2011/07/19

KOOPERATIONEN, KINESER & KRÄKSKÄNSLOR...


Kooperationen - socialdemokratins känselspröt in i detaljhandeln - tänker sluta sälja läskmaskinen Soda Stream tills dess man lyckats utreda ifall de tillverkas på israeliskockuperad mark på Västbanken eller i Kina. Inga Soda Stream på de butiker som borde heta Domus men som heter Coop X-tra eller på varuhusen som borde heta OBS men som numera heter Coop Forum till den röda ledarens stora förtvivlan. Ursäkta mig, men på vilket sätt är det bättre om en produkt tillverkas i en kommunistdiktatur med noll pressfrihet, med noll yttrandefrihet, med avrättningar och systematiskt förtryck av de som som råkar tro på något annat än kommunismens allsmäktighet...?

Israel kan bättre, det är ett land som tyvärr inte utvecklas på ett sätt som känns helt tillfredsställande för oss som vill se Israel vara det där föredömet som behövs i en del av världen där våld, terror och ofrihet är en del av vardagslivet. Israel är utsatt för allt det där, våld, terror och grannar som inte vill se ett fritt Israel, och det är därför Israel går åt fel håll. Man är militärt överlägset sina arabiska grannar, man skulle inte behöva förnedra en palestinsk befolkning som lider under ockupationen och längtar efter frihet. Israel borde från dagens styrkeposition trots allt kunna visa upp en mer human och ömsint sida mot det folk som det är meningen att man skall kunna leva med som hyfsat goda grannar. Men båda sidorna snurrar runt i en ond cirkel där våld för att hämnas tidigare våld föder nytt våld som i sin tur skapar rädda otrygga människor i både de ockuperade områdena som Israel.

Men är Israels ockupation av palestinsk mark värre än en kinesisk ockupation av Tibet? Är israelernas övervåld mot palestinierna vidrigare än kinesernas terror mot de egna medborgarna? Är den israeliska demokratin med sina friheter något som Coop inte värdesätter när man tycker att det är bättre att deras Soda Stream-maskiner tillverkas i ett totalitärt tyranni? Hur kooperationens företrädare än vrider och vänder på frågorna så är bilden tydlig - Coop föredrar den kommunistiska diktaturen Kina framför demokratin i Israel som förvisso också ockuperar områden de inte borde ockupera.

Jag skakar på huvudet så mjället yr, förvånad över ett svenskt företags preferenser när det kommer till vilka man vill handla med. Just nu ligger fokus på en flotta av små båtar som vill bryta en blockad som inte är mer än ett vapenembargo mot Gaza, Ship to Gaza ligger och guppar i nyhetsflödet. Det är det nyhetsflödet som Coop vill utbyttja för att framstå som moraliskt överlägsna sina konkurrenter. Allt man lyckas med är att få Coop att framstå som inkonsekventa och dumma i huvudet - men att det var just det, det visste vi sedan förrut...

Länkar: SvD, Ledarbloggen
Bloggar: Böhlmark, Röda Berget

2 kommentarer:

Hans Odeberg sa...

Men det är ju en j-a skillnad mellan att bojkotta Israel och Kina.
I ena fallet försakar du en soda stream, och får köpa färdigblandad läskeblask istället.
I andra fallet blir du utan ipad, platt-tv, dator och allt annat som tillverkas i Kina.
Gissa vad du väljer om du vill visa hur god du är till minsta möjliga kostnad för dig själv?

Anonym sa...

Problemet med Sodastream är nog ett annat. Israel har ett handelsavtal med EU. Det är då skillnad på varor tillverkade i Israel och på västbanken. De senare får inte skickas till EU som "Made in Israel", och till Israels tulltaxa.
Jag håller med dig både om folket i Israels rätt till att leva i fred, frihet och säkerhet, men det gäller även människorna i omgivande områden. Även människorna i Gaza har människovärde och mänskliga rättigheter, eller borde ha. Att de i de friaste val som dittills hållits i regionen utanför Israel valde Hamas är inte skäl till att behandla dem omänskligt. Alternativet för dem var ju det genomkorrumperade PLO.

Du skriver att det endast rör sig om ett vapenembargo, men det stämmer inte. I samband med Ship to Gaza I intervjuades en israelisk officer vid gränsövergången till Gaza. Hon sa att vi bestämmer vad som får föras in: "Har vi bestämt att Gaza inte ska ha några avokado denna vecka så blir det inga avokado", (eller var det månaden?). Så jag som först under de senaste åren lärt mig äta, och gilla, avokado, och inte heller tror på en bojkott, pallar inte att köpa israelisk avokado.
Det värsta är att jag ser det mer och mer som att Hamas och Israels aktioner betingar, och är beroende, av varandra. Isoleringen av Gaza är otroligt kontraproduktiv om man vill nå fram till fred. Att vara i det närmaste utlämnad till Israels godtycke ifråga om blockaden fungerar som en väldigt effektiv annons: "Hamas wants YOU". Kom ihåg att palestinierna nog var det mest sekulära folket i regionen tidigare tillsammans med ashkenazer i Israel.
Å andra sidan behöver "hökar" i Israel ett tydligt hot att peka på för att motivera både satsningen på militären och inskränkningar i yttrandefriheten.

Isoleringen av Gaza måste brytas. Direkta transporter av gods till, och från, Gaza måste vara möjliga. Det bör kunna ske med bibehållet vapenembargo. Fartyg under kontroll av EU och USA bör kunna gå direkt till Gaza och läktras där i väntan på att det byggs en hamn. Internationellt accepterade listor på krigsmaterial ska gälla. Israeliska inspektörer ska vara välkomna.
Ship to Gaza II hjälper nog mest de inblandades ego; att få göra något. Det vore nog bättre att ändra opinionen så att regeringar här börjar agera.

Vad det gäller bojkotter så är jag principiellt emot numera. Du tog upp frågan om att bojkotta Israel men inte Kina. Det är lika fel att bojkotta bäggedera. Frågan om Sodastream följer EUs avtal kan de be EU att se över.
Om man jämför Kina under Mao med Kina av idag, måste man nog ändå säga att de kommit långt på några decennier. Man har långt kvar, men jag tror inte det är många i Kina som skulle vilja byta tillbaka.
Jämför sedan Kuba under sextiotalet med Kuba av idag. Kuba har inte kommit någon vart alls. Kuba har mycket effektivt "bojkottats" av USA, en bojkott som inte haft någon effekt alls utom att stanna Kuba i tiden. Utan USAs bojkott hade Castro redan varit historia. Den enda exportprodukt USA tar emot med öppna armar från Kuba är väl baseballspelare. Utan att betala!

el Persson