2011/07/30

DE INSINUANTAS DREV


De insinuantas drev går vidare mot Fredrik Reinfeldts sätt att vara och hur han i spåren av de hemskheter som har inträffat i Norge har betett sig. Reinfeldt har inte brytt sig, Reinfeldt struntar i grannarnas tragedi, Reinfeldt är den mest vedervärdiga mannen i detta drama efter Anders Behring Breivik, Fredrik Reinfeldt och Carl Bildt ser alla sossar och då speciellt norska, unga sossar som sina fiender och sörjer därför inte det som har hänt, Fredrik Reinfeldt sörjer inte de döda norrmännen eftersom han inte vill sitta i en av TV-kanalernas morgonsoffor och sörja offentligt. Fredrik Reinfeldt är i de politiska motståndarnas cyklopögon en vidrigt känslokall jäkel som tycker att några korta rader i ett brev till Stoltenberg och ett uppträdande framför TV-kamerorna och pressuppbådet på Rosenbad under fem minuter var precis lagom mycket sorg...

Olika personer sörjer på olika sätt, och Fredrik Reinfeldt är väl en milt sagt hämmad man när det kommer till att visa sina känslor offentligt. Sådan är han, vår statsminister, och det är därför hans personlighet nu används som slagträ i den ständigt pågående politiska misshandeln partier emellan. Nu är det sossarnas bloggare, sossarnas ledarskribenter och LO-kollektivets kvällstidning som svingar vilt, förvisso stimulerade av Peter Wolodarskis krav på en mer engagerad statsminister.

När Göran Persson inte grät ut så att tårarna sprutade under pressträffen efter mordet på Anna Lindh, och när samma statsminister inte satt i morgonsofforna dagarna efter mordet på en av sina bästa vänner och kollegor så hördes ingenting om en känslokall statsminister. Folk fattade att Göran Persson var djupt berörd, sorgsen in i benmärgen och i ett chocktillstånd. Göran Persson sörjde på sitt sätt, han hanterade sorgen på det sätt som Göran Persson hanterar en mördad kollega och vän.

När samma Göran Persson inte satt i morgonsofforna efter att hundratals av våra landsmän hade dött i Tsunamin som slog in över bland annat Khao Lak, Phuket och Phi Phi-öarna så fanns det skäl att ifrågasätta vad statsministern och hans stab hade gjort och när de hade gjort vad för att lindra de drabbades lidande. Men ingen ifrågasatte Göran Perssons känslor – ingen fick möjligheten att ifrågasätta Göran Perssons sorg. Folk fattade trots allt att Göran Persson var djupt berörd, sorgsen in i märgen och i ett chocktillstånd. Göran Persson sörjde på sitt sätt, han hanterade sorgen på det sätt som Göran Persson hanterar hundratals bortgågna landsmän i ett fjärran land.

När Ingvar Carlsson inte visade en tillstymmelse till att ha gråtit efter att hans ledstjärna och vän Olof Palme hade mött sin baneman några kvarter från partihögkvarteret på Sveavägen så var det ingen som drog fram krav på att Ingvar skulle vara på ett visst sätt, bete sig på ett sätt som inte gav någon möjligheten att ifrågasätta hans sorg. Folk fattade att Ingvar Carlsson var djupt berörd, sorgsen in i benmärgen och i ett chocktillstånd. Ingvar Carlsson sörjde på sitt sätt, han hanterade sorgen på det sätt Ingvar Carlsson hanterar en mördad statsminister, vän och partikamrat.

När Fredrik Reinfeldt inte sitter i morgonsoffor eller brottar sig in i domkyrkan i Oslo efter att ha fått se ett grannfolk i ett grannland, ett demokratiskt parti och dess ungdomar möta våldet i sin värsta utstuderade ondskefulla form så står socialdemokratins mest cyniska och gapiga agendasättare och tycker att Fredrik Reinfeldt skall bete sig på ett visst sätt, att han skall visa känslor när han i själva verket har svårt för just det.

