2011/07/23

FÖR BRÖDRAFOLKENS VÄL - TRAGEDIN VÄXER...


Det som igår var ofattbara siffror om slakten på Uyöya, om 10, 11 kanske 12 ihjälskjutna ute på ön blev en mardröm när jag vaknade - 10, 11, 12 hade blivit 81, 82, 83, 84 eller fler döda. Folk har skjutits ihjäl för att de var unga politiskt aktiva i ett parti som Quislings neo-alter ego inte kunde förlika sig med att gå sida vid sida med...

Jag sörjer denna morgon ännu mer med Norge, chocken börjar sjunka in. Jag sörjer denna morgon med alla onödiga offer - politiska offer - med deras anhöriga, med det norska folket och med landets Arbeiderparti och dess ungdomsförbund. Tårarna rinner medan jag försöker förstå det overkliga som har hänt hos vårt brödrafolk i väster.

Dagar som denna måste man glömma allt politiskt käbbel, enas kring det viktigaste för oss - att hålla vår demokrati under armarna. Den norska demokratin är under attack från extremister som inte vill se en demokrati som fungerar, vår svenska demokrati framstår precis lika utsatt ifall någon skulle vilja slå till mot ett politiskt parti, ett ungdomsförbund eller vårt system. Där Norge och Arbeiderpartiet nu försöker bearbeta hemskheterna står vi svenskar, alla demokrater i Sverige bakom vårt brödrafolk och försöker att förstå det som inte går att förstå...

Den viktigaste slutsatsen är att ta kampen mot all form av extremism, oavsett hur den formerar sig. Enstaka galningar, rörelser eller partier som vill fylla sina politiska motståndare med bly. Demokratin måste stå upp för allas rätt att tycka till politiskt, uppmuntra det politiska engagemanget hos de som skall föra vårt demokratiska arv vidare - oavsett om det är en ung norsk sosse, en nyutrsprungen svensk liberal eller en finsk pånyttfödd miljöpartist.

Idag sörjer vi med Norge - för frihetens, för demokratins skull. Idag står vi sida vid sida med vårt norska brödrafolk. För brödrafolkens väl!

Länkar: SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, DN1, DN2, DN3, DN4, Expr1, Expr2, Expr3, AB1, AB2
Bloggar: Röda Berget, Krassman, Westerholm, Edgelius, Böhlmark

1 kommentar:

elina sa...

Fint skrivet!