Vad tror du Tokis?
Jag håller med dig angående porrvinkeln! Mycket märkligt.

Tokmoderaten sa...

Magnus: Jo, det tror jag också - bara att titta på hur Björn Söders hastighetsöverträdelse i Kristanstad och Petzälls fylleslag snabbt spred sig i media, till min belåtenhet ;-)

Men det Simon Fors har gjort är i mina ögon avsevärt mycket allvarligare och jag kan därför inte förstå att det som händer i norr inte plockas upp av andra tidningar än lokala.

Samtidigt tror jag att drevet hade rullat om det hade gällt en moderat som på Twitter ville bränna ner Flammans redaktion tillsammans med journalisterna eller grovt skojande ville reprisera Ådalen. Inte bara SD mao, utan förmodligen även S,M osv...

Dennis sa...

Det är ju lätt testat. Byt lite namn i det vänsterhuliganen skriv och låt nån glesbyggdsmoderat publicera. Dokumentera experimentet i förväg bara.

Silverstolpe sa...

@ Magnus i Solna
Tänk ännu värre, om en politiker skrev.
"Jag är trött på Lena Mellins kommentarer i Aftonbladet, får jag syn på henne ska jag knuffa till henne." Då tar det hus i helvetet!