Hade Fredrik Reinfeldt däremot inte i ett väldigt tidigt skede inte erbjudit svensk hjälp till Norge - samtidigt som han skickade över våra svenska kondoleanser i en stund vi inte kunde förstå – så hade det varit mycket, mycket värre än att han inte satt i en morgonsoffa, inte dök upp i Norska Kyrkan eller på Sergels Torg…

När man inte kan angripa en person för vad han gör eller inte gör så kan man ju alltid ta angreppet till personen istället. Till skillnad mot de två djupt berörda, sorgsna in i benmärgen och chockade sosse-statsministrarna så får Reinfeldt ta skit för den han är. Klart som fan att en moderat statsminister inte kan vara berörd, sorgsen eller chockad när det är sossar och i ett grannland som skjutits ihjäl i de socialdemokraters ögon som ser varje moderat med horn, bockfötter, svans och med en eldgaffel i högernäven.

Det som kommit att blomma upp som de insinuantas drev - mot en man som inte får vara den han är – mot Fredrik Reinfeldt, är ovärdigt vår svenska demokrati. Det är smutsigt, det sätter bilden av de svenska sossarna som några som har väldigt mycket att lära av sina norska kamrater. Det vi nu ser är lågt, unket och något som hade kunnat bli något som fick oss alla att sansa oss i den politiska debatten blev något helt annat. Politisk pajkastning när den är som sämst…

Länkar: SvD1, SvD2, SvD3, DN1, DN2, DN3, DN4, AB1, AB2, Expr1, Expr2
Bloggar: Radikalen, Röda Berget,

20 kommentarer:

Hans Odeberg sa...

Jag har märkt en intressant attityd på s-bloggar, framför allt i kommentarsfälten. När en sosseregering behöver dra ned på välfärden görs det därför att det är nödvändigt. När alliansen drar ned på välfärden, görs det därför att alliansen älskar att slå på de sjuka och svaga.

Och så säger de att SD är partiet som gör skillnad på folk och fä. Verkar som det är fler som skall gå och ställa sig i den fållan.

Anders sa...

Din attityd är väldigt enögd. Skitsnack att sossarna inte fått kritik från sina egna för div försämringar. Skatteuppgörelsen med centern, tandvårdsreformen, kompensationen till pensionärerna mm mm. Ser du inte skogen för alla träd eller.
Tokmoderaten, besinna dig lite nu.
Det var en massiv kritik på bl a
Göran och sosseregeringen för den dåligt skötta tsunamikatastrofen
och reaktionen efter Anna Lindh. Jag menar alltså från sossarna själva.
Hans, patetisk jämförelse med sossarna och SD. Jag lovar att ideologin hos SD ligger närmare moderaterna än sossarna p g a att
det trots allt är ett högerparti.

deeped sa...

Fast jämförelserna haltar. De saker du visar på är inte politiska attentat (Palme visst - det vet vi ju inte) men det här handlar om oerhört många fler parametrar. Jag är knappast att kallas som sosse men jag tycker att Reinfeldt har hanterat det här riktigt jäkla uselt. Pr-mässigt är det en katastrof och imagemässigt kommer det här att jaga honom i nästa val.

Tokmoderaten sa...

Deeped,
Även om mycket vatten lär hinna flyta under broarna innan 2014 så fruktar jag att bilden sätts i detta nu och att det är skälet till att jag har på uselt humör hela dagen... Tack för saltet!

Johan Westerholm sa...

Antonsson

Från och med dagen är det med andra ord slut med dina personangrepp på sossar? Eller? Och hur var det nu med Reinfeldts eget agerande vid Tsunamin, jag vill minnas att det var någon med det efternamnet som från sin position som riksdagsledamot som ville väcka misstroende mot sittande statsminister. Är det något du ser positivt på i den kontexten så tycker jag du ska ha tillräckligt mycket stål i din ryggrad och stå för det, annars tycker jag att du aktivt och lika rakt ska ta avstånd från det.

Ihåligt Antonsson. Ihåligt om du inte från och med dagen upphör med dina personangrepp och svarar på den fråga jag ställde.

//JW

Tokmoderaten sa...

Anders,
Jag yppar väl ingen kritik mot sossars självkritiserande om tandvård och annat. Det jsg siktar in mig på är hur man jagar personligheter, inte hur msn politiskt hanterar en fråga. Sov gott!

Tokmoderaten sa...

Westerholm,

På fråga ett svarar jag: Nej, absolut inte. Inte så länge det finns tillräckligt begåvade människor i läsekretsen som ser glimten i ögat och fattar satiren. Det som skrivs om statsministern nu har inget med satir att göra, och är enligt mina preferenser inte heller skrivet med någon glimt i ögat...

På fråga två svarar jag: Det är osmakligt att göra politik av katastrofer, då som nu. Dock! Gamle GP fick kritik för hur han hanterade Tsunami-katastrofen organisatoriskt. Ingen rättskruvad person kan väl ha undgått att landets politiska buffel nummer ett var tagen, chockad och sörjde de hundratals svenskar som dog i vågen. Har någon några synpunkter på uteblivet svenskt stöd till Norge som inte handlar om kyrkobesök eller TV-soffor - sikta in er på det, inte på Reinfeldts hämmade personlighet. God Natt!

Maja sa...

När Umeås kommunalråd ville lägga ner min blogg..http://blogg.vk.se/Mexan/2010/09/16/upplaxad-av-umas-sstarke-man-189308

...och kallade mig så nära en högerextremist man kan komma.

och när en SSU ledare och numera landstingspolitiker kallade mig för lögnare och "borgerlig bloggare"- betänk då att jag börjat blogga 2,5 mån före och INTE är politiker eller med i ngt parti..
http://blogg.vk.se/alejandro/2010/08/11/det-ar-fult-a-ljuga-182883/

mitt svar..
http://blogg.vk.se/Mexan/2010/08/11/i-umeintet-nytt-182920

jag var chockad över dels att kallas "borgerlig bloggare" som om jag var nån att räkna med öht som politisk analytiker å motståndare?! mitt i valrörelsen, då jag defakto är en vanlig kvinna i medelåldern som naivt skrev om BÅDE politik å annat. Dvs nyttjade min demokratiska rättighet i ett demokratiskt land.

Min arbetsgivare blev uppringd av SSU snubben, och Umeås kommunalråd kallade mig för högerextremist.

Han har kallat Miljöpartiet högerextremistiskt och även delar av Centern , se här-> "Centerns tillbakagång beror på att de bytt politik och blivit ett extremt högerparti i många frågor" http://blogg.vk.se/lennart-holmlund-kommunalrad/2011/07/22/centerns-tillbakagang-beror-inte-pa-maud-utan-pa-den-pa-den-politik-partiet-for-227002

jag skrev "Igår bloggade du ; "Centerns tillbakagång beror på att de bytt politik och blivit ett extremt högerparti i många frågor" slut cit dig.

Enligt din torftiga retorik är alltså svenska centern då ett av vårt "inrikes högerextrema varianter"..

Kan nog vara bra att du varierar uttrycken lite bättre för det blir liiite svårt att se Maud å denne norske 32:åring som "besläktade" på ngt enda vis!" samt "Jag menar att du slänger och har slängt ordet "högerextrem" väldigt generöst omkring dig.

Förmodligen i ett behjärtansvärt syfte att inlemma så mycket som möjligt runt omkring dig som "konstigt"- "udda"- "fel"-"farligt" utanför din egen politiska sfär/gärning.

Att så BRETT som möjligt klumpa ihop meningsmotståndare under så vidsträckt paraply som möjligt som inte innefattas av din egen politiska tillhörighet gör inte dig eller dina budskap speciellt tydliga med utropande å pekfingret anklagande pekande mot antagonister "extremister".

Det framstår som ett ganska desperat illa genomtänkt försök att "skopa" ut/in så mycket som möjligt med ett enda ord. Det ger en inflation i vad begreppet står för.

Det är bra att du tar avstånd från ALLA sorters extremister, men det innebär som sagt var inte att ALLA oliktänkande ÄR extremister.

Extremism är en radikalisering, att stå UTANFÖR samhället och ANVÄNDA SIG AV VÅLD för att uppnå sina mål.

Caviedes är din partivän även om han är en demokratisk socialist och du en social demokrat.

Vad jag förstått av gradskillnaden är du därmed en reformist, en som på fredliga parlamentariska vägar vill påverka samhället.

Vad demokratisk socialist står för i dessa sammanhang har jag svårt att klura ut och jag är absolut inte säker!!

Noterar ändå att Fidel citeras på SSU´s hemsida, även om ni äldre tycker det är harmlöst?

Med tiden växer där kanske fram en röd ros utan DE "taggarna" i takt med att AC deltar i verkligheten och lämnar tanken på att principer går före människor...

Hammaren å skäran fick ju "klippas" bort å läggas i minnenas arkiv för att V skulle bli rumsrena.

Kanske Che å Fidel behöver hamna i samma arkiv?" slut cit

Hur ska epitetet "extremist" ha någon som helst seriös betydelse i skarpt läge om man slänger det runt sig som risgryn på ett bröllop till alla som inte tillhör den socialdemokratiska läran?
Som folkvalda? som de som ska leda , lyssna, vara roadmodels?

Anders sa...

En liten rättelse tokmoderaten, jag var otydlig, mitt inlägg var mestadels ett svar på Hans
kommentarer.

Hemlige sa...

Ja folk sörjer på olika sätt, en del reser t ex till Turkiet på semester mitt i en av efterkrigstidens värsta katastrofer.

Hans Odeberg sa...

Anders, om det är mig du svarar på så kan jag ju ge ett litet exempel från s-info.
Först kommentatorn:
"Tänk efter hur Reinfeldt själv manipulerat fram en politik med samma utstiuderat sätt som Anders B.B
Det sker på att sakta ta kål på arbetslösa, sjuka,
Ja t.o.m pensionärer.
Allt är liks ABB. uträknat under lång tid."

Och sen bloggägaren:
"C G Carlsson: Ja, du har helt rätt! "


När någon kommentator på s-info börjar prata massinvandring och Eurabia så går bloggägaren genast in och argumenterar emot. Bra! Men när någon säger att högern är ond, eller jämför alliansens politik med massmord, så blir det normala svaret tystnad eller medhåll.
Så jag fattar inte riktigt. Tycker ni det är rätt att demonisera motståndarna till en ansiktslös massa som vill en ont? Eller är det bara fel när SD gör det?

Min åsikt om vänstern, då? Ja, jag tror att det jag kallar "bidragslinjen" leder till att passivisera och omyndigförklara människor. Jag tror dock inte dess förespråkare gör detta på jäkelskap - ni vill göra gott, men ser inte nackdelarna med er politik. Jag ser inte ens en revolutionär kommunist som ond, möjligen lite blind på det politiska ögat.

Gå gärna in till Laakso och läs, han uttrycker sig bättre än jag...

Anders sa...

Men Hans, du drar ju alla sossar över en kam, ett namn på C G och
sen är samtliga sossar onda. Klarar du inte en fri debatt på forumen, så ska du nog inte läsa
högerbloggar heller, där finns också kommentarer som gör att man blir mörkrädd. Det finns kommentarer om Juholt som jag inte ens vill återge, jag lovar att de kommer inte från sossarna. Det låter mer som att du själv vill kasta skit tillbaks p g a enskilda
sandlådeaktörer inte kan uttrycka sig på nämnda forum.

Anonym sa...

@ Anders 30 juli -11, kl 19,34.
"patetisk jämförelse med sossarna och SD. Jag lovar att ideologin hos SD ligger närmare moderaterna än sossarna p g a att det trots allt är ett högerparti."

Om man nu delar in alla partier på en höger-vänsterskala, och sedan definierar man Jimmie Åkessons Gäng som höger så ligger det så klart närmre moderaterna. Om man ser det som en ren kartritning alltså. Och tillämpar den, påstått, militära principen att om kartan och terrängen skiljer sig så gäller kartan.

Ser man till den politiska grunden, vilket kanske är rimligare när det gäller politiska partier, så blir bilden lite annorlunda. JÅG står för en kollektivistisk politik, på kartan oftast vänster. Även deras låga tolerans för avvikande åsikter, dvs respekt för individen (en konsekvens av kollektivismen), är vanligare på vänsterkanten än på högerkanten. De är konservativa vilket tidigare var en paradgren för högern. Men idag är konservatismen inte isolerad till högersidan, snarare har den minskat där, utan har tagits upp av vänstern. Både (s) & (v) talar ju alltsomoftast om återställare, och att det var bättre på Görans tid.
Konsekvensen att JÅG tar mycket röster i gamla (s)-områden bland missnöjda väljare är alltså inte en ren tillfällighet.

Perssonligen hoppas jag att vänstern skärper sig och skaffar sig en politik för framtiden. Annars kan det bli svårt att komma tillbaka och politiken kommer att kännas som spel mot ett mål. (Om nu inte moderaterna gör självmål genom att låta FR sitta kvar, och det inte för Norge, utan för den hemligstämplade promemorian om sjukförsäkringen där Husmark fick ta skiten. Självgodheten hos patron Persson, som gick före fall, visar ibland sitt feta finger åt regeringen!)

el Persson

Leif Ekstedt sa...

Det är trots allt bättre att vår Statsminister INFORMERAR om läget.
Rak information var han befinner sig. Det är klart att han likväl som alla andra partiledare känner med Norge i nuvarande läge.

Men modellen att hemlighålla sin vistelse i Turkitet är inte smartare än att blåneka i hur det förhåller sig. Vi måste behandla vår partifärg med omdöme.

Thomas! sa...

Reinfeldt har väl alltid varit "mentalt frånvarande"!

Nicklas Eriksson sa...

Jag vill minnas att det var någon mentalsjuk moderatkärring som skrev på ett forum att hon tände en cigarr för att fira när Palme skjutits.

Jag tror inte att Fredrik Reinfelft ELLER Tokmoderaten för den delen heller bryr sig ett skit om arbetarrörelsens barn skjuts. Ingen av dem har någon anledning.

Tokmoderaten sa...

Nicklas,

Naturligtvis bryr jag mig inte ett skit om att arbetarrörelsens ungar skjuts ihjäl. Anledningen är lika enkel som självklar - högerdjävlar saknar både hjärta och empati för det vet minsann Nicklas...

Eller så kan det vara så enkelt att vi trots allt ser förbi partiböcker och klassgränser när vi betraktar människovärdet? Det kan även vara så att de förvirrade tankarna av sorg, förtvivlan, raseri jag känner efter att fått se oskyldiga, unga, engagerade medmänniskor mördas för sin övertygelse kommer sig av att jag är just ett arbetarrörelsens barn själv...?

Måhända har min uppväxt i ett sosse-hem med Unga Örnar, första maj-paraderande och annat trams gjort mig blödig? Vem vet...

Silverstolpe sa...

@Nicklas Eriksson 31/7/11 21:09

Kul för dig att du vill sprida ditt hat mot medmänniskor. För oss övriga som läser bloggar är det mest tråkigt med människor som du och Simon Fors. Ni vill demonisera vanliga människor och spy ut ert eget tillkortakommanden på andra. Skönt att det finns positiva människor i världen också. De som vill gott.

Per A. sa...

Att förvänta sig att Sveriges statsminister gör sitt jobb även då det är lite obehagligt och inte direkt kan översättas till positiv mediabevakning är inte ett 'drev'. I de fall man uttrycker bestörtning och besvikenhet för att så inte sker, så ingår man inte heller i ett 'drev'.

Sammanfattningsvis: Vill den korthåriga karlfan undgå kritik för att han inte gör hela sitt jobb, så kan han börja göra hela sitt jobb...

brodeur sa...

Drev?

Det är en västanfläkt mot vad Jimmy&co har fått utstå.

Freddan har gjort helt rätt. I bland skall man inte försöka synas och höras så mycket som möjligt. Han har faktiskt inget att tillföra.