2011/07/16

"LÖRDAGSHUMOR" - CITATFROSSA MED JUHOLT


Man vaknar alldeles för tidigt, ögnar igenom nyhetssidorna för att om möjligt hitta inspirationen igen men ack nej...

Man kliar sig i ögonen, krafsar i håret och rättar till kalsongerna, och tittar till några andra bloggar för att eventuellt hitta något nytt uppslag. Det är där jag hittar något som kallas "lördagshumor" - men som inte får mig att skratta det minsta - och frågan är om ens författaren av inlägget drog på sina läppar när han satte sig ner framför datorn när han klistrade in några gamla, några nya citat med landets torftiga statsminister som källa. Redan där fallerar ekvationen totalt eftersom humor och Reinfeldt knappast är kompatibla.

Sebastian Stenholm heter mannen som tycker att några lösryckta citat är humor, även om de kommer från en man som väger varje stavelse på guldvåg och tillsätter statliga utredningar för varje mening som skall sägas för att inte framstå som oseriös, skojfrisk eller spontan. Lördagshumor och Reinfedlt går inte ihop - det går inte att vara lustig på bekostnad av en politiker som säkerställt bilden av den svenska politikern som knastertorr och överseriös.

Om man däremot gör så att man byter ut citatmaskin, tar den nye ledaren för det gamla statsbärande partiet och letar efter roliga citat så hittar man massor av skojsigheter - trots att Juholtar'n är ny i sin nya roll. Juholt har kläckt ur sig mer galna citat på sina månader än Fredrik Reinfeldt har gjort på ett år, och eftersom det inte finns något annat att göra än att dra upp roliga och oroliga citat så är det väl det som återstår för att hålla kreativiteten vid liv...

"Det viktigaste är att man inte slarvar, utan att man är beredd att ta ansvar för sin mustasch. Det är ungefär på samma sätt som att ta ansvar för en liten valp som man vill skall växa upp till en stor trygg vovve, det går inte att slarva.

Du måste vara konsekvent, du måste orka stå emot trender och tendenser, du måste vara övertygad om att den håller över årtionden. Har du inte den tryggheten i den blir det bara en hafsig, slafsig, liten tunn mustasch som kommer och går. Det blir aldrig någon stadga i det, utan du måste stå för din mustasch.

Den här är nu en trettiofem år gammal någonting, och den har skött sig. Jag vårdar den, och jag matar den, jag föder den, den får den näring den behöver, och den känner framförallt en trygghet. Det är ju som med oss människor - vi måste vara trygga, för att känna oss starka, och så är det med min mustasch. Den är trygg, den är kvar - den vet det, och därför blir den också stark."

Juholt pratar mer seriöst om sin mustasch än om barnfattigdom och utrikespolitik i Aftonbladets Webb-TV.

"Fredrik Reinfeldt har suttit där i fem år och har inte en enda fråga som personifierar honom. Själv har jag bara suttit i en månad och är redan förknippad med kulturfrågan ."

Juholt sitter på en bar i Istanbul och blundar för arbetslinjen, för jobbskatteavdrag och ansvarstagande när självgodheten börjar bubbla upp med valvinnaren - kulturfrågan...

"Vi har ingen aning om vad som väntar på marken och därför är det alldeles för riskabelt att utsätta oss för detta. Vi vill inte komma i ett läge där svenska Gripenplan skjuter på drogade barnsoldater."

Juholt i flera medier om sitt djupa engagemang för drogade barnsoldater i Libyen versus de andra odrogade barnen, de odrogade mammorna, de odrogade medmänniskorna som de drogade barnen skjuter på.

"Vi hade bombat sönder Tripoli om inte jag hade satt ner foten."

Juholt i Almedalen, framför lyssnarposter från Makthavare.se.

"Karl Sigfrid är en fjant!"

Juholt i Expressen 2009 om den moderata riksdagsledamoten Karl Sigfrid, som hade raljerat över Juholts demokratisyn i samband med EP-valet...

"Nej, absolut inte. Thomas är känd för sitt goda omdöme, vi respekterar varandra. Thomas Bodström är populär och charmig så han kommer nog få den boken såld..."

Juholt till media inför Bodströms boksläpp - "Inifrån".

"Mitt svar till denna mediokra deckarförfattare är att grunden för mig är att alltid sätta löntagarnas bästa i centrum. Det som är bra för löntagarna är bra för Sverige. Jag tänker inte bryta banden med LO."

Juholt till media efter Bodströms boksläpp - "Inifrån". Bodströms "goda omdöme" fick honom att ifrågasätta de intima banden mellan Partiet och facket. Juholts respekt landade i att kalla Bodström medioker bara några dagar senare.

Juholt är utan tvekan en kul prick som bjuder på massor av roligheter. På lite mer än tre månader som sosse-ledare så har Juholt faktiskt levererat mer skojsigheter än vad Reinfeldt har på sina åtta år som partiledare för de nya moderaterna. Frågan är bara om folket är redo för en statsminister som engagerar sig lika djupt i den egna mustaschen som i barnuppfostran, som uppvisar tydliga drag på multipla personligheter, som byter fot i utrikespolitiken lika ofta som jag petar mig i näsan, som vurmar så intensivt för de drogade barnsoldaterna och som helt egen hand har räddat Libyens huvudstad Tripolis från att förvandlas till ett grustag...?

Frågan är om folket vill ha den roliga Juholt istället för den oroliga Reinfeldt, eller om våra väljare faktiskt värdesätter att deras regeringschef tar sitt jobb på blodigt allvar istället för att få en självgod, egocentrerad man som efter lite mer än 100 dagar gjort självgodhet och oseriositet till sina signum...?

Länkar: SvD Brännpunkt
Bloggar: Högberg,

1 kommentar:

Hans Odeberg sa...

Det jag oroar mig för är att det här kommer funka som förr i tiden, när piratskeppen närmar sig med en harmlös handelsflagga hissad, för att när det är för sent att fly sedan hissa Jolly Roger och hala ut kanonerna.
Några månader före valet halas clownerna Jämtin och Juholt ner, upp kommer Bodström, och alliansen som räknat med walkover tas med brallorna nere vid knäna